Daňové priznanie a bonus na dieťa

dezire1000
11. nov 2016

Ahojte chcem sa opytat.S priatelom mame rocneho syna.Nema jeho priezvisko.Ak by sa mu teraz dalo jeho priezvisko ma narok na bonus na dieta aby mu bol vyplateny spätne?A este pri podavani danoveho a tie peniaze co vracia danovy urad daju mu aj za dieta za cely rok co sa narodil?Alebo len za to obdobie kedy uz bude mat jeho priezvisko?Dufam ze ma chapete lebo sa v tom nevyznam.Dakujem 🙂

matula211
11. nov 2016

To, že nemá jeho priezvisko vôbec nevadí, dôležité je, aby bol v rodnom liste uvedeny ako jeho otec.A má nárok na daňový bonus za cele obdobie v zdaňovacom období v ktorom bol narodeny, treba podať daňové priznanie do 31.3 alebo do 15.2 požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane.

arcttica
11. nov 2016

Ahoj na daňový bonus nemusí mať jeho meno, je ako otec zapísaný v rodnom liste, či nie?? Čiže nárok na daňový bonus má ale len ak zarobil za celý rok viac ako 2430 Eur , tak v daňovom priznaní si uplatní daňový bonus za celý rok 2016

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

dezire1000
autor
11. nov 2016

@arcttica
@matula211 nie je zapisany ako otec

havana_frost
11. nov 2016

@dezire1000 No tak potom nie je jeho legálny otec. Tak nič. Ak ho chcete dať zapísať ako otca, stačí zájsť na matriku a urobiť súhlasné vyhlásenie.

dezire1000
autor
11. nov 2016

@havana_frost No ved to ma zaujima ak sa zmeni do konca roka priezvisko ci bude mat narok na danove spätne a takisto pri danovom priznani

matula211
11. nov 2016

Priezvisko je jedna vec, otcovstvo druhá...ak by vám vystavili rodný list, kde bude figurovať ako otec, nárok bude mať od narodenia.

matula211
11. nov 2016

A čo to je spätne? Ak sa dieťa narodilo v tomto roku, tak odo dna narodenia.Ak v roku 2015, tak za rok 2015 už nie, len za zdaňovacie obdobie 2016.

dezire1000
autor
11. nov 2016

@matula211 syn sa nam narodil november 2015.spätne myslim za cely rok 2016

nivea777
11. nov 2016

@dezire1000 trochu zvlastna situacia... nepriznal otcovstvo..nie je v RL ale chcel by si uplatnovat danovy bonus..chlapi

dezire1000
autor
11. nov 2016

@nivea777 nie chlapi ale moje rozhodnutie

havana_frost
11. nov 2016

@dezire1000 zasadne je vediet ake ucinky by malo teraz uznanie otcovstva. Som nazoru ze by bol povazovany za otca "od pociatku" a teda by ai mohol uplatnovat vsetky nepremlcane naroky, teda aj danovy bonus za rok 2016.

nivea777
11. nov 2016

@havana_frost ak nevedia zistit kedy priznat otcovstvo,tak tiez si myslim ze by si mohol uplatnit ... ak to vedia zistit tak potom asi nemoze,ved to hlupost aby si niekto uplatnoval "vydavky" na dieta,ku ktoremu sa nepriznal a tym padom sa asi o neho nestaral,cize nemal ziadne vydavky nan..chapes co myslim?

havana_frost
11. nov 2016

@nivea777 II. domniekou (suhlasne vyhlasenie) mozno uznat otcovstvo kedykolvek, pred narodenim, aj po narodeni. Otcom je potom "od narodenia" (sa silno domnievam, nenasla som nic co by to vylucovalo). Ak sa dieta osvoji-tak jasne ze je otcom od datumu osvojenia, ale ak sa urci otcovstvo jednou z troch domnienok, logicky je to spatne k narodeniu.

dezire1000
autor
11. nov 2016

@havana_frost
@nivea777 on je normalne biologickym otcom my spolu zijeme vsetko klape len som nechcela hned davat jeho priezvisko

havana_frost
11. nov 2016

@dezire1000 to mnoho veci komplikuje. Zase manzelstvo neni az taka hlupost 🙂 ci je bio otec je v tomto pripade uplne jedno, kedze nas pravny poriadok uznava prava len legalnym otcom. Ktori naopak ani nemusia byt bio otcovia.

nivea777
11. nov 2016

@dezire1000 ved to je fajn ze je bio otec a nema babo po nom priezvisko..ale preco nie je zapiany v RL ako otec??

dezire1000
autor
11. nov 2016

@nivea777 pretoze co mam prveho syna bola som hlupa a dala po nom priezvisko a dopadlo to ako to dopadlo a syn to dost vnima ze sa nevola ako ja kedze sa o neho otec nezaujima ani ho nepozna a nechcela som taky kiks urobit zas

nivea777
11. nov 2016

@dezire1000 ved,ale mat ho zapisaneho ako otca v RL je jedna vec.. mat priezvisko po nom je druha vec.. to sa absolutne nevylucuje.. takto proste je maly pravne bez otca ako pisala havana

dezire1000
autor
11. nov 2016

@nivea777 o takej moznosti som nevedela

srnkaknm1
12. nov 2016

To bola blbost dieta sa moze volat po ktoromkolvek rodicovi.Dokonca aj priezvisko sa da zmenit ked by si chcela pri prvom dietati ked sa mu nepaci aj to sa na Sk da. Ja mam syna s MM a vola sa po mne lebo som si nemenila meno.A starsi sa zatial vola po byvalom ale uz sme sa bavili o tom ze ked pojde nastrednu tak si to zmeni na moje.

dezire1000
autor
12. nov 2016

@srnkaknm1 no zial byvali odmieta dat suhlas na zmenu priezviska na moje bez suhlasu otca sa to neda len sudnou cestou

srnkaknm1
12. nov 2016

@dezire1000 ale ak sa onho naozaj nezaujima tak nie je o com treba podat ak to malemu tak vadi. Ani moj byvaly nema zaujem o syna keby som nemala noveho mm tak by bol z neho chudak co ma len matku

dezire1000
autor
12. nov 2016

@srnkaknm1 ano samozrejme ze podam navrh na sud