Dali by ste deťom alebo aj sebe životné poistenie?

lenusska72
22. aug 2023

Dobrý deň, prosím vás o radu. Dali by ste deťom alebo aj sebe životné poistenie? Či už so sporením alebo bez.
Viete povedať výhody a nevýhody? Veriť Či neveriť finančným poradcom? Aké sú vaše skúsenosti?
Ďakujem za všetky rady 🙂

sasa1310
22. aug 2023

sebe áno, deťom nie. Životná poistka je pre tých, ktorí prinášajú do domácnosti príjem

bluemoon24
22. aug 2023

@sasa1310 presne tak. Syn ma urazovou pojistku i s vyplacenim odskodneho pri trvalem postizeni, my s muzem i zivotni. Nam sam pojistovak rikal, ze na deti si to nemame uzavirat, protoze kdyz ti umre dite, tak ty penize ti jsou k nicemu. Ja osobne bych nikdy nevybrala penize za to, ze by moje dite zemrelo.

petronelag
22. aug 2023

@lenusska72 Pre deti je lepšie úrazové, syn to mal, našťastie nebolo potrebné, ale všeličo sa stáva.

jazula
22. aug 2023

Vzhľadom na zdravotnú históriu som nepoistiteľná (resp poistka by bola strašne predražená, aj finančák nakoniec smutne uznal, že by bol nezmysel ju uzatvárať 🤣), takže radšej tie peniaze investujem.
Dcérka má úrazové poistenie bez sporenia (to sa finančne vôbec neoplatí). Ja to beriem tak, že keď máme poistku, nič vážne sa nestane.

martinp288
22. aug 2023

@lenusska72
1. Sebe áno - zabezpečenie výpadku príjmu počas PN, vykrytie rizika trvalých následkov, choroby, invalidity.

2. Ako sa píše vyššie deti nenosia domov príjem. Žiaľ choroby nepozerajú na vek, ani na príjem. Ak dieťa ochorie, prípadne je tam úraz, tak samo k lekárovi nezajde ani nedostane doma. To narúša príjem. Treba zvážiť, či máš na takýto prípad rezervu.

3. Sporenie v poistení nie. Sprostredkovateľ ktorý ti bude tvrdiť, že je to výhodné klame. Takému never.

zalka
22. aug 2023

@jazula ani len urazovku nevieš uzavrieť? Ináč vraj NN má produkt kde aj nemocný sa vedia poistiť ale len na nižšiu sumu.

martinp288
22. aug 2023

@jazula Pri poistení so skúmaním zdravotného stavu to môže byť problém. Poistenie sa dá uzatvoriť aj bez skúmania zdravotného stavu a poistné udalosti, ktoré nastanú poisťovňa plní. Mám klientku, ktorá bola ZTP pred vznikom poistenia. So skúmaním zdravotného stavu by poistka neprešla. Uzatvorili sme to bez skúmania a mala už aj plnenie z poisťovne, nakoľko bola hospitalizovaná. Takže overené praxou, že to funguje aj reálne nielen na papieri.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima1608
22. aug 2023

Máme aj ja, aj manžel životnú. Dcérka má aktuálne 2 mesiace, ešte nemá žiadnu, zvažujem úrazovú pre ňu. Ale inak za X rokov nám nevyplatili ani cent, keď aj som žiadala, zamietli. Plus manžel má XY diagnóz, ktoré mu samozrejme nepreplatia, keď sa vrátia. Napríklad minule mal vykĺbené rameno a zamietli mu to, lebo ho už mal vykĺbené aj predtým a má tam pomliaždenú tu chrupavku. A keď som sa pýtala fin. agentky, či mu v prípade, že by si ho dal operovať, niečo preplatili, tak povedala že nie.
Každý rok nám akurát zvyšujú sumu čo platíme. Už reálne rozmýšľam že to zrušíme 😩

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima1608
22. aug 2023

@sheila121 Allianz. Predtým sme mali Generalli. Tí mi raz vyplatili plnenie. Zvažujem, že sa k nim vrátime radšej, lebo tuto to nevidím ružovo.

sasa1310
22. aug 2023

@sheila121 to je úplne normálna poisťovna. Akonáhle zatají zdravotný stav pred uzatvorením poistky a zistia, že už napríklad mal raz rameno vykĺbené a nepovedal to, tak je výluka. Aj na všetky zdravotné ochorenia je výluka. Preto každé jedno životné poistenie je šité iba na danú osobu

mima1608
22. aug 2023

@sasa1310 ono to nebolo práveže zatajené. Finančná agentka čo nám to robila o tom bola oboznámená.

martinp288
22. aug 2023

@sheila121 Nemusí to byť poisťovňou, ale zmluvou. Kto vie čo je na zmluve kryté. Prípadne mám aj typ na jednu super poisťovňu kde sa iba platí, ale neplní.

sasa1310
22. aug 2023

@mima1608 tak potom mal výluku na vykĺbené rameno a k tomu výluky na xy diagnoz, ktoré mal ešte pred uzatvorením poistky. Preto mu to samozrejme nepreplatili.

martinp288
22. aug 2023

@mima1608 agentka to aj uviedla do návrhu zmluvy, alebo si túto informáciu nechala pre seba?

stanislavicenka
22. aug 2023

@bluemoon24 zlozkou kazdeho zivotneho poistenia je smrt. Takze aj toho urazoveho. Tu sa nejedna profito at zo smrti dietata, tie peniaze su dolezite, ak dieta bude mat uraz, chirobu, pre ktoru bude musiet jeden z rodicov ostat s nim dphodobo doma, aby aj to pomohlo vykryt stratus prijmu. Pretoze neprides do banky ukazat dieta, ze potrebuje celodennu starostlivost, aby ti odpustili splatku hypoteky, obrazne povedane.

mima1608
22. aug 2023

@martinp288 je to v zmluve. Ale po tom incidente som zistila, že tam je výluka prakticky na všetko s čím sme už mali problém v minulosti.

sasa1310
22. aug 2023

@mima1608 a to čo ste mali za finančnú poradkynu, keď vám nepovedala, že máte výluky (aj keď to je úplne samozrejmé, že je výluka). My sme boli priamo v poisťovni a riešili tam a všetko nám pekne povedali aj výluky aké by sme mali a nakoniec sme spolu skonštatovali v poisťovni, že životné poistenie nám netreba.

mima1608
22. aug 2023

@sasa1310 bola to známa mužovej mami. Ona ma aj presvedčila, aby sme šli z Generalli do Allianz. Ja už tiež pomaly zisťujem, že nepotrebujeme. Lebo to na čo by nám bolo treba nepreplatia

zalka
22. aug 2023

@mima1608 a prečo ste zrušili v Generali a urobili v Allianz ..či agent s teplou vodou povedal že je to lepšie?
Pýtam sa preto lebo kamoška mi ukázala poistenie na dieťa...a tá agentka čo jej ho robila pred 3 rokmi ...jej odporučila zrušiť a uzavrieť nové.
Akurát by prišla o peniaze lebo to bolo investičné poistenie...a agentke by zase šli 3 roky provízie z novej poistky...tak som doporučila kamoske tu poistku nechať a keďže ona je nepoistena a spláca hypo tak som jej doporučila si spraviť poistenie aby dieťa náhodou neskončilo na ulici ak by sa čosi stalo...tá ulica bola myslená expresívne ide o maloleté dieťa.
A doporučila som jej vyhnúť sa danej agentke...síce už s poistkami nerobím ale toto sa mi nikdy nepáčilo...zrušiť a nové...lebo chcem zarobiť.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima1608
22. aug 2023

@zalka presvedčila ma, že tá poistka nie je dobre nastavená a že nám urobí niečo výhodnejšie. Úprimne, ľutujem, že som do toho šla. V Allianz sme 3. rok a už trikrát nám dvihli poistku, v Generalli za nejakých 7 rokov mi dvihli 2krat a ešte mi vtedy "zadarmo" popridavali balíky poistenia za vernosť. No čo už. Nechala som sa ukecať a nedopadlo to dobre

zalka
22. aug 2023

@mima1608 verím...toto bola dosť častá pracovná metóda poniektorich agentov...mne sa to bridilo...asi preto nerobím to už ale naučilo má to dosť vecí a viem čomu sa vyhnúť...
Tak dúfam, že natrafíte na niekoho normálneho...len problém je ten keďže ste boli chorí a mali úrazy tak v každej ďalšej poisťovni na to budú výluky...preto ja som nikomu nerusila poistky teda nedoporucovala zrušenie...Max úpravu...aby hlúposti sa povyhadzovali....

sasa1310
22. aug 2023

@zalka tak tak. Preto je najlepšie založiť životku v mladšom veku, kedy ešte ani ten cholesterol nevyskočí 😀

zalka
22. aug 2023

@sasa1310 presne tak a nechať si ju...nie potom mať problém a ostať nepoistitelny

babulkomale
22. aug 2023

@lenusska72 detom treba poistenie na kriticke choroby a trvale nasledky urazu.
Rodicom na PNku, urazy, kriticke choroby, smrt, my mame aj zvlast poistenu profesijnu zodpovednost.

mima1608
22. aug 2023

@zalka ja presne rozmýšľam, že dáme už len smrť a PNku a úrazy. Nič iné nám asi netreba, keďže plnenie bude zamietnuté. U manžela je to jedno, jemu som dávala poistku robiť už až ja, dovtedy nemal, a to už mal väčšinu úrazov za sebou.

zalka
22. aug 2023

@mima1608 pozri stále môžeš riešiť niečo také ako spomínal @martinp288 aj ja som počula o takých poistkach...si vezmi su aj ľudia 65+ a uzatvoria poistku... Bez prešetrenia zdravotného stavu...možno treba ísť tou cestou. A nie je napísané, že môžeš mať len 1 poistku v jednej poisťovni...ja mám 3 v dvoch poisťovniach...už roky...ale len úraz a smrť úrazom .. možno sa poobliadnem i po niečom širšom...ktohovie...

martinp288
22. aug 2023

@sheila121 prvé písmeno je K 😉 Tam som ešte nepočul dobré slovo na plnenie. Hlavne pri úraze minimálna doba trvania úrazu dva týždne (15 dní).