Daň zo zisku z predaja nehnuteľnosti

29. máj 2023

Ahojte, v decembri sme spisali predajnu zmluvu na byt, ale k prepisu vlastnikov na katastri doslo az vo februari tohto roku. Bola som v tom, ze dan zo zisku budem platit az v danovom priznani buduci rok, ale kamoska mi dnes tvrdila vraj som to uz mala uviest v priznani tento rok. Ako to malo byt? Mate skusenosti?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martul
29. máj 2023

Kamoška má pravdu, daň sa platí vtedy keď niečo predáš, vklad do katastra s tým nesúvisí.

martul
29. máj 2023

@mb2021 no opáliš sa.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
29. máj 2023

@mb2021 u predávajúceho sa do úvahy berie dátum podpisu kúpnej zmluvy či zaplatením kúpnej ceny, podľa toho čo nastane skôr. U kupujúceho sa berie do úvahy dátum vkladu do katastra.
Autorke: podaj dodatočné respektíve opravné daňové priznanie.

espeo
29. máj 2023

Najskor si prever, ci nejde o oslobodeny prijem. Potom, ak nejde o oslobodený príjem, si vycisli zaklad dane (rozdiel medzi predajnou a kupnou cenou). Potom paragraf 8 ods 4 zákona o dani z príjmov hovorí, že záleží od toho, kedy si prijala peniaze za byt.
(Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahrnie príjem z predaja nehnuteľnosti podľa odseku 1 písm. b) až v tom zdaňovacom období, v ktorom sa prijal, bez ohľadu na to, v ktorom zdaňovacom období nadobudol vlastnícke právo k nehnuteľnosti kupujúci)