Daju sa zistiť dlhy v Nemecku?

15. nov 2023

Prosím neukamenujte ma teraz, mala by som takú otázku.

Pred pár rokmi sme žili v Nemecku a žiaľ z istých dôvodov sme museli ist naspäť na Slovensko.

Je tomu možno 10rokov. Zobrali sme tam vtedy práčku na pôžičku a nemali sme zaplatené dva nájmy na byte.

Moja otázka znie, radi by sme to chceli zaplatiť ale nevieme už kolko su tie dlhy dokopy. Da sa niekde zistiť v Nemecku že kolko tam mame dlžôb dokopy? Veľmi by ste mi pomohli.

Ďakujem za každú odpoved

bluka2
15. nov 2023

To ste im tam pri odhlaseni zanechali nejaku adresu na SK, na ktorej teraz nie ste? Lebo ma len prekvapuje, ze si to nevymahali, ale zas nemam osobnu skusenost, tak sa im mozno nechcelo. Ale podla clanku hore sa to da vymahat (do 30 rokov spatne)

autor
15. nov 2023

@bluka2
@bluka2 viem že sa to da vymáhať spätne ja len potrebujem vedieť koľko to je. Adresu vedeli, do dnes ju mame rovnakú a nič nám sem neprišlo

vevesh
15. nov 2023

No to nemas sancu zistit. Lebo v nemecku to funguje uplne inac. Nevies, ci sa obratili na exekucny urad alebo dlh predali tretiemu veritelovi, ponechali si ho alebo ho nechali zaniknut a premlcal sa za tie roky (myslim, ze ten nedoplatok z najmu asi aj ano)....

vroni
15. nov 2023

@bluka2, 30 rokov sa dá vymáhať exekučný titul, nie dlzoba. Dlzoba je po troch alebo štyroch rokoch premlcana (keď ju nedali na exekúciu). Takže @autorka stačí zistiť, ci nemajú v Nemecku nejaku otvorenú exekúciu (toto by Schufa mohla vedieť), ostatné dlžoby sú po 10 rokoch premlcane.

bluka2
15. nov 2023

@vroni aha, sorry, tak som blbosť napísala

vroni
15. nov 2023

@bluka2, sú veci, ktoré je lepšie nevedieť 🤣

autor
15. nov 2023

@vroni dakujem krasne ❤️

esmey
16. nov 2023

Však zájdi tam a zisti, keď sa im identifikuješ tak radi ti pošlú výzvy. Či to už radšej nie, predsa ak by boli tie dlžoby veľké a radšej anonymne však

autor
16. nov 2023

@esmey nepôjdem tam a naspat hádam 10 hodín s autom len tak 🙈 normalne to chcem zistit odtialto a zaplatit to, Neni to veľká suma len proste neviem presne koľko