Daňové priznanie a bonus na deti

19. jan 2021

Dobry den.
Som rozvedena, mame s priatelom dieta. Ja mam trvaly pobyt este u ex manzela, ale zijem s priatelom v podnajme.
Moze ziadat danovy bonus na nase dieta, ak on ma inde trvaly pobyt ako ja? On ma este pri byvalej, ja pri byvalom. On pobera danovy bonus este na dieta z prefoslejo vztahu.
Ako to bude teraz?
Take, ze nemal by poberat na dieta s kyorym nezije, viem. Ale peniaze dava ex z toho bonusu. 🙄
Moj ex po sude o zapreti otcovstva zrusil aj danovy bonus a peniaze mi tiez dal, cize on nepobera nic.
Dakujem pekne.

alenah31
19. jan 2021

nie je dôležitý trvalý pobyt, ale spoločná domácnosť. Čiže ak žijete spolu tak na Vaše spoločné dieťa môže žiadať DB. Keby ste boli manželia a ty ako žena na MD či RD nárok na DB nemáš mohol by žiadať aj na tvoje dieťa z predchádzajúceho vzťahu - ale ak nie ste manželia tak nemôže.

autor
19. jan 2021

@alenah31 ale netreba dokladovat, ze zijeme spolu? Proste staci len poziadat o db?
A este by som chcela info, do februara som bola zamestnana, potom som bola den na urade prace, zaplatila som si dobrovolne a isla na pn az do materskej. Rodicovsky prispevok mi nebol uznany, nakolko otec dietata pracuje v zahranici. Co vsetko mi treba k danovemu?
A jemu staci vypis z prace, a rodne listy deti?

alenah31
19. jan 2021

Čo sa týka spoločnej domácnosti - nemusí dokladovať - keby chcel tak napíše čestné prehlásenie - a áno - keď žiada o DB v DP dokladuje RL detí - keďže je zapísaný ako otec nikto nič nerieši. Ak by žiadal aj na dieťa, ktoré nie je jeho, ale Vaše treba aj sobášny list (ale píšete, že je len priateľ). Ak nie ste manželia on k svojmu DP nepotrebuje nič - nemôže si Vás uplatniť. Vy si u svojho posledného zamestnávateľa požiadajte o Ročné zúčtovanie dane, dokladujete potvrdenie o evidencii na ÚP, na MD aj RD (nepoberáte RP, ale na RD ste) - vrátia Vám zaplatené dane za 1-2/2020.

autor
19. jan 2021

@alenah31 dakujem pekne.

juliatriscova
19. jan 2021

trvalý pobyt s daňovým bonusom nemá nič spoločné.....posudzuje sa žitie v spoločnej domácnosti..........ty si požiadaj o ročné zúčtovanie bývalého zamestnávateľa.......priateľ si nemôže na teba uplatniť nezdaniteľnú časť, pretože nie ste manželia.......rodné listy sa dokladujú pokiaľ ešte neboli doložené na daňový úrad v minulosti.......

autor
19. jan 2021

@juliatriscova dakujem. Nie sme manzelmi.

juliatriscova
19. jan 2021

ešte jedna vec........priateľ si nemôže uplatniť bonus na vaše dieťa z prvého manželstva, nie ste manželia, ak by ste boli, tak by si mohol uplatniť bonus aj na vaše dieťa z prvého manželstva..........a vy môžete len ak ste dosiahla prijem vyšší ako 3480€

autor
19. jan 2021

@juliatriscova nie, asi sme sa nepochopili. On ma dieta z prveho manzelstva na ktore si uplatnoval doteraz bonus, ale peniaze daval ex. Cize uz spolu neziju v jednej domacnosti. Ale maju rovnaky trvaly pobyt. A teraz kedze ma syna z prveho manzelstva a so mnou tak ci moze ziadat bonus aj na jedno aj na druhe.
Jeho ex nema narok nakolko je na id.

juliatriscova
19. jan 2021

to som pochopila...........ale veď ste písala, že váš ex zaprel otcovstvo a zrušil bonus a vyplatil vám ho........tak nechápem.....

autor
19. jan 2021

@juliatriscova moj ex po rozvode bol este pisany ako otec v rodnom liste a automaticky mu vyplacali mesacne danovy bonus 😄 takze tie peniaze mi vratil ako keby.

juliatriscova
19. jan 2021

ja som písala, že za akých podmienok môžeš si uplatniť bonus na svoje dieťa..........