Ahojte maminky. Mám už jedno dvojročné dieťatko a uvažujeme nad súrodencom len stále neviem, či by sme to zvládli finančne. Už bývame vo vlastnom a dokopy máme mesačný príjem okolo 1050-1100e.
Na byt, pôžičku, poistku na drobca platíme dokopy 500e. Benzín, plienky, strava a kozmetika nás vyjde na tých 350e, takže nám k plusu ostane tých 200e na hocičo.
Neviem, či by sme to utiahli, keďže teraz to zvládame v pohode. Veci po prvom dieťatku mi nejaké ostali, ale zas v rodine máme novorodenca takže by to podedil.
Chcela by som sa spýtať, akú máte finančnú situáciu vy a či to zvládate? Ďakujem za odpovede 🙂
my mame polovicny prijem a mame jedno dieta, ak chces usetrit prejdi na látkove plienky 🙂 my máme 10 mesiacov a plienky +prach +voda na pranie nas zatial vyslo 150€ 🙂
@dami21 to druhe vam podla mna nespravi az taku dieru v rozpocte, hlvne ked uz vela veci mas ... skor neskor ked budu pubertaci, ale ked si ich dobre vychovate tak vam nebudu az tak pistat za iphonami ci inymi dobovymi kravinami, akurat vela pojedia ... ale zasa potom sa ich uz da o chvilu aj poslat na brigady. A vsetko vyjde drahsie, byt sa budu ratat 4 osoby hned, pripadne dovolenky a letenky 4 osoby .. ale urcite to za to stoji a radsej chodit velka rodinka na menej vzdialene destinacie.
Najvacsia polozka pri druhom babatku bude tvoj vypadok prijmu, s ktorym treba ratat na tie cca. 3 roky, resp. dlhsie podla toho ako bude schopne fungovat v skolke.
Drzim palce nech sa podari 🙂
Ahoj,my máme menej príjmu dokopy,nemáme ani auto,a dá sa to,deti majú všetko čo treba 🙂
mi máme podobný príjem, momentálne splácame len telku, a čakáme tretie 🙂, všetko sa dá zvládnuť
urcite sa da z toho vyzit 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Ahoj my máme asi taký príjem ako vy a máme tri deti a zatial to zvládame.
Určite sa to dá, naozaj, rodiny žijú z oveľa menšieho príjmu, ako vy..je to len vec priorít...veď nemusíte chodiť stále na drahé dovolenky, stačia aj výlety s drobcami po Slovensku-budú rovnako spokojné a šťastné🙂 Na strave sa dá ušetriť...ak sa bude dať kojiť, tiež ušetríte na mlieku🙂
ťažko takto polemizovať. niekto vyžije, niekto nie. Musíš si ty určiť, či sa viete ešte uskromniť. Okrem toho keby všetci tak rozmýšľali tak ostanú mnohí pri 1.dieťaťu.....Lebo ani tých 1000 eur nemáš istých nikdy....
Takže tvoja otázka by mala znieť chceme druhé či nie? A podľa toho sa riaď, či ho chceš alebo nie. Príjem môže byť aj väčší, ale aj menší časom....to ťažko sa budeš teraz riadiť podľa neho
Len aby z tehotenstva neboli rovno aj dve deti 🙂 Aj tak sa môže stať....
My máme príjem okolo 900e, aj s rod. prídavkami. Tiež bývame vo svojom rod. dome. máme 4 deti vo veku 20, 9, 6,5 a 5 rokov. Nepracujem som na predl. RD myslím že nám až tak nič nechýba aj keď deti nepoznajú dovolenky. ale to by stálo veľa e dov. pre 6 ľudí.
Srandujes? 😅 Polovica Slovenska nema taky prijem a ziju aj s viacerymi detmi. My sme 4 a nemame taky prijem a tiez platime hypo a poplatky 500e mesacne. Ale je fakt ze my sa vieme uskromnit. Nechodime kavickovat, nedovolenkujeme, nekupujeme si drahe a zbytocne oblecko, ani sebe, ani detom. Kupime vzdy len to co potrebujeme /deti nemaju po 10 parov topanok na sezonu napr./ A to mi ani nema kto v rodine veci pre deti podarovat, vsetko sme si od piky kupovali sami. Treba vediet gazdovat a vsetko sa da 😉
všetko zavisi od standardu zivota ktory požadujete s manzelom a ktory chcete poskytnuť deťom. Za seba mozem povedať, že považujem za smutné obracať každé euro desaťkrát neraz kvôli základným veciam a medzi také základné veci považujem aj ísť na dovolenku, aj do kina, do divadla na detske predstavenia... podpora dietata v jeho aktivitách (husle, jazyky, lyzovanie, ...atď)
všetko sa dá len treba chcieť alebo keď človek musí, manžel zarobí 500 ja dostávam materskú 270 a takto žijeme užť 6 rok, a mám 3 deti, som na MD................na dovolenky sme neboli 15 rokov, staršie auto nám kupili naši, ...........
Všetko záleží od vašich nárokov ,od vášho štandartu. Určite netreba zabúdať na rozvoj detí (krúžky) ,aktivity (divadlo ,kino) či výlety príp.dovolenky .. 😉 Pre mňa by bolo asi neprijateľné rátať každé jedno euro a tým odoprieť dieťatu nejaký krúžok či školský výlet.
dami, je to o Tebe a manzelovi; ak obidvaja dietatko chcete, mate sa radi, to je najdolezitejsie; vyzera, ze rezervu nejaku mate, co sa penazi tyka, podla toho co pises o vasich prijmoch; totiz s otazkami typu - da sa vyzit z XY penazi si tu na velmi tenkom lade - tu Ta budu bud presviedcat, ze pri obracani kazdeho eura su stastni a maju vsetko co chcu a potrebuju, treba len deti pekne vychovat, aby nechceli iphony a dovolenky (lebo deti, co chcu iphony a dovolenky su asi uplne nevychovane hyeny, ze ano - len taka poznamka, kazde dieta chce vsetko mozne, otazka je, ci to aj dostane a to nie je otazka penazi) alebo sa tu teda budu niektori predvadzat, ze im nestacia ani miliony a radit Ti, aby si si rozmyslela, ci chces dieta alebo nie... je to na Tebe a manzelovi, peniaze Ti stastie nezarucia, ono to babo az tolko nestoji, skor ked je dieta vacsie, na rozne kruzky a rozvoj treba celkom dost penazi, ale dovtedy mate sancu aj nasporit; ak je pre Teba nepredstavitelne financne mat to druhe babo, tak radsej pockaj, aby ste sa potom nehadali pre peniaze, ale rozhodni sa naozaj podla seba a svojho manzela; drzim palce 🙂
Ahoj, máme rovnaký príjem ako vy 🙂 máme jednu 5rocnú slečnu a uvažujem tak isto ako ty. Všetko s mierou, rada chodím na dovolenku aj na výlety aj všade, do domu tiež stále niečo treba... je to náročné, ale správna otázka je taká: chcem druhé dieťa? ja si ju kladiem už druhý mesiac, prešla som si aj rozpočítaním a plánovaním, ale naozaj ak budeš chcieť druhé, zvládnete to, musíš ale rátať naozaj s tým, že dovolenka nebude každý rok, zrejme ani každý druhý... náklady na dvojročnú slečnu ešte nemáš, bude to škôlka tak 50e mesačne ako na našu a ak aj nejaký krúžok... a tvoj príjem škrtni (neviem aký veľký máš podiel) a daj si tam 200e... Takže otázka: chceš druhé bábo?🙂
Ako tu už bolo spomenuté, vždy budú názory tých, ktorí dokážu vyžiť aj z oveľa menšieho príjmu a "nič im nechýba" a aj tých, ktorým by nestačil ani troj či štvornásobok Vášho. Je to vecou subjektívneho pohľadu a nároku na životný štandard. Tí, ktorí majú menej, logicky nebudú chodiť do reštaurácií tak často, nedoprajú si finančne náročnejšie záľuby a nebudú chodiť na dovolenky možno ani raz za rok a nastavia sa tak, že im to nechýba.
Ak sa pýtaš či vyžijete...ja si myslím, že sa to z vášho príjmu dá..vyžiť určite áno. Ale ako tu už viaceré spomínali, pravdepodobne neostane veľa na dovolenky, výlety, naozaj kvalitnú stravu, šetrenie, sporenia pre deti, krúžky, neočakávané výdavky a pod. A výdavky na deti sa zvýšia až neskôr. Je na tebe, ako si predstavuješ výchovu detí. Teraz nehovorím o nezmyselných hračkách a blbostiach. Osobne si však myslím, že napríklad cestovanie je pre deti veľké plus a odopierať dovolenky nie je najšťastnejšie. Ja by som do toho nešla.
Podla mna je 200 co ti ostane malo. Jedine ze pracujete na tom ze dramaticky zvysite prijem lebo vydavky sa vam budu len a len zvysovat - dieta zo vzduchu nevychovas - nech ti uz tu pisu ine zeny ako chcu - ked nebude na elektrinu lebo si potrebovala deti nakrmit ci kupit nove topanky - tak vtedy ti ziadna z nich nepomoze.
A zivot na sposob mam na ucty a zaplatanie diery v zaludku od hladu a este sem tam na nieco na seba - tak to je aky zivot? vacsinou o trapeni a depresii.
Ja by som tých 200 € odkladala.
ja mám príjem polovicu menší ako ty a z toho ešte platím nájom a poplatky a zvyšok na 3 osoby na stravu atd,a to som nič nededila všetko pre deti kupujem 🙂