Daň z podielových fondov

meggy10
3. dec 2024

Ahojte, chápem správne že ak mám peniaze investované v podielových fondoch akciových I dlhopisových, ak si vyberiem iba môj doteraz vložený vklad bez výnosu tak nemusím platiť daň? Uvádzam niekde túto sumu aj v DP alebo nieje povinné to uvádzať? Dakujem

zic
3. dec 2024

@meggy10 Tak zdanujes iba rozdiel (zisk / vynos).

Podľa § 7 ods. 5 zákona o dani z príjmov sa do osobitného základu dane zahrnie suma, o ktorú úhrn príjmov z podielových listov dosiahnutých z ich vyplatenia (vrátenia) prevyšuje úhrn vkladov podielnika. Za vklad podielnika sa považuje predajná cena vyplateného (vráteného) podielového listu pri jeho vydaní. Ak úhrn vkladov podielnika prevyšuje úhrn príjmov z vyplatených (vrátených) podielových listov, na rozdiel sa neprihliada.

https://podpora.financnasprava.sk/187246-Príjmy...

meggy10
autor
4. dec 2024

@zic ďakujem, takto som to pochopila aj ja. Pekný den

draik
4. dec 2024

@meggy10
Vy si ale nevyberáte iba vklad. Vy predáte PL. Správcovská spoločnosť porovná predajnú cenu PL s nákupnou a daň zrazí, ak ide o zisk.

meggy10
autor
4. dec 2024

@draik ja si vyberám nižšiu čiastku ako som tam vložila. Správcovská spoločnosť mi nič nezrazila, keď som sa ich pytala, dali mi info nech sa obrátim na daňového poradcu.

tl999
11. dec 2024

@meggy10 dobry den! bolo to tak stratovy obchod pre Vas? Cez coho ste investovali? Applikacia, bank, financna poradca?