Zdravím, vie niekto poradiť s nasledujúcimi otázkami, bola by som vďačná.
Pri povinnosti podať daňové priznanie z dôvodu predaja nehnuteľnosti (FO predaj FO), nie SZČO, príjem len zo závislej činnosti a rodičovský príspevok. A teraz moje otázky:
1. podať DP typu B?
2. kód SK Nace nie je v takom prípade povinný?
3. registrácia na DÚ nie je potrebná, vypíše sa len rodné číslo?
4. rodičovský príspevok sa ako príjem do DP neuvádza?
5. prílohou DP je LEN potvrdenie od zamestnávateľa?
6. a posledná, najdlhšia.. ako to funguje so zdravotným a sociálnym poistením po podaní DP. Ako postupovať?
@noidea 1. áno, máš zmiešané príjmy, typ B
2. nie
3. rodné číslo, ak ste nehnuteľnosť neprenajímali, vtedy by ste mali mať pridelené DIČ
4. rodičovský príspevok nie je daňový príjem, neuvádza sa
5. Potvrdenie o príjmoch od všetkých zamestnávateľov (aj z dohôd), ale daňový úrad si niekedy žiada aj Potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku
6. z predaja nehnuteľnosti sa platí okrem dane aj zdravotné 14 percent, daňový úrad poskytne informácie zdravotnej poisťovni a tá ti v ročnom zúčtovaní automaticky vyrúbi doplatok za predaj nehnuteľnosti
Aka suma sa plati pri dani z prijmu za predaj darovaneho bytu. Pocita sa rozdiel medzi cenou pri darovani a predajnou cenou pri predaji ?
Dakujem.
Mna by zaujimala jedna vec...prosim poradte mi. Minuly rok som predala byt a chystam sa podat DP. Neviem ho vobec vypisat a docitala som sa, ze tam treba vypisat aj vsetky moje prijmy a odvody. Je toto nutne, ked mne robi rocne zuctovanie zamestnavatel? Preco nestaci priznat len byt a hotovo? Dakujem
Baby ked som zarobila na predaji bytu 11 000 tak kolko je z toho dan?? Platit ju isto musim lebo som byt vlastnila len rok
Dakujem
@daniela.ho 19%. Nezabudni aj na zdravotku,14%. Ale to ti pride zo zdavotnej poist.vykaz nedoplatkov kde ti oznamia vysku poistneho kt.vyratala ZP na zaklade podaneho DP(oznami jej to danovy urad) Do 15dni od dorucenia vykazu mozes podat namietku,ak nepodas si povinna do45dni od nadobudnutia lravoplatnosti vykazu vypocitanu vysku poist.uhradit.
@majrab No veď vypísať tlačivo "žiadosť o ročné zúčtovanie dane" a odovzdať ho zamestnávateľovi-do 15.2.
No, ale ako čítam menili firmu-čiže ty vlastne od 1.1. pracuješ v inej firme....Tak by som radšej požiadala o potvrdenie o príjme za r.2015-tú pôvodnú firmu-inak mali by ho dávať automaticky a sama by som si spravila DP.
Prosim vas a ako to je ,ak vlastne cely zisk z predaja isiel na splatenie hypotekarneho uveru? Na osobny ucet sme vlastne nedostali nic? Aj tak treba podat DP?
@cokololadka Si SZČO, sro,...?
@evittam Ja sa v tom moc nevyznam...fyzicka osoba na rodicovsej dovolenke.
@cokololadka No ak si SZČO na rodičovskej dovolenke, tak samozrejme, že musíš podať DP....
Či si bez živnosti, zisk z čoho-predaj bytu, tovaru? A áno DP musíš podať - mala si príjem nad minimum-nikoho nezaujíma na čo si použila tvoj príjem....treba to riadne zúčtovať v DP.
Ak si v tom byte mala trvalý pobyt dlhšie ako dva roky tak DP písať nemusíš