Caute baby, vie mi niektorá poradiť, či musím podať daňové priznanie, ak som prenajimala garsónku 5 mesiacov v roku 2015 za 250 eur mesačne, náklady za byt sú 130 eur mesačne A je na ňu zobrata hypotéka. Dakujem vopred za odpovede Dana
tak nie: O tom, kto musí podať daňové priznanie, rozhoduje celkový príjem z prenájmu. „Ak daňovník, prenajímateľ nehnuteľnosti dosiahne v roku 2014 zdaniteľný príjem z prenájmu nehnuteľností vyšší, ako je suma 1 901,67 eura, je v lehote do 31. 3. 2015 povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. „V opačnom prípade, ak daňovník dosiahne úhrn zdaniteľných príjmov nižší, ako je suma 1 901,66 eura, alebo nepoberal žiaden zdaniteľný príjem, alebo poberal iba príjmy oslobodené od dane, nie je povinný podať daňové priznanie a takýto príjem nepodlieha dani z príjmov fyzických osôb,“ dodala.
@gubiko garsónka je písaná na manžela. On bol na rodičovskej, ale okrem rodičovskej dostával príspevok vo výške 230 eur mesačne od armády (je vojak).
@dankanejezka to aky prijem ma vlastnik bytu je absolutne irelevantne. Ak prijem za prenajom (bez energii) bol vyssi ako 500€, musi dat danovnik danove priznanie. Prilohou je zmluva o prenajme sucastou ktorej je vyska najmu a vyska energii.
Je to 100% informacia ;)
@sue to je myslené 500 eur za celý rok alebo za mesiac?
@sue preboha, to mas co za info? NIKDY by som na du nedala zmluvu, ked si ju vyziadaju, tak k nahliadnutiu...
@dankanejezka zalezi co je to za prispevok. Rodicak sa za prijem pre danove ucely nepovazuje a plati tych cca 1900 prijmu
@dankanejezka celý rok, my prenajimame garaz za 50€/mesiac čiže 600€/rok a tiež podavam DP kvôli tomu už 4 roky.
@majusqa77 tých 230 je príspevok navyše k rodičovskej od armády, takže asi hej, že?
@dankanejezka tak to ti neporadím, netuším, čo to je za príjem. pochybujem ale, že príspevok od armády sa zdaňuje. zavolaj si na daňové a máš to isté. ja podávam daňové z prenájmu už 10 rokov. zmluva sa k daňovému ako príloha nedáva. keď príde kontrola, tak ju dáš k nahliadnutiu. takisto si musíš viesť daňovú evidenciu príjmov a výdavkov, ktorú tiež uchovávaš k nahliadnutiu. ten tvoj príjem ale nedosahuje podľa toho, čo som ti skopírovala v príspevku vyššie požadovanú sumu na podanie daňového.
To je info priamo z du. Prenajimam byt uz roky, pred mesiacom som davala danove, uz je i okontrolovane ;)
500€ je za rok. Ak je vyssie, tak proste dp podat musi..
@majusqa77 pokiaľ je tvoj príjem z prenájmu bez energií do 500€, nedávaš ho dodaňového, ani ak tvoj príjem zo závislej činnosti alebo iný príjem je vyšší ako 1900€. Za rok 2015 som ten prípad.
Nezdanený príjem bez prenájmu som mala vyšší ako 1900€, z prenájmu 480€, zahrnula som ho teda do daňového a pani z DÚ mi volala, aby som si podala opravné DP, do ktorého prenájom nezahrniem, aby som zbytočne neplaztila daň aj z neho, keďže je oslobodený ;)
?!?! JE TO NAOZAJ TAK AKO PÍŠU V ČLÁNKU hnporadna ?!?!
V článku:
http://hnporadna.hnonline.sk/poradca/540034-vyd...
v jeho časti:
„1. Ak prenajímate nehnuteľnosť ako nepodnikateľ a nezahrniete ju do obchodného majetku“
je časť „Nevýhody“ a tam je uvedené nasledujúce:
-Medzi nevýhody patrí aj
Riziko platenia dane, ak sa rozhodnete danú nehnuteľnosť predať.
Pre oslobodenie od dane NESTAČÍ v tomto prípade podmienka, aby ste boli vlastníkom nehnuteľnosti najmenej 5 rokov.
AJ KEĎ STE NEZARADILI NEHNUTEĽNOSŤ DO OBCHODNÉHO MAJETKU a neodpisujete ho, platí pre vás, že DAŇ PRI PREDAJI NEZAPLATÍTE v tom prípade, ak k predaju dôjde po 5 rokoch ODO DŇA UKONČENIA UPLATŇOVANIA SKUTOČNÝCH VÝDAVKOV.
?!?! Čiže keď som 8rokov prenajímala byt, ktorý NEBOL zaradený do obchodného majetku a teraz som ho predala, mám zaplatiť daň z rozdielu medzi cenou za ktorú som ho kúpila a za ktorý som ho predala ?!?!
-skutočné výdavky ako elektrina, plyn a voda som si uplatňovala, ale už žiadné iné, ktoré sa môžu uplatňovať
iba ak by bol byt zaradený do obchodného majetku.
Ďakujem pekne za odpoveď.
Je to dosť zásadná vec a významne by to ovplivnilo moju situáciu
Keď od nájomníka bytu príjmem za rok 2600,- a na energie dám 2200,- tak môj zisk činí 400,-
??? Takže keďže som nepresiahla 500eur nemusím nič uvádzať do daňového priznania a následne to daniť ???
-som zamestnana, brutto príjem zo zamestnania mám ročne cca 11.000
@zuzanaete pochopila som to tak,ze vlastnila byt , 8 rokov ho prenajimala a nemala zaradený v obchod.majetku.z prenájmu sa samozrejme platí daň. Ale keď ho predala a vlastnila viac ako 5 rokov,daň z predaja teraz neplatí.poznám niekoľko ľudí,ktori takto predávali po prenajme,dokonca aj ja prenajimam a pokiaľ viem aj od danovákov,ak ho nemám v obchod.majetku a predám,z predaja daň neplatim
A ešte som sa aj nechtiac označila 😝
Nájomníci mali preplatok,ktorý im treba vyplatiť. Ale ja z neho musím zaplatit daň, pretože je pre mna prijmom. Môžem si jeho vrátenie nájomcom uplatniť ako výdavok,ak prenajimam ako fyzická osoba?Dakujem.
@dankanejezka (750:1250)x650 = 390 eur sú výdavky a príjmy sú 750. podľa mňa by si mala.