Daň z transakcií

21. sep 2024

Zdravím všetkých len sa tak zamýšľam načo je szco zvlášť účet na podnikanie. Efekt v tom žiaden nevidím.
Szco príde 1000e na účet, zaplatí 200 do SP žiadna daň, zaplatí 100e žiadna daň, platí bežné nákupy do domácnosti kartou 200e napr nič neplatí teda žiadnu daň len 1x ročne 2e zaplatí co je cca 15 centov mesačne
Potrebuje uhradiť inkaso elektrinu plyn vodu za domácnosť napr. dokopy 100e tak daň 0,40e.
Chce vybrať hotovosť 100e zaplatí 0,80e daň.. Dokopy zaplatí na dani cca 1,35e mesačne.

Ak by mal súkromný účet a z podnikatelskeho by si zaslal na súkromný 500e tak zaplatí na dani 2e... Čiže ešte nevyhodnejsie pre neho. Ako výber kartou a prevody by mal zo súkromného zdarma ale dostať peniaze na súkromný účet by bolo pre neho drahšie ako používať naďalej jeden účet aj na súkromné aj na pracovné platby.

Samozrejme rátam zo szco, co používa paušálne výdavky tj. Iné výdavky na podnikanie nesleduje.

Ci som zle pochopila túto daň?

13uzivatelka11
21. sep 2024

Ale keď bude musieť účtovníčka za rok zaúčtovať každú jednu platbu kartou v obchode z podnikateľského účtu, tak aj zosedivie..

autor
21. sep 2024

@13uzivatelka11 to teraz neriešim, viem o com píšeš... Vždy hovorím 2 účty... Asi prestanem ako tak na to pozerám

maranco
21. sep 2024

v nových pravidlách pridali povinnosť mať od 5/2025 podnikateľský účet, už nebude môcť používať bežný účet na podnikanie

autor
21. sep 2024

@maranco ok beriem, zruší súkromný a bude len jeden používať... Tak ako teraz využíva súkromný na podnikanie. Ale chápem správne tu daň?

autor
21. sep 2024

Ale zase kvôli prídavkom na deti, prípadnej PN, MD, rodičovskému príspevku, výživnému na deti, OCR, dôchodku alebo práci na dohodu alebo na zmluvu by mal mať szco aj súkromný účet práve na tieto príjmy aby neplatil daň z transakcií z týchto prijmov

leni1977
21. sep 2024

Som SZČO, mám dva osobné účty, každý v inej banke, na jeden mi chodia peniaze z podnikania, platím si odtiaľ poistné a odvody, pracovné pomôcky a posielam si výplatu na ten druhý osobný účet. S tým gazdujem. Mala som to oddelené aj doteraz takže ten jeden osobný zmením na podnikateľský.

autor
21. sep 2024

@leni1977 to je v poriadku aj ja to mam tak, a skúsila si si pre rátať dane?

leni1977
21. sep 2024

Nie, neprepočítavala som nič. Určite to budem mať tak ako doteraz len teda ten účet, ktorý som ja používala ako podnikateľský, sa zmení na podnikateľský. No a k otázke na čo je SZČO podnikateľský účet? Fico a spol. to vymysleli, aby bolo čo zdaňovať. Škoda, že na šetrenie nemysleli vtedy keď si rýchlo pozvyšovali platy. Hnus táto vláda.

autor
21. sep 2024

@leni1977 ja viem, že som tak položila otázku... Viac menej mi šlo o tie počty ako som preratala... Ze szco, naučený používať jeden účet na všetko na tom bude lepšie ako ten co roky oddeľuje firemné od súkromných peňazí.

egonsk
21. sep 2024

podnikatelsky ucet ma inu vysku ochrany vkladov.
podnikatelsky ucet by mal obsahovat vylucne transakcie suvisiace s podnikanim, ktore su jednoducho kontrolovatelne voci uctovnictvu.
podnikatelsky ucet ma ine urocenie a benefity ako klasicky.
prevod medzi podnikatelskym a sukromnym uctom v rovnakej banke je bez novej dane.
... kazdy len naplakava, ale napriklad ak poskytujes telekomunikacne sluzby, tiez musis mat zvlast ucet a uctovnictvo evidovane k danemu uctu. Rovnako pre cezhranicne obchodovanie by mal byt zriadeny zvlast ucet. Takze aka je to spravodlivost, ked zivnostnik predavajuci mrkvu a opravujuci sporaky by mohol mat len bezny ucet, ale jeho sused poskytujuci internet u nas a v madarsku musi mat minimalne 2 podnikatelske? Takto aspon trosku zjednotia ten chaos.

autor
22. sep 2024

@egonsk je to skôr o pohodlnosti drobných živnostníkov, že príde úhrada fa na účet a nakúpi potraviny... Nebude si pre posielať peniaze na ďalší účet, lebo pohodlie aj keď po správnosti mal by. A niekedy tie prevody trvali ozaj ďalšie takže prázdna chladnička proces urýchlila.
Účtovníčka nepotrebuje vedieť ci platil služby v červenej crievicke v Prahe napríklad alebo nakupoval v kauflande za 200e.