Dá sa vyžiť zo 700 EUR?

28. sep 2023

Takže bývam v Košiciach. Môj plat v čistom je 700€. Som sama, bezdetná. Bývam v zdieľanom byte, tam platím 200€ vrátane energií, čiže to je 500€. Mám nedávno kúpené 10 ročné auto, čiže benzín a iné. Nesplácam ho. Samozrejme mám mobil, čiže paušál. Potom jedlo (nie som náročná), hygienické potreby, oblečenie.

basulaak
28. sep 2023

Jediny problem vidim v tom aute. Mam stvrte auto a co som pozazivala, ako sa zvyknu veci zrazu pokazit a musis dat necakane na servis xy €, toho by som sa obavala. Ale ak ti ma kto financne pomoct napr rodicia a pod tak to das.

zuzanka.zuzu
29. sep 2023

no a žiješ či nie? lebo ak áno, tak sa očividne vyžiť dá 😀 mne by sa teda určite nedalo, ale tebe to ide

vkatush
29. sep 2023

Dá sa, ale len dočasne.

Okey, bývanie 200, ostane ti 500.
Musíš platiť jedlo, paušál, kozmetika/drogéria.
Ďalšie sú cestovanie. V Košiciach by som to asi radšej dala na mhdčku, ak chodíš veľa a dá sa to, lebo och tankovanie a parkovanie... a božechráň sa ti pokazí auto (to rátaj v stovkách a tisíckach servis). Ďalej oblečenie, obuv, ak chceš aj žiť (nie len prežívať) tak si chceš niekedy vyjsť von (drink/jedlo/kino/koncert/výstava/aktivita), na nejaké hobby alebo vec pre seba ti veľa neostane. Idú Vianoce, darčeky pre rodinu necháme na Low Budgete.
Nehovoriac o tom, že treba si niečo odložiť na horšie časy (napr oprava auta) alebo nasporiť do budúcnosti (ak chceš dovolenku alebo vlastný byt). Ďalšia vec, nejaké poistenie ? Ja napr ak by som nemala poistenie príjmu, nedokázala by som platiť účty, keď som skončila pn. To tiež rátaj do toho. Ak náhodou ostaneš chorá? Lieky, lekári sú v našom zdravotníctve zadarmo len do istej miery. Čo ak ochorieš na týždeň, dva, nebodaj viac, výplata zrazu nebude 700, ale o niekoľko desiatok či stoviek menej.

Áno, dá sa to. A sú zamestnania, kde proste viac ani nebudeš mať. Ale ak by som mala toľko, hľadám si k tomu brigádu alebo inú prácu. Lebo nie je to na život.

(Pripomenulo mi to virálny post, čo obletel internet , jedna učiteľka na strednej/výške, ktorá cez deň učila a cez víkendy robila za barom, lebo by to z platu učiteľky neutiahla. Ja keď som začínala, mala som to rovnako, a tiež cca výplata 700 eur. Cez deň som učila a víkend čašníčka/catering).

anjelicek26
29. sep 2023

Tak docasne sa to da, ale v zdielanom byte nechces-nemozes byvat vecne, strava je tiez dolezity bod a nie niec, ona co sa da setrit, nerozumiem, ako sa da prestravovat pod 200e na osobu mesacne, chapem, ze niektori musia, ale mne to nevychadza ked to zratam z lava z prava... nevychadza ti na dovolenku, opravy, mimoriadne vydavky... vravim take prezivanie, ked ochories a bude PN tak to uz bude o chlp s tym, ze sa ani nenajes...

milanemila
29. sep 2023

Pri takej nizkej mzde je auto podla mna luxus aj stare 10 rocne 🙈 radsej by som sa snazila nasetrit nejake prachy aby som nemusela byvat s cudzimi ludmi ako na intraku 🤷🏼‍♀️
Ale tak da sa asi, ja som mala po zaplateni vsetkeho asi este trosku menej pocas vysky a zila som, ale bolo to x rokov dozadu a mala som 20.

milanemila
29. sep 2023

@basulaak aj ked sa nahodou nic nepokazi, tak len samotna rezia, vymena oleja, gumy a nejake drobnosti co sa pravidelne menia su podla mna nad jej rozpocet 🤷🏼‍♀️ a pri 10 rocnom aute to zrejme neostane iba pri tychto zakladnych veciach zvlast ak ide o nejaku lacnejsiu znacku.

samimami777
29. sep 2023

Ak nemáš deti ani žiadne iné povinnosti hľadala by som lepšie pracovné miesto alebo teda aspoň dáku brigádu /dohodu ešte popri práci aby si aspoň 300€ k tomu mala a odkladala si na hypo v budúcnosti/extra výdavky/dovolenku atd lebo vyžiť vyžiješ ale teda je to o "hubu" a ak si mladá a bez záväzkov tak sa všetko dá

tairyx
29. sep 2023

Mám komplet 1080, a sme 4, vlastny byt. Obcas nejake privyrobenie 100, 120e. Takže prežiť sa dá.
Auto nemáme.

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
29. sep 2023

@anjelicek26 jeden človek sa prestravuje za 200 ale nie sú to plnohodnotné jedlá, večera sucha, obedy v práci, raňajky jednoduché...človek prežije ale je to len prežívanie nie užívanie

marcellka32
29. sep 2023

Hľadala by som inú prácu....dovzdelala sa v jazyku

lenkasarka
29. sep 2023

@tairyx obdivujem ťa a tiež ostatných ktorí takto dokážu vyžiť.

trgypadl
29. sep 2023

Zial toto je realita mnohych ludi na svk

slavomira236
29. sep 2023

Ja zijem z dvoma detmi z 1000 eura skolakmi..vo velkom dome..auto nemam a vyzijeme nevyskakyjem ale vyzijem

rebrambora
29. sep 2023

Da sa.
A je to dokonca v poriadku, ale DOCASNE, ak mas plan co dalej alebo sa uskromnunes kym pracujes na niecom inom. Clovek by mal mat motivaciu sa posuvat vpred, vzdelavat sa, co znamena aj vacsi plat.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter0123
29. sep 2023

Máme 1200-1300ale sme štyria, deti v puberte ktomu, auto aj hypo. Na smeny sa nedá u nás chodiť bez toho. Nie je to veľa ale dá sa. Verím že bude časom lepšie.

mimikarol
29. sep 2023

Jasné že sa dá. Nedopraje si, 2x si rozmyslis čo budeš kupovať ale prežiť sa dá....

bmolko
29. sep 2023

@mimikarol A život je o tom nedopriať si? Ja mam 3x vyšší plat a idem hľadať budúci rok prácu ešte s lepším platom. Hold nebola som za mladi lenivá, študovala som, ovládam 4 reči atd. Rovnako sú na tom moje dcéry, obe t.č. na VS v zahraničí, jedna uz 5 reči, druha 3. Vždy je to o snahe, nárokoch a samozrejme závisí to z akého prostredia pochádzaš, či sú ti rodičia vzorom a umožnia ti študovať.......

domkakvet
29. sep 2023

Podla mna, ked si sama, tak sa da z toho vyzit.

xeniii
29. sep 2023

Ak si sama a nemáš žiadne iné záväzky, tak si myslím, že by sa z toho malo dať vyžiť. Ako je mi jasné, že sa moc nemôžeš rozhadzovať, ale tak na taký slušný život by to podľa mňa stačiť mohlo

ivangeline
29. sep 2023

Ako pisu. Docastbe ano. Mas viziu do buducna? 🙂 Vies nieco odlozit?

76california
29. sep 2023

Neviem v akej oblasti pôsobíš, ale napr. niektoré pozície v hotelierstve ponúkajú grátis ubytovanie, čiže by si mala 200eur v pluse

martinka13
29. sep 2023

Dá sa prežívať. Ak sa vyskytne nejaký menší problém (choroba, auto, výnimočná platba za niečo) bude to zrejme neúnosné. Nakoľko z tejto sumy niečo nasporit na nepredvídateľné výdavky nie je možné.

stanulienkat
29. sep 2023

Jasne, ze sa da. Uplne v pohode. Kym nemas deti. Aj usetris. Tu ti budu vypisovat, ze ak nejes 5x do mesiaca lososa v prvotriednej restike a nechodis na tantricke masaze, ze to je strasne odriekanie si a stradanie a podobne blbosti. Bezne z tolko ludia ziju a mnohi maju aj deti.

prunee
29. sep 2023

Ved povedz ty, ci sa da takto vyzit. Da sa ti, ci nie?

tenerifka
29. sep 2023

700 eur je v roku 2023 plat adekvatny platu v nejakej zaostalej krajine. Tak malo som nezarabala ani pred 25-timi rokmi, ked som neznala jazyka ci pomerov prisla do Spain. Z kratkodobeho hladiska prezijes, ale z dlhodobeho sa budes stale viac prepadavat do ciernej diery. Zapracuj na sebe, pokial este nemas deti,zmeñ pracu a nenechaj sa vyuzivat zamestnavatelom.

mimikarol
29. sep 2023

@bmolko tak autorka sa pýta či sa dá vyžiť. Jasné že je to brutálne málo. Pokazí sa jej auto a má smolu, s takého platu neušetrí. Ale vyžiť vyzije ...

basulaak
29. sep 2023

@milanemila veru veru.

stanulienkat
29. sep 2023

@tenerifka 700e som mala 2-3 roky dozadu po vyse 20 rokoch. Bol to bezny plat v zdravotnictve.