Daňové priznanie a bonus na deti

jamipato
10. apr 2018

Ahojky,prosìm o radu,asi mám problém a dosť veľký.Dnes som obdržala od zamestnávateľa -doklad- ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2017.Keď som nastupovala,povedala som,že bonus na deti poberá manžel,živnostník.Lenže nikdy som neštudovala podrobne celú vyplatnú pásku a,keď sa spätne pozerám na pásku,bolo mi to asi vyplácané.Problém je v tom, že manžel si robil tiež daňové priznanie a v ňom požiadal o bonus na deti

jamipato
autor
10. apr 2018

Viem,že neznalosť zákona neospravedlňuje,ale,čo teraz urobiť? A mimochodom zamestnávateľ odomňa nepotreboval rodné listy deti k bonusu?

janci05
10. apr 2018

Možno by si mohol manžel urobiť opravné daňové priznanie, tak by to hádam malo byť v poriadku. Neviem to ale isto, nemám s tým skúsenosť, len ma to napadlo.

jamipato
autor
10. apr 2018

@janci05 aj ja googlim a čìtam,hlava mi ide prasknúť,ešteže som na to prišla...zajtra sa pôjdem opýtať aj v práci,ako je to možné,že mi to vyplácali,keď sa ma na začiatku pri podpise zmluvy pýtali,že kto poberá bonus na deti...manžel jednoznačne

janci05
10. apr 2018

@jamipato To určite choď. Ak ti vyplácali bonus, tak k tomu by mali mať rodný list a ten ako píšeš nepýtali. No ak si naozaj z nejakého dôvodu poberala ty ten bonus, tak by mal podať to opravné. Inak neviem. Držím palce, aby ti to dobre dopadlo.

anjelic
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam439
10. apr 2018

@jamipato Zamestnávateľ môže daňový bonus vyplácať len na základe toho, že si ho zamestnanec uplatnil vo Vyhlásení na uplatnenie nezdaniteľnej časti... toto vyhlásenie sa podpisuje pri nástupe do zamestnania a každoročne do konca januára. Ak si zamestnanec uplatnil aj daňový bonus, treba doložiť rodné listy detí. Ak ste si daňový bonus na tomto vyhlásení neuplatnili (museli by tam byť uvedené aj mená detí a ich rodné čísla), tak chybu spravil zamestnávateľ. Chybu by mal potom opraviť on a nie váš manžel. Pozrite sa na to v práci.

moonlight1210
11. apr 2018

@jamipato isto mas v RZ uvedene aj vyplatenie bonusu pocas roka?

A ako vedel zamestnavatel na kolko deti ti davat bonus, ak si nic neuviedla do vyhlasenia, ani nedala kopie rodnych listov deti? Ani v pripade starsich deti (ak mas) nedodala potvrdenie o navsteve skoly? Alebo to vyplacal podla pocutia, ze si ustne niekde spomenula pocet deti a ich vek?

Ja si totiz skor viem predstavit chybu, ze zabudol vyplacat ako ze vyplacal bez podkladov podla pocutia.

Nestalo sa, ze si pri nastupe s kopiami o dosiahnutom vzdelani, predchadzajucom zamestnani, atd dala na personalne aj kopie rodnych listov deti? Takze mzdarka potom z toho usudila, ze chces bonus?
Alebo neuviedla si teraz v ziadosti o RZ omylom aj deti (ale to by bolo jednorazove vyplatenie celeho roka, to by si si asi vsimla vo vyplate)?

Kazdopadne, nech manzel nic nemeni. Ak platil dan a teda mal platit vyssiu (bez bonusu), teraz by to uz bolo za sankcie. Ak ste dali 2%, po oprave by ich uz DU nevyplatil.
Zamestnavatel ti opravi RZ, doplati za teba na danovom rozdiel za minuly rok, ktory uvedie v hlaseni (on vie o co ide) a tebe to stiahne zo mzdy. Lebo neopravnene vyplateny bonus musis vratit.