Zdravím.
Chcem sa informovať, aké sú podmienky v prípade, že by som chcel prenajímať 1 izbu v mojom byte, v ktorom zároveň bývam?
Chcem totiž poskytnúť ubytovanie kamarátovi, ale neviem ako to ošetriť z pohľadu dane z príjmu.
Nenašiel som totiž na internete informáciu ako to je, keď sa neprenajíma celá nehnuteľnosť, len jej časť.
Za odpovede vopred ďakujem.
@lucka_ke ešte by ma zaujímalo, či je nejaká ročná suma, ktorú keď nájom neprekročí, tak sa daň neplatí?
posudzujú sa celkové príjmy, čiže ak pracuješ tak už podávaš daňové a priznávaš všetky príjmy
@lucka_ke ďakujem, aj som si myslel. Ale nepáči sa mi to veľmi, že zo zdanených peňazí mám ešte odviesť daň za niečo čo som už raz kúpil 😀
Ale veď neplatíš daň zo zdanených pežazí to je nezmysel. Platíš daň z prenájmu napr nájomné za jednu izbu bude 2000 euro za rok, tvoje výdavky 1000 euro , platíš iba z rozdielu.
@katica06 no tie peniaze, ktoré by mi kamarát za nájom zaplatil sú z jeho výplaty, ktorá už prešla daňou z príjmu.. takto som to myslel
no ale ak kúpiš za svoje zdanené peniaze niečo v obchode, obchodník tiež odvádza dane z príjmu...
U neho áno u teba nie. Si myslíš je keď pôjdeš do obchodu a z výplaty niečo nakúpiš , tak oni svoj príjem nepotrebujú zdaniť? Lebo u teba to už bolo raz zdanené. Národné hospodárstvo takto nefunguje.
Ak chceš prenajímať izbu vo svojom byte a kamarátovi, tak toto fakt nerieš. Ak mu dostatočne veríš a kamarát nie je blbec, tak žiadne dičo, danovy úrad, zmluva, vytiahne ti peniaze z účtu a dá v hotovosti. Toto je bežná prax. Akolkovek inak si len zbytočne skomplikujes život.
ja sa ti čudujem, že toto ideš riešiť, to nech ma nemá nikto za vychcanku, ale koľko asi tak od toho kamaráta vezmeš mesačne za izbu? veď to nebudú horibilné príjmy..... a budeš tam bývať aj ty, takže ak ťa niekto niekedy aj bonzne, vysvetlíš, že príjem za izbu si používal na nákup TV, čistiacich prostriedkov, hrncov, stola, stoličiek, vecí, ktoré bežne používal aj kamarát, nie len ty. veď to sú výdavky každú chvíľu na byt. a zas ti kamoš asi nedá mesačne 500 eur. plus bude používať vodu, energie, atď.....
@lonely66 jasné, že nie, jednalo by sa tak o 150-180eur mesačne
neviem, či po odrátaní nákladov alebo pred. ja by som to však neriešila. nech ti ich dáva v hotovosti a bez nejakých papierovačiek. v živote ti nikto nič nedokáže....
Je to kamarat. Proste ho ubytuj a vezmi peniaze. Dohodnite sa bez papiera. Naco si komplikujes zivot ked nemusis. Ak je to taky kamarat ktoremu veris a chces ho u seba mat,dohodnite sa na sume a vybavene. Naco do toho zapajat danovy urad 🫣
Napis mi ip
treba sa prihlásiť na Daňovom úrade na platenie dane z prenájmu nehnuteľnosti - dostaneš DIČ, s dotyčným uzatvoríš zmluvu, dohodnete si podmienky a po skončení roka podáš daňové priznanie typ B kde uvedieš všetky svoje príjmy (zo zamestnania aj z prenájmu) a môžeš so tam uplatniť aj výdavky na energie, upravíš ich tak, aby to zodpovedalo tej prenajímanej časti