Daňové priznanie a preplatok na daniach

21. dec 2020

Ahojte, do mája 2020 som ešte pracovala napáske som mala približne 700€v čistom +za máj 1 odstupný plat, ptom som bola na ÚP a december som na PN, kde mi vznikol aj nárok... vznikne mi preplatok na daniach ?

lucka_ke
21. dec 2020

nezdaniteľná časť je 4 414,20 Eur, cca toľko si zarobila čiže podľa mňa nevýjde nič

lienockak
21. dec 2020

Podľa mňa vyjde, lebo si väčšinu roka nepracovala a nárok na odpočítateľnú položku sa Ti nekráti, ale sa uplatňuje celoročná. Ak Ti teda daň za 1-5/20 na preddavkoch strhli...

marci77
21. dec 2020

ano, aj podla mna budete mat preplatok
ja tiez som tak bola pol roka na urade prace a pol roka som pracovala aj s odstupnym ....a preplatok bol super

marci77
21. dec 2020

pripadne skuste niekoho oslovit, napr. na bazosi su take inzeraty, cena je okolo 10eur

typ A - príjmy zo závislej činnosti (potvrdenia o príjme zo SR) 10€

lienockak
21. dec 2020

na stránke finančnej správy bude tlačivo DP zdarma, ukáže sumy, správnosť výpočtu a preplatok zdarma. Príjem a odvody stačí doplniť podľa potvrdenia o príjme od zamestnávateľa, ostatné do DP nevchádza (ani dávka z úradu práce, ani PN).

qetka
21. dec 2020

@lienockak tak tak, zamestnavatel ti posle papier a ty iba opises cisla z neho, vsetko ti to same vyrata 🙂

77katarina
21. dec 2020

Dievčatá aj ja som pracovala od jan.do mája a od 1.6. som na ÚP. Keď si budem dať robiť súkromne Daňové priznanie jednej účtovníčke a budem si tam chcieť uplatniť Daňový bonus na dieťa potrebujem aj z ÚP nejaký papier ? Ďakujem

marci77
22. dec 2020

@77katarina myslim, ze nic netreba ohladom danoveho bonusu, iba sa tam uvadza rodne cislo manzela, aby si vedeli skontrolovat, ci si on neziadal ...z uradu prace nic netreba
a vas prijem musi byt 6nasobok minimalnej mzdy, aby ste si ho mohli uplatnit

Pre rok 2020 teda platí, že daňovník si môže daňový bonus na dieťa uplatniť v prípade dosiahnutia hranice ročných zdaniteľných príjmov aspoň vo výške 3 480 € (6 x 580 €). Viac informácií o platnej minimálnej mzde na rok 2020 si prečítajte v článku Minimálna mzda od 1.1.2020.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/danovy-... © Podnikajte.sk

marci77
22. dec 2020

@77katarina zo zamestnania dostanete potrvrdenie o prijme, iba to sa tam dava, to ze ste boli na urade prace, to sa myslim nedokladuje

77katarina
22. dec 2020

@marci77 ďakujem veľmi pekne, ja nemám muža,som slobodná matka, tak preto si chcem uplatniť daň.bonus na dieťa, podmienky ohľadne príjmu spĺňam.

marci77
22. dec 2020

@77katarina resp. este ma napadlo, mozno kopiu rodneho listu dietata bude treba dolozit ....neviem vam uplne presne povedat, lebo ja si dane nechavam spracovat v praci ....

77katarina
22. dec 2020

Áno treba aj rodný list dieťaťa to viem, len som nevedela, či aj nejaké papiere treba z ÚP. V živote som toto neriešila, lebo som pracovala skoro 24 roku v v kuse od r.1996 😉

juliatriscova
22. dec 2020

ahoj, ak potrebuješ pomôcť, rada ti pomôžem.....urobím ti daňové priznanie zadarmo......v tejto situácii je každé euro potrebné.....kľudne sa ozvi......

juliatriscova
22. dec 2020

@77katarina robím daňové priznanie a viem ti pomôcť......urobím ti ho zadarmo....ak máš záujem napíš...

juliatriscova
22. dec 2020

@marci77 nemáš pravdu.....je potrebné doložiť rodný list dieťaťa ak v minulosti nebol doložený daňovému úradu a rodné číslo manžela sa tam neuvádza........uvádzalo by sa, ak by si uplatňovala nezdaniteľnú časť na manžela......

marci77
22. dec 2020

@juliatriscova no ved dobre ...super, ze ste pridali vase info

77katarina
22. dec 2020

@juliatriscova ❤🙂❤

77katarina
22. dec 2020

@juliatriscova Takže budem potrebovať iba :
1. papier koľko som zarobila za rok 2020 z môjho bývalého zamestnania
2. rodný list dieťaťa /kvôli rodinným prídavkom/
A nič viac ? Myslím z ÚP žiadne papiere ?
ďakujem

juliatriscova
22. dec 2020

@77katarina potvrdenie o príjme za rok 2020, rodný list kvôli daňovému bonusu a nie prídavkom....ja vždy odporúčam potvrdenie z úradu práce od kedy do kedy je evidencia...

77katarina
22. dec 2020

@juliatriscova áno Daňový bonus ...mobil mi zle napísal

lienockak
22. dec 2020

@77katarina potvrdenie z ÚP nie je povinná príloha k DP. Povinná príloha na uplatnenie DB je iba RL dieťaťa a potvrdenie od zamestnávateľa o príjme.

77katarina
22. dec 2020

@lienockak 😀🦋

evelin1002
1. jan 2021

Ahojte, prosim vas neviete mi poradit? V roku 2020 som bola riadne zamestnana, od marca 2020 som bola na PN, ale medzi tym mi v novembri skoncila pracovna zmluva kedze bola na dobu urcitu a od novembra som na materskej (uz ako nezamestnana)... A moja otazka znie, komu mam dat vypracovat danove priznanie? Mozem o to poprosit posledneho byvaleho zamestnavatela alebo je to len jeho dobra vola a mam sa mu aj nejak financne angazovat alebo je to este jeho povinnost? Plus pokial dobre viem PN a materska je nezdanitelna, takze predpokladam ze zo socialky asi nebudem ptrebovat ziadne potvrdenia pre uctovnicku alebo je to inac? Dakujem za odpoved

lienockak
2. jan 2021

@evelin1002 myslím si, že je to len jeho dobrá vôľa, zmluva Ti skončila. Prípadne sa skús spojiť so mzdárkou bývalého zamestnávateľa, či by Ti na žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania bola ochotná ako Tvoj posledný zamestnávateľ v roku 2020 RZ vykonať a zariadiš sa podľa jej reakcie. Vypracovať DP určite nie je povinná, ale RZ by Ti možno mohla urobiť. Termín na podanie žiadosti o vykonanie RZ je do 15.2., po tomto dátume už môže mzdárka vydať iba Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch a DP si riešiš sama. PN a materská sa nezdaňuje, k svojmu DP ich nepotrebuješ. Ak si však vydatá, na účely uplatnenia vlastného príjmu manželky sa Ti možno zídu pre účely výpočtu nčzd u manžela.

lucka_ke
2. jan 2021

@evelin1002 posledný zamestnávateľ je povinný ti (na tvoju písomnú žiadosť) urobiť ročné zúčtovanie dane, ale určite nie daňové priznanie, to si musíš podať sama

juliatriscova
2. jan 2021

@lucka_ke nemáš celkom pravdu, zákon sa menil...v prvom rade ho musíš požiadať...nie je povinný....môžeš požiadať ktoréhokoľvek zamestnávateľa....
@evelin1002 keďže si mala iba 1 zamestnavatela, tak môžeš jeho požiadať o ročné zúčtovanie dane...treba mu poslať žiadosť alebo si podať daňové priznanie...
@lienockak nemáš pravdu, nie je to hej dobrá vôľa...ak ju zamestnanec aj bývalý požiada o ročné zúčtovanie je povinný zamestnávateľ vykonať ročné zúčtovanie...zákon sa menil, už nie iba posledný ale ktorýkoľvek zamestnávateľ...

lucka_ke
2. jan 2021

@juliatriscova posledného, u ktorého si uplatňoval nezd. časť, čo si prepokladám uplatňuje takmer každý zamestnanec
§ 38
Ročné zúčtovanie
(1) Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti uvedené v § 5 a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7, alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 môže najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, posledného zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania doručí zamestnanec zamestnávateľovi v listinnej podobe, ak sa nedohodnú na jej doručení elektronickými prostriedkami.

lienockak
2. jan 2021

@juliatriscova ale ona sa pýtala, či je bývalý zamestnávateľ povinný vypracovať jej daňové priznanie a to je ozaj len jeho dobrá vôľa. Preto som jej poradila, že o RZ požiadať môže.

juliatriscova
2. jan 2021

@lucka_ke toto už neplatí....zákon sa menil...

juliatriscova
2. jan 2021

@lienockak zamestnávateľ nevypracuvava daňové priznanie ale ročné zúčtovanie a to je rozdiel...