Daň z výhry a obdobie nezamestnanosti

5. mar 2024

Je tu niekto kto sa v tom vyzná? Minulý rok som vyhrala v súťaži,tento rok mi majú výhru doručiť. Kedy podať daňové priznanie,a či to spadá do tohto roka či do minulého. Minulý rok som bola celý na úrade práce. Tento rok už pracujem.

alickapusinka
5. mar 2024

podľa toho čo si vyhrala

tynto
5. mar 2024

Ahoj, daňové priznanie za výhru z minulého roka podávaš do 2.4.2024. No keď si bola celý minulý rok na úrade práce a nemala si žiadny iný príjem tak o tom či máš vôbec povinnosť podať daňové priznanie rozhoduje hodnota výhry. Pretože daňové priznanie za minulý rok máš povinnosť podať len vtedy ak tvoje celkové zdaniteľné príjmy presiahli 2 461,41 €. To znamená, že ak hodnota výhry je menšia ako suma 2 461,41 € a nemala si žiadne iné zdaniteľné príjmy tak povinnosť daňové prizanie nemáš.

alickapusinka
5. mar 2024

@tynto no podľa toho čo vyhrala.

bubuzu
5. mar 2024

@tynto ale nie je to tak,že výhry sa zdaňujú vždy? Čiže aj keby vyhrala trebárs 500 eur,musí ich zdaniť?

tynto
5. mar 2024

@alickapusinka ako to myslis podla toho co vyhrala?

tynto
5. mar 2024

@bubuzu je rozdiel vyhrať čisto peniaze a vyhrať nejaku konkrétnu výhru. Výhry do 350€ sú od dane oslobodené vždy a to platí pre každú jednu výhru v roku. Ak niekto vyhrá iba peniaze tak z takejto výhry už nemusí podávať daňové priznanie lebo už mu budú peniaze poslané znížené o daň a takom prípade už nemá žiadnu povinnosť podať daňové priznanie. Ak vyhrá nejakú konkrétnu cenu, ktorá má hodnotu vyššiu ako 350€ výherca musí podať daňové priznanie no zdaňuje sa iba suma výhry nad 350€.

alickapusinka
5. mar 2024

@tynto no ak by príklad vyhrala pred rokom auto je daň ináč. Potom na krížovke nie je daň. Ináč v TV môj muž chodí na súťaže je ináč zdaňovane napríklad od sumy výhry takže určite ak vyhrala čo má väčšiu hodnotu tak niekedy zdaňuje. Môj muž teraz bol v súťaži a chodí a vždy ak výhra tak vždy je ináč daň. Napríklad pri výhre auta sa platí daň aj daňovému aj ZP.

bubuzu
6. mar 2024

@tynto aha, kasné, dík za vysvetlenie

autor
6. mar 2024

@tynto posteľ som vyhrala.hodnota bude vyššia ako tých 350. Žrebovalo sa v decembri. Teraz v máji by mi ju mali doviesť. Ešte presne neviem cenu postele.asi mi to dajú keď mi ju donesú.

tynto
6. mar 2024

Presnú cenu výhry by ti mal oznámiť organizátor súťaže.