Dá sa zistiť komu boli darované 2%?

nivea777
14. apr 2024

Ahojte,dá sa zistiť komu boli darované 2%? V práci dali podpísať vyhlásenia tým z-com,ktorí nemali nikoho na darovanie. Dá sa to niekde zistiť, overiť? Nejedná sa o mňa. Ďakujem

rozculena
14. apr 2024

to čo je za hlúposť,že podpíš a nevieš komu ? Veď musím vedieť,komu to darujem? Ja keď som to podpísala,dostala som o tom od účtovníčky papiere a tie si potom vyzdvihla tá pani,ktorej OZ sme to venovali...

nivea777
autor
14. apr 2024

@rozculena nie je to blbosť. Ty podpíšeš vyhlásenie a prijímateľa môžu vpísať koho chcú. Potom hromadne firma odovzdá tlačivá danej osobe

nivea777
autor
14. apr 2024

@rozculena mňa zaujima,či existuje nejaký register kde sa dá vyhľadať komu išli. Nikdy som sa nad tým nezamyslala, dnes mi to tak napadlo

rozculena
14. apr 2024

no v žiadnom prípade nemôžu napísať,koho chcú bez toho,aby to ten zamestnanec vedel,to čo sú za móresy? Tak aspoň oznámiť by to mali,nie? keby som nevedela,komu to ide,tak to teda nepodpíšem.

maranco
14. apr 2024

@nivea777 ak si chcela niekomu darovať, tak si vyhľadáš napríklad vo svojom meste kto tam pôsobí
https://www.dvepercenta.sk/
http://rozhodni.sk/zoznam-prijimatelov/
a kto ťa zaujme tomu prispeješ

lenkakravcova
14. apr 2024

@nivea777 zistí to tak, že si vyžiada daňové priznanie. Tam je to napísané.

nivea777
autor
14. apr 2024

@maranco nie,toto ma nezaujíma. Mňa zaujima, či viem zistiť komu boli darované keď som si sama nevybrala. Situácia je z prace mojho rodinného príslušníka, chcela som,aby daroval % tam kam ja,ale jeho sa pýtali v práci či niekoho má komu dáva, povedal nie tak,že oni majú nejakých pár možnosti, tak podpísal vyhlásenie a oni tam proste napísali niekoho z tých možnosti

nivea777
autor
14. apr 2024

@lenkakravcova v RZD? Tak to určite nie

6mia6
14. apr 2024

Takto sa to vo firmách praktizuje úplne bežne.
Už som to počula od veľa známych lebo tiež zháňam. V jednej firme čo som robila bolo nepísané pravidlo, že majiteľ firmy rozhodol kam pôjdu, vycapil na nastenku a ostatní mali držať hubu a krok. Ja som si svoje zobrala pre syna a mal okolo toho dosť blbé reci.

nivea777
autor
14. apr 2024

@6mia6 mne nevadí, že dal nejakému chorému dieťaťu alebo tak. Len ma zaujíma, či sa dá vôbec zistiť kam to išlo.

6mia6
14. apr 2024

@nivea777 ja ti rozumiem ale to neviem či sa dá.

nivea777
autor
14. apr 2024

@6mia6 Prvýkrát som počula o tom,že to takto funguje vo firmách 🤷‍♀️ a tak som zostala zvedavá 🤣 sama robím v mzdách, ale nad týmto som sa nikdy nezamyslala. Chceli vyhlásenie,dostali ho a viac som neriešila

mikadooo
14. apr 2024

@nivea777 ahoj, myslím si, že nie je žiadna inštitúcia, ktorá ťa spätne oboznámi s tým, kam si sa rozhodla darovať svoje 2%... Možno by sa dalo obrátiť na finančnú správu, ktorá peniaze zasiela, ale s istotou to neviem povedať, na tvojom mieste by som tam však aspoň skúsila zavolať a opýtať sa. Každopádne, pekné svinstvo od šéfstva...

nivea777
autor
14. apr 2024

@mikadooo Ahoj.V tomto pripade,to riešiť ďalej nebudem. Určite tie peniaze išli niekam,kde to potrebujú. Chcela som to len kvôli zvedavosti vedieť,ale na FS sa obracať nebudem. Neškrie ma to nijak takže tak ďaleko nebudem zachádzať. Ďakujem za odpoveď.

mikadooo
14. apr 2024

@nivea777 no, snáď... Lebo dnes má oz aj súkromná škôlka, aj rybársky spolok, atď atp ale tak snáď to šlo na dobrú vec.

chrobak7
14. apr 2024

@nivea777 Pokiaľ to nepovie priamo zamestnávateľ, že koho do toho vyhlásenia vpísali, tak darca dvoch percent to nemá ako zistiť. Daňový úrad to neoznamuje a myslím, že ani také informácie neposkytuje. A firma, čo dostala 2% ani nemá zoznam darcov, oni to dostanú v jednej sume.

nivea777
autor
14. apr 2024

@chrobak7 ďakujem pekne.