Daň z prenájmu nehnuteľnosti

dankanejezka
28. mar 2016

Caute baby, vie mi niektorá poradiť, či musím podať daňové priznanie, ak som prenajimala garsónku 5 mesiacov v roku 2015 za 250 eur mesačne, náklady za byt sú 130 eur mesačne A je na ňu zobrata hypotéka. Dakujem vopred za odpovede Dana

gubiko
28. mar 2016

@dankanejezka (750:1250)x650 = 390 eur sú výdavky a príjmy sú 750. podľa mňa by si mala.

gubiko
28. mar 2016

tak nie: O tom, kto musí podať daňové priznanie, rozhoduje celkový príjem z prenájmu. „Ak daňovník, prenajímateľ nehnuteľnosti dosiahne v roku 2014 zdaniteľný príjem z prenájmu nehnuteľností vyšší, ako je suma 1 901,67 eura, je v lehote do 31. 3. 2015 povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. „V opačnom prípade, ak daňovník dosiahne úhrn zdaniteľných príjmov nižší, ako je suma 1 901,66 eura, alebo nepoberal žiaden zdaniteľný príjem, alebo poberal iba príjmy oslobodené od dane, nie je povinný podať daňové priznanie a takýto príjem nepodlieha dani z príjmov fyzických osôb,“ dodala.

dankanejezka
autor
28. mar 2016

@gubiko garsónka je písaná na manžela. On bol na rodičovskej, ale okrem rodičovskej dostával príspevok vo výške 230 eur mesačne od armády (je vojak).

sue
28. mar 2016

@dankanejezka to aky prijem ma vlastnik bytu je absolutne irelevantne. Ak prijem za prenajom (bez energii) bol vyssi ako 500€, musi dat danovnik danove priznanie. Prilohou je zmluva o prenajme sucastou ktorej je vyska najmu a vyska energii.

Je to 100% informacia ;)

dankanejezka
autor
28. mar 2016

@sue to je myslené 500 eur za celý rok alebo za mesiac?

majusqa77
28. mar 2016

@sue preboha, to mas co za info? NIKDY by som na du nedala zmluvu, ked si ju vyziadaju, tak k nahliadnutiu...
@dankanejezka zalezi co je to za prispevok. Rodicak sa za prijem pre danove ucely nepovazuje a plati tych cca 1900 prijmu

alenah31
28. mar 2016

@dankanejezka celý rok, my prenajimame garaz za 50€/mesiac čiže 600€/rok a tiež podavam DP kvôli tomu už 4 roky.

dankanejezka
autor
28. mar 2016

@majusqa77 tých 230 je príspevok navyše k rodičovskej od armády, takže asi hej, že?

zuzanaete
28. mar 2016

@sue Urcite sa ako priloha nedava zmluva. Ak pride danova kontrola, tak nech kontroluju prijmy a vydavky, ale inac sa musia spoliehat na sumu uvedenu v danovom priznani.

majusqa77
28. mar 2016

@alenah31 snad si aspon odratavas 500 eur prilezitostny prijem

gubiko
28. mar 2016

@dankanejezka tak to ti neporadím, netuším, čo to je za príjem. pochybujem ale, že príspevok od armády sa zdaňuje. zavolaj si na daňové a máš to isté. ja podávam daňové z prenájmu už 10 rokov. zmluva sa k daňovému ako príloha nedáva. keď príde kontrola, tak ju dáš k nahliadnutiu. takisto si musíš viesť daňovú evidenciu príjmov a výdavkov, ktorú tiež uchovávaš k nahliadnutiu. ten tvoj príjem ale nedosahuje podľa toho, čo som ti skopírovala v príspevku vyššie požadovanú sumu na podanie daňového.

sue
28. mar 2016

To je info priamo z du. Prenajimam byt uz roky, pred mesiacom som davala danove, uz je i okontrolovane ;)

500€ je za rok. Ak je vyssie, tak proste dp podat musi..

majusqa77
28. mar 2016

@sue ty pises o prilezitostnom prijme ktory 500 eur rocne nezdanujes. Vseobecne ale plati, ze ak nemas ine zdanitelne prijmy viac ako 1900 eur danove podavat nemusis. Co vsak akonahle pracujes urcite dosiahnes..

sue
28. mar 2016

@majusqa77 pokiaľ je tvoj príjem z prenájmu bez energií do 500€, nedávaš ho dodaňového, ani ak tvoj príjem zo závislej činnosti alebo iný príjem je vyšší ako 1900€. Za rok 2015 som ten prípad.
Nezdanený príjem bez prenájmu som mala vyšší ako 1900€, z prenájmu 480€, zahrnula som ho teda do daňového a pani z DÚ mi volala, aby som si podala opravné DP, do ktorého prenájom nezahrniem, aby som zbytočne neplaztila daň aj z neho, keďže je oslobodený ;)

evita68
29. mar 2016

@sue v poslednom príspevku píšeš dobre... ale ak by si iný príjem nemala, iba z prenájmu 2400 €, DP podávať nemusíš..

tina6000
9. jún 2016

?!?! JE TO NAOZAJ TAK AKO PÍŠU V ČLÁNKU hnporadna ?!?!

V článku:
http://hnporadna.hnonline.sk/poradca/540034-vyd...
v jeho časti:
„1. Ak prenajímate nehnuteľnosť ako nepodnikateľ a nezahrniete ju do obchodného majetku“
je časť „Nevýhody“ a tam je uvedené nasledujúce:
-Medzi nevýhody patrí aj
Riziko platenia dane, ak sa rozhodnete danú nehnuteľnosť predať.
Pre oslobodenie od dane NESTAČÍ v tomto prípade podmienka, aby ste boli vlastníkom nehnuteľnosti najmenej 5 rokov.
AJ KEĎ STE NEZARADILI NEHNUTEĽNOSŤ DO OBCHODNÉHO MAJETKU a neodpisujete ho, platí pre vás, že DAŇ PRI PREDAJI NEZAPLATÍTE v tom prípade, ak k predaju dôjde po 5 rokoch ODO DŇA UKONČENIA UPLATŇOVANIA SKUTOČNÝCH VÝDAVKOV.

?!?! Čiže keď som 8rokov prenajímala byt, ktorý NEBOL zaradený do obchodného majetku a teraz som ho predala, mám zaplatiť daň z rozdielu medzi cenou za ktorú som ho kúpila a za ktorý som ho predala ?!?!
-skutočné výdavky ako elektrina, plyn a voda som si uplatňovala, ale už žiadné iné, ktoré sa môžu uplatňovať
iba ak by bol byt zaradený do obchodného majetku.

Ďakujem pekne za odpoveď.
Je to dosť zásadná vec a významne by to ovplivnilo moju situáciu 

tina6000
9. jún 2016

Keď od nájomníka bytu príjmem za rok 2600,- a na energie dám 2200,- tak môj zisk činí 400,-
??? Takže keďže som nepresiahla 500eur nemusím nič uvádzať do daňového priznania a následne to daniť ???
-som zamestnana, brutto príjem zo zamestnania mám ročne cca 11.000

evita68
9. jún 2016

@tina6000 musíš

majusqa77
9. jún 2016

@tina6000 uvadzas prijmy/vydaje a nie zisk. Kedze prijmy presiahli 500, musis

belanka
28. jan 2017

@tina6000 pokiaĺ byt vlastnis viac ako 5 rokov , pri predaji daň neplatis ak nebol zaradený v obchodnom majetku.

zuzanaete
28. jan 2017

@belanka Toto plati v pripade predaja bytu, nie pri prenajme. Treba rozlisovat dane.

majusqa77
28. jan 2017

@zuzanaete dan je to ta ista - aj prenajom aj predaj sa tyka dane z prijmu

belanka
28. jan 2017

@zuzanaete pochopila som to tak,ze vlastnila byt , 8 rokov ho prenajimala a nemala zaradený v obchod.majetku.z prenájmu sa samozrejme platí daň. Ale keď ho predala a vlastnila viac ako 5 rokov,daň z predaja teraz neplatí.poznám niekoľko ľudí,ktori takto predávali po prenajme,dokonca aj ja prenajimam a pokiaľ viem aj od danovákov,ak ho nemám v obchod.majetku a predám,z predaja daň neplatim

belanka
28. jan 2017

@belanka samozrejme ak ho mám v OV viac ako 5 rokov

belanka
28. jan 2017

A ešte som sa aj nechtiac označila 😝

belanka
31. máj 2017

Nájomníci mali preplatok,ktorý im treba vyplatiť. Ale ja z neho musím zaplatit daň, pretože je pre mna prijmom. Môžem si jeho vrátenie nájomcom uplatniť ako výdavok,ak prenajimam ako fyzická osoba?Dakujem.

majusqa77
31. máj 2017

@belanka samozrejme. vsetko si zuctovavas