Dobry den, prosim vas o radu ohladne dane a inych poplatkov (myslim, že nejaka poistovna si počita percenta) z predaja nehnutelnosti ak som uživateľ menej ako 5 rokov. S ex manželom sa chceme vysporiadať BSM a ja mu predam moju polovicku nehnutelnosti. On je vlastníkom 7rrokov na liste vlastníctva... ja som na liste vlastníctva iba 2roky ale kúpili sme ju spolu.
Vie mi niekto prosim poradit ohladne tej dane a kolko percent musím dať poistovni???
Dakujem
kaktusik007 na katastri sme vedeni ako vlastníci 1/1 iba dva roky. On tam bol zapisaný skôr hned ako sme to nadobudli, čiže 7rokov. A nemame tam trvalý pobyt ani sme tam nebývali, je to dom v prerábke. A hačik je v tom,že jeho súčasná partnerka predava byt a z toho ma vyplatia a ja som to tak pochopila,že ja jej vlastne tu polovičku predavam.
dakujem
@momko pokial ja viem, tak ak mas v byte /dome trvaly pobyt min. 2 roky, pripadne ak vlastnis nehnutelnost min. 5 rokov, tak ti nevznika povinnost platit dan. ale neviem, ako je to pri vysporiadani BSM. skus napisat na www.modrastrecha.sk, tam ti mozno skor poradia.
Dobry den.
Chcem niekoho poprosit o radu.Pred rokom moja mama kupila dom v Rakusku.Zrekonstruovala ho a chce ho predat,Len nevieme kolko sa plati dan a ci ju musi zaplatit.Ako sa to pocita.Na internete hladam dva dni a neviem nic najst.Dakujem moc,moc,moc
Ahojte! Vie mi niekto prosim vas poradit?Zdedila som pozemok od tety pred 2 rokmi a terza by som ho chcela predat.Viem,ze nie som oslobodena od platenia dane z prijmu,pretoze som dedila v nepriamom rade a pozemok nemam vo vlastnictve viac ako 5 rokov.Ale v osvedceni o dedicstve je cena pozemku vyssia ako by som ju chcela predat.Tato suma v osvedceni o dedicstve moze byt povazovana za akoze obstaravaciu cenu?Napisala to tam notarka,cize asi nie znalec.Moze sa pocitat danovy zaklad tak,ze hodnota pozemku v osvedceni o dedicstve-suma za ktoru by som ju predala?Bolo by to vlastne minus a potom by som nemusela odvadzat dan z prijmu?Alebo mam radsej pockat kym uplynie 5 rokov a potom predat?
Kočky spýtajte sa v skupine Právne poradenstvo,určite Vám nejaká kompetentná žienka poradí 🙂
@momko ak riesis vyporiadanie BSM - to nie je predaj. On to nadobudne z titulu vyporiadania a ty ziadnu dan a ani odvody z toho neplatis.
Teda za predpokladu, ze ste nehnutelnost nadobudli pocas manzelstva a na katastri ste vedeni ako vlastnici 1/1