Dá sa zneužiť môj bankový účet?

timi1911
16. máj 2018

Ahojte chcem sa spýtať či sa dá zneužiť môj bankový účet. Cez nemenovanú stránku predávam svoje svadobné šaty pani do cudziny. Prišiel mi mail z jej banky a vraj mám dať nejaký kód. Moja mama mi vravela, aby som im nič neposielala, vraj sa mi tak heknú na účet, pretože jej sa to nejako nezdá.

wieruska1
16. máj 2018

Banka od teba NIKDY ziadne kody ani pristupy nepyta

zamilion
16. máj 2018

ak predávaš do zahraničia, banka chce swift kod
ak je to celkom do tretích krajín, tých kodov je viac, ale tam sa dávajú aj kontaktné údaje na celú banku
aká krajina to je?

alenky
16. máj 2018

@timi1911 popozeraj si stare diskusie, moj manzel predaval motorku a takto ho otravovali podvodnici a mna taktiez ked som predavala svadobne saty. Urcite nic neposielaj. Bolo to nieco v tom zmysle, ze ty posles saty a ked ich ona prevezme banka ti prevedie peniaze, ale je to klamstvo, pretoze neuvidis uz nikdy ani svoje saty ani peniaze.

alenky
16. máj 2018

@timi1911 https://www.zive.sk/clanok/51353/zahranicny-pod...
Hladaj na nete, je toho kopec. Netusim ci to prave skusaju aj na teba, ale myslim, ze ano.

timi1911
autor
16. máj 2018

@alenky presne môj prípad. Ďakujem veľmi pekne. Nenapadlo ma prečo si chceli ľudia zo Španielka kúpiť svadobné šaty zo Slovenska.
Ďakujem veľmi pekne.

lucpro1
16. máj 2018

@timi1911 jasne, je to cele divne. banka nikdy od nikoho nechce ziadne kody ani nic podobne. kamosa takto obrali o 1.200eur a uz ich nikdy nevidel.. dokonca nepomohla ani policia. ak nechces o nic prist radsej predavaj normalen cez zname stranky 😉

fokuska
16. máj 2018

@timi1911 http://www.mojasvadba.sk/forum/mojasvadba-sk/po... paci sa 46 stran citania a okrem toho je tam plno dalsich podobnych diskusii.

timi1911
autor
16. máj 2018

@lucpro1 tak ja som sa šiat chcela zbaviť. Myslela som, že stránka Moja S..... je spoľahlivá, keďže je to vychýrená stránka. No čo už. Nabudúce budem vediet 🙂 takže z číslom účtu nemôžu nič leďnsom im ho dala?

fokuska
16. máj 2018

@timi1911 Stranka je spolahliva, ide o to, ze sa ti na inzerat moze ozvat hocikto. Adminka takych ludi stale blokuje - vzdy ked jej to nahlasia.

timi1911
autor
16. máj 2018

Ale keď som im dala číslo účtu, svoje meno a názov banky nemôžu ma nijak ohroziť, že prídem o peniaze však?

zamilion
16. máj 2018

@timi1911 nie nemôžu, potrebuje ešte ten swift kod, ak sú seriozni

ak sú to podvodníci, budú pýtať poslať zálohu na kuriéra a prídu s nejakým vymysleným príbehom

zamilion
16. máj 2018

@timi1911 swift kod je kod banky, nie vasho uctu. pouziva sa na medzinarodne transakcie

duun
16. máj 2018

@timi1911 číslo účtu, názov banky a moje meno mám na všetkých faktúrach, rovnako ako všetci živnostníci.. je to ako meno/telefónne číslo, proste iba informácia. Kým nedáš nikomu napr. PIN alebo heslo do netbankingu, číslo bankovej karty+expiráciu+prípadne CVC kód.. tak si v pohode.

Pri tomto podvode nejde o hacknutie účtu, ale o to, že si vypýtajú od teba údaje o účte, potom sfalšujú akože ich banka deponovala kdesi peniaze do zálohy a uvoľní ich, keď ty pošleš potvrdenie z pošty, že si tovar poslala. Výsledok = tovar pošleš, peniaze žiadne nedostaneš a súdiť sa nemáš šancu - kto pôjde hľadať tvoj tovar kdesi do Nigérie? A podvodník má tvoje šaty / foťák / hocičo hodnotnejšie ukradnuté zadara.

fokuska
16. máj 2018

@duun
@timi1911

Tymto podvodnikom nejde ani o tie saty, alebo iny tovar. Vacsinou sa po case vrati naspat ako adresat neznamy.
Poslu to falosne potrvdenie, ze banka peniaze zadrzala a uvolni ich ked posles dokaz ze si balik odoslala (podaci listok, podacie cislo). Potom sa ozvu zas s tym, ze napr. saty stali 300 eur, ale banka uznava medzonarodne prevody az od 500 eur a teda nevie tie peniaze poslat, vratili sa kupujucemu na ucet. On ich ale zaplatit chce a tak ta poziada, ze posli ty este 200 eur a ja ti naraz vratim 500. Samozrejme, ze nevrati nic a je v zisku 200 eur.
Ak si teraz klopete na celo, ze toto uz ozaj nie je mozne, tak ano aj v spominanej diskusii jedna pisala, ze poslala este aj tie peniaze, lebo ved tomu verila...

duun
16. máj 2018

Nigérijský podvod má dve varianty:

Odosielanie tovaru - podvodník sa pripojí do dražby na nejakom serveri, alebo vyhľadá inzerát. Cenu ponúkne aj 2x takú, ako je uvedená, aby vás nalákal. Vyžiada si údaje o účte, sfalšuje doklad o tom, že už peniaze previedol cez nejakú, niekedy aj neexistujúcu banku, resp. že nejaká banka už má v depozite jeho úhradu za váš tovar. Prípadne sa tvária, že peniaze už na Wwestern Union, ktorá ich pošle akonáhle Nigérijčan donesie ukázať, že má tovar. Tovar pošlete, peniaze neexistujú.

Prijímanie tovaru: Podvodník si vytvorí email s ponukou tovaru (lacná) alebo dokonca celý e-shop. Platí sa za tovar vždy vopred a samozrejme nikdy nič nepríde. Dokonca si niekedy vynútia väčšiu sumu - napíšu email, že omylom zabalili viac kusov - a ak chcete tovar, musíte priplatiť aj za ďalšie kusy.. samozrejme nedostanete aj tak nič. Určitým signálom podvodu môže byť to, že platby za tovar sú skoro vždy cez Western Union - platby sú u nich nevysledovateľné, vyberajú sa v hotovosti a niekedy dokonca aj bez dokladu totožnosti. Bežné obchody tento spôsob nepoužívajú - vysoké náklady a nutné osobné prebratie peňazí.

fokuska
16. máj 2018

@duun Co som citala diskusie, tak tovar sa ludom po case vratil lebo adresat bol neznamy, islo im o peniaze