Ahojte. Prosím skúsené účtovníčky o radu ohľadom príjmov a výdavkov pri výpočte dane z príjmu z prenájmu bytu.
Byt je prenajatý od 14.11.2023. Nájomca platí nájomné mesiac vopred, čiže príjmy v roku 2023 boli za 1/2 novembra, december a január. Počíta sa do príjmov 2023 platba za január 2024 prijatá v decembri 2023?
Ako výdavky za byt boli 15.11.2023 uhradené "energie a poplatky za služby" za celý mesiac november. Môžem ich počítať do výdavkov v plnej výške za november? Alebo je povinnosť ich krátiť, v tomto prípade na 1/2?
Ďakujem
Depozit sa do príjmov nepočíta. To je len záloha.
Depozit nie je príjem, ale čo očakávať od obkladača.
Otázka č. 3 - Kaucia (zábezpeka) pri prenájme
Z uzatvorenej nájomnej zmluvy vyplýva povinnosť úhrady kaucie (zábezpeky) vo výške 1-mesačného nájomného, ktorá bude použitá v prípade nepredvídaných udalostí (napr. nezaplatené nájomné, poškodenie prenajatého majetku). Predstavuje uhradená kaucia zdaniteľný príjem pre prenajímateľa?
Odpoveď
Pri posudzovaní kaucie je potrebné vychádzať z podmienok uzatvorenej zmluvy, pričom by malo byť zrejmé, kedy a za akých podmienok bude kaucia prenajímateľom použitá alebo vrátená, čo má vplyv na zdaniteľný príjem prenajímateľa. Až následne, ak nastanú skutočnosti, kedy je prenajímateľ oprávnený kauciu si ponechať, len v tom prípade sa u prenajímateľa jedná o zdaniteľný príjem, pričom ak je kaucia použitá na náhradu škody spôsobenej nájomcom na majetku prenajímateľa, tak za zdaniteľný príjem sa bude táto kaucia považovať len v prípade, že ide o škodu spôsobenú na majetku, ktorý je zaradený v obchodnom majetku prenajímateľa.
@cukorfalat ďakujem za relevantnú odpoveď
@cukorfalat ,@ judrpravnik
@zic
Ahojte. Prosím o radu. Ako zistím, či osoba u ktorej som v prenájme, platí zaň aj dane? či si splnila registračnú povinnosť? Lebo osoba má živnosť kde v predmete má prenájom nehnuteľnosti, ale táto živnosť je pozastavená od roku 2022 do konca roku 2025... Myslíte že plaťí daň z príjmov v Daňovom priznaní FO? Dá sa to vôbec? Či je podmienka mať platné DIČ a to má, ale pozastavené... Môže mať ďalšie DIČ? Táto osoba ma totižto dosť škaredo oklamala a chcela by som to riešiť... Ďakujem
•
@cukorfalat dakujem
Všetky platby za prenájom aj depozit sa počítajú do príjmov, za energie si mala spraviť vyúčtovanie ku koncu roka preplatok/nedoplatok a to dať do nákladov pokiaľ sú oddelené od nájmu.