Ked som slobodna matka z dvoma detmi na MD,tak mam podat danove priznanie?Viem ze budem potrebovat doklad od zamestnavatela otca dietata,ktory tento bonus nepoberal,ale ja s nim ani nekomunikujem,takze on by mi ten papier nedal.Mozem to potvrdenie ziskat inak,nez len od neho?trebars rovno zavolat a pitat ho od zamestnavatela?
ako pise zivika, ak si minuly rok pracovala a nastupila si na MD, pravdepodobne za teba bude danove podavat zamestnavatel. O tom co hovoris, to je DANOVY BONUS na vyzivovane dieta a budes nan mat narok az po nastupe do zamestnania, resp. ked budes pracovat a mat prijem a teda robit danove priznanie. Otec dietata by mal na danovy bonus narok aj teraz, ale potrebuje rodny list dietata a vsetky udaje nahlasit zamestnavatelovi / ak je szco tak iba uviest v danovom prizani. Kedze spolu nezijete a dieta nezije s nim v jednej domacnosti, nema pravo na tento bonus a tedy ty nepotrebujes ziadne potvrdenie ani nijak dokazovat ci si ho on uplatnil alebo nie.
No ale na danovom odkial vedia ci sme alebo niesme spolu?a on ked ma rodny list,moze si to vybavit?
@katuska825 na danovom im je jedno, ci ste, alebo nie ste spolu...ty na MD na bonus narok nemas, lebo nepracujes a otec dietata bonus nema narok, aj keby mal rodny list (ale ten mas hadam ty ako matka, ved rodny lis je len jeden)... narok by mal iba vtedy, keby byval s dietatom v jednej domacnosti...
A mozem sa este opitat?Ak je starka na dochodku,ale ma popri tom odpracovany cely rok a prisiel jej vnuk,ktory ma 14 a starka si ho chce osvojit ale este nebol sud,ale chlapec je u nich uz pol roka.Moze si uplatnit danovy bonus ako nahradny rodic?
@katuska825 tu si nie som ista, ale myslim si, ze starka nema narok, pokial nema nejaky pravoplatny rozsudok o zvereni vnuka do opatery...
@katuska825 nemôže, až po zverení súdom..
@zivika ako danovy urad bude vediet ci byva muz s dietatom v jednej domacnosti? aj ked sme este neboli zobrati s muzom a narodilo sa nam dieta, tak muz len zaniesol kopiu rod.listu zamestnavatelovi a povedal, ze si chce uplatnit DB a nikto nic nezistoval, dokonca mal muz iny trvaly pobyt ako dieta, cize sa moze stat, ze ten jej muz si dan. bonus uplatnuje.
@salome123 pozri, ved ja viem, ako to funguje, tiez s mojim muzom nie sme zobrati, ani trvaly pobyt nemame rovnaky a uplatnuje si danovy bonus 😉 ale byvame spolu v prechodnom bydlisku... ja som autorke napisala, ako to je zo zakona...takze on si teoreticky bonus uplatnit moze, ale ako som uz pisala, neviem odkial by zobral rodny list, ked spolu ani nekomunikuju... ja, keby som muz a nebyvam s mojim dietatom, neriskovala by som, ze mi pride kontrola z danoveho, hlavne keby bola moja byvala na mna nabrusena a sama by ma mohla udat 😀
a o tom prispevku, o ktorom pises ja neviem, ale to by asi mala autorka zajst na upsvar a tam sa opytat, ci ma na nieco take narok...ale myslim, ze ked je na RD a nie je v hmotnej nudzi ma narok len na rodicak a pridavky na deti a to asi dostava...
Ten prispevok k pridavku mi nedaju a sice s nim nekomunikujem ale asi zacnem uz len s toho tytulu ze stat nam nijako nepomaha,hlavne tym slobodnym matkam
Mam otázku som ako slobodná matka a bola som zamestnaná ale bola som po celé tehotenstvo na PN a potom materskú som poberala bude zamestnávateľ dávať za mňa daňové a dostanem niečo naspet
@katuska825 ak si popri MD nepracovala tak danove priznanie nepodavas...ked nie je prijem, nie je z coho odviest dan 😉