Ahojte chcela by som sa spýtať .prenajímam byt za 920e,náklady mám 200e somzamestnana mám dve deti a z mladším som na rodičovskej predlznej dovolenke.chcem sa spýtať čo všetko si môžem odpočítať, prípadne ako si viem vypocitat daňové priznanie. Za vsetky odpovede ďakujem.
@daniela237 do daňového priznania B píšeš ročný príjem z prenájmu nehnuteľnosti, odpočítaš 500€ a skutočné vydokladované výdavky (už sa nedajú odpočítať výdavky paušálne percentom). Z toho platíš 19% daň. Ďalšia "úžasná vec", z ktorej ma každý rok chytá zúrivosť je, že z príjmu z prenájmu si nemôžeš odpočítať nezdaniteľnú čiastku na daňovníka a ani uplatniť daňový bonus.
@liebling98 ale nebyvalo to tak si pamatam ze som si ho uplatnovala, akurat predminuly rok som nemohla lebo som nebola zamestnana, kvoli tomu som sa zamestnala aby som si mohla uplatnit danovy bonus . a kedy si ho mozem uplatnit?
@daniela237 nezdaniteľnú čiastku na daňovníka si môžeš uplatniť len z tzv aktívnych príjmov (závislá činnosť, honoráre a pod), nie z pasívnych, kam spadá príjem z prenájmu nehnuteľnosti. Daňový bonus si môžeš uplatniť, ak máš príjem zo závislej činnosti, ktorý ale musí byť vyšší ako cca 2150 € (neviem úplne presné číslo, dá sa pohľadať)
@daniela237 ako výdavky si môžeš uplatniť len energie
@david93 a danovy bonus na deti si mam k comu priratat? nieje jedno ci si ako zamestnanec podam danove priznanie a uplatnim si danovy bonus, alebo si ho uplatnim do prenajmu?
@daniela237 a áno, máš pravdu, nebývalo to tak. Je to tak asi 3-4 roky
@daniela237 do prenájmu si daňový bonus dať nemôžeš
@daniela237 na daňový bonus máš nárok, ak máš príjmy zo závislej činnosti najmenej 2112 Eur za rok, prenájom nie je závislá činnosť
ale dávaš to všetko do jedného daňového priznania, samozrejme
@david93 Čiže keď si ho dam do daňového priznania zo závislej.činnosti tak sa mi aj tak vrátia peniaze?
@daniela237 robila som 8mesiacov na hl.pracovný pomer potom len na dohodu aj to sa rata?
@daniela237 ešte kontrolná otázka pre mňa daňový bonus vychadza myslím 256e a to je na dve deti alebo na jedno?
@daniela237 vypĺňaš daňové typu B
do príslušných koloniek uvedieš príjmy zo závislej činnosti (paragraf 5), príjmy z prenájmu dávaš inde (paragraf 6)
ak máš príjmy zo zamestnania alebo dohôd, prípadne z podnikania min. 2112 Eur za celý rok a spĺňaš aj ostatné podmienky, máš nárok na daňový bonus
@daniela237 daňový bonus 256,92€ je na jedno dieťa. Na dve 2x toľko. A tie peniaze Ti "nevrátia" (v zmysle, že ich fyzicky neuvidiš), ale o toľko si potom môžeš znížiť vypočítanú suhrnnú daň (zo závislej činnosti, z dohody, z prenájmu). Potom z toho odrátaš daň, ktorú si už zaplatila (strhli ti v práci) a výsledkom bude suma, o ktorú ty obohatíš štátny rozpočet.
ako píše @liebling98 je to suma na jedno dieťa, všetko záleží od výsledku daňového priznania bez toho, aby sme videli konkrétne čísla ťažko povedať aká daňová povinnosť vyjde
@daniela237 ešte ma napadlo, daňový bonus na dieťa si môže uplatniť len jeden z rodičov. Ak si uplatňuje v práci manžel/partner, Ty už nemôžeš.
@liebling98 dakujem kraasne pomohlo mi to
Do nákladov si môžte dať aj vlani kúpené zariadenie bytu, ak toto zariadenie je súčasťou nájmu (malo by byť uvedené v zmluve). Čo sa týka výpočtu, do príjmov sa zahrnie príjem krátený o sumu 500 eur, následne sa vypočíta podiel zahrnutého príjmu do DP na celkovom príjme z prenájmu a týmto číslom sa vynásobia skutočné výdavky, takto vypočítané číslo sa zahrnie do DP ako výdavok (teda sa krátia výdavky).
Predpokladám, že o prenajímanom byte neúčtujete ako o majetku, teda odpisy si zahrnúť do výdavkov nemôžte.
@david93 dakujem aj tebe, o nieco som zase mudrejsia, este raz dakujem
Ahojky, ak chces, napis mi ss, pokusim sa ti poradit