Daň z pozemku

majka4555
29. máj 2023

Zdravim, idem sa opytat, skolaudovali sme min. rok 2022, danove priznanie sme podavali 2023, teda uz aj uhradili.
Len otazka znie, stavat sme zacali v roku 2018 a za vsetky roky spatne az do 2022 nam vyrubili dan, ale celkovo za celu cast pozemku ako stavebny, co samozrejme vznikla uplne ina suma ako po skolaudovani za mensiu cast pozemku.
Je to aktualne pre nas narazovo vysoka suma, preto sa na to chcem opytat, ci tu niekto mal podobnu situaciu, ze nepodaval spatne za min.roky danove, ani nas nato neupozornili ked sme sa pytali a vybavovali v danej dobe doklady a vyrubili mu to potom naraz za vsetky roky....je mozne to nejak inak dokladovat a tu sumu ponizit? Lebo tato oblast je uplne mimo mna

Dakujem za kazdu slusnu radu

melanta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
29. máj 2023

A vy ste sa neprihlásili na platenie dane za pozemok, keď ste ho nadobudli? Ak nie, logicky musíte doplatiť daň spätne. Že teraz je to pre vás naraz veľká suma je žiaľ vaša smola. Boli ste povinní obci oznámiť a prihlásiť sa na daň z pozemku. Tu je všetko o dani z pozemkov zrozumiteľne napísané. https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

simca06022011
29. máj 2023

Neda sa to ponizit, ked ste nadobudli pozemok, mali ste si nahlasit hned pozemok, to je tiez nehnutelnost. NIe len skolaudovany dom. Je to normalne. Na vysku dane su presne sumy dane.
Mozes skusit poziadat o splatkovy kalendar, len treba ratat s urokmi.

majka4555
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majka4555
autor
29. máj 2023

@simca06022011
@melanta

prihlasili sme, ale v tom case to bolo vedene ako orna poda, ktora sa az casom ku kolaudacii menila na stavebnu...neviem ako to je a ma byt.. ako pisem toto je mimo mna, preto, ze sa tu opytam ak ma niekto podobnu skusenost

melanta
29. máj 2023

@majka4555 daň sa platí aj za ornú pôdu. A v čase, kedy ste žiadali o stavebné povolenie to už orná pôda byť nemohla, inak by ste povolenie nedostali. Minimálne v čase žiadosti o stavebné povolenie to už musela byť pôda určená na výstavbu. Nie až v čase kolaudácie.

majka4555
autor
29. máj 2023

@melanta aha, rozumiem, takze v tom case vybavovania papierov na staveb.povolenie, sme uz mali podavat danove priznanie...vybavoval to muz, tak som to neriesila ja a bolo to mimo mna az do dnesneho dna ked nam doslo zaplatit dan aj spatne..tak sa nato pytam ake su moznosti...no zrejme ziadne a neda sa to ani spatne nijak dokladovat, zmenit a ani nic...dakujem za odpoved

slniecko5
29. máj 2023

Áno, platili sme obci iba za pozemok, kým sme nezačali stavať.

draik
29. máj 2023

@majka4555
Momentom stavebného povolenia sa pozemok stáva stavebným a až do kolaudácie sa platí omnoho vyššia daň ako za ornú pôdu. DP ste teda mali podať už po stavebnom povolení a následne po kolaudácii.

majka4555
autor
29. máj 2023

@draik dakujem za info