Ahojte, hladala som podobnu diskusiu ale nenašla som , predavam nehnutelnost, ktoru som nadobudla v roku 2020. vlastnim ju menej ako 5 rokov, cize mala by som platit dan z predaja + zdravotne, avšak vsimla som si par vynimiek ajedna z nich je ak mam pobyt v nehnutelnosti viac ako 2 roky, je to naozaj tak? cize potom by som bola oslobodena z platenia
dan a zdravotku platis len z rozdielu cien za ktoru predas a za ktoru si kupila...cize nie z celej sumy....nechces pockat este rok?
2 roky TP už neplatí, teraz zaplatíš buď 19 alebo 25 daň + zdravotnú
Toto zdieranie by malo skončiť
@zuzanka.zuzu 19%. 25% bude DPH, nie daň z príjmu
@tanapeta 25 platím každoročne len neviem či žiaľ alebo našťastie 😁 a ani nemusím nič predať
@david294 To nie je otázka na koňa ale na realitky, ktoré toto zrejme nejako obchádzajú. U nás napríklad vo vchode kúpili byt na ďalší predaj. A tento zákon mal práve zabrániť takému konaniu. Realitka by mala byť sprostredkovateľ za províziu, ale stal sa z toho biznis. Tak zrejme sa nejako dá obísť, keď ďalej kupujú a predávajú.
@11brano11 no vláda plánuje že nebude platiť ani vlastnenie 5 rokov na oslobodenie od dane. Ako v iných štátoch predáš platíš
Toto je ta najvacsia kokotina ked napr.niekto nehnutelnost zdedi,alebo dostane darom.Totalna blbost ktora ti narobi viec problemov ako uzitku.5 rokov platit najom alebo prenajimat 🤦♀️
@katarinaforever To fakt?Im uz drbe
@maminkadeticiek Ak sa dedi v priamej linii a zosnuly vlastnil nehnutelnost 5 rokov, tak sa dan zo zisku pri predaji neplati. Ak nehnutelnost vlastnil napr. 3 roky, tak staci, aby dedic vlastnil nehnutelnost uz iba 2 roky a tiez neplati dan.
@maminkadeticiek áno je zo len otázka času
@katarinaforever a co inflácia? Keď si mladá rodina kúpi na začiatok 2izbak, do 3 rokoch sa im narodia 2 deti a potrebujú väčší byt tak za tie 3 roky išla cena hore nielen ich bytu ale aj toho väčšieho, ktorý si potrebujú kúpiť. A za to ze predaju majú platiť a kto im doplatí rozdiel za väčší byt? Absolútny nezmysel. Malo by to platiť iba ak pre právnické osoby, ktoré podnikajú v oblasti nehnuteľností a nie pre obyčajných ľudí, ktorí si platia svoje aj tak neuveriteľne nedostupné bývanie.
@11brano11 predpokladám že by tam bola niečo ako amortizácia pri aute, ktorá by ale naopak zohľadnila infláciu, počítajúca sa po 5 rokoch od kúpy na 20 rokov (to je len príklad)
@11brano11
Skúste čítať s porozumením. Možno prídete na to, kde ste urobili chybu.
Áno
Daň z 10.000...
ale aj odvody z tejto sumy budú vypočítané zdravotnou poisťovňou.
Teda nie z 8000.
A už vôbec nie 13,4 %, čo mimochodom komplet odvody zamestnanca zo mzdy.
A až následne sa sa dá proaktívne znížiť, ale daň.
O žiadnej takejto výnimke som nepočula