Dá sa súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a vdovský dôchodok?

mataa52
20. júl 2019

Ahojte žienky potrebujem sa poradiť ohľadne dôchodkov. Môže človek ktorý bude poberať predčasný starobný dôchodok zaroveň poberať aj vdovský dôchodok?? Alebo mu ten vdovský zanikne.
Buduca svokra dostala výpoveď v práci lebo sa ruši firma. Má už 59 rokov takže už si len tak prácu nenajde. Išla by na úrad práce a ked bude mať nárok na predčasny dôchodok tak si on požiada. Vychovala 6 deti. Ja som čitala že vdovsky sa jej zniži na polovicu ked bude poberať predčasny poberať len neviem či to tak je.

dilino
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dilino
20. júl 2019

nech sa poradi na úrade tam jej všetko povedia do podrobna bude vedieť na čom je držim palce

karolinka2010
20. júl 2019

Pokial viem,vypocitaju vysku predcasneho dochodku,a ten ktory ma vyssi jej ostane cely,a z druheho polovica. Riesili sme pred rokom v rodine...

chiccco
20. júl 2019

Presne tak poberať 2 dôchodky nemoze v plnej výške,ten ktorý bude vyšší nechajú a druhý znížia o polovicu.

jumama
20. júl 2019

Ano aj ja tak viem, ako pisu baby, ze vypocitaju vysku oboch dochodkov, vyssi nechaju cely a nizsi polovicu.

zirafienka
20. júl 2019

myslím, že ani jedna ste neodpovedali na otázku autorky. Ak svokra plánuje predčasný dôchodok, bude jej dôchodok krátený. A vdovský dôchodok jej bude priznaný, keď ona dovŕši dôchodkový vek.

jumama
21. júl 2019

Vdovsky ma narok od smrti manzela. Uz ho zrejme pobera. To by vedela autorka prispevku. Je pravda ze predcasny dochodok nie je v plnej vysske suma ako starobny dochodok, ale krati sa o pol percenta za kazdych 30 dni ktore zostavaju do dovrsenia dochodkoveho veku. Akokeby taka penalizacia za to, ze ide do dochodku skor. A musi jej vyjst suma vo vyske minimalne 1,2 nasobku zivotneho minima, inak jej ho ani nepriznaju. Moze si to dat odhadnut, ci by jej to vyslo. No a potom ku dnu priznania dalsieho dochodku sa robi aj ten prepocet, ktory dochodok vychadza vyssi a ktory nizsi, vyssi jej nechaju cely a nizssi polovicu. A potom vzdy ked je zvysovanie dochodkov, zvysuje sa podla danych percent suma oboch... ktory ma polovicny, tak aj to zvysenie v konecnom dosledku je polovicne.

bsp39
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mataa52
autor
23. júl 2019

Už poberá vdovský dôchodok. Jej manžel zomrrel ked mal 39 rokov. A ona 30 rokov pracovala v tom istom podniku a vyhodily ju. Nechali iba par zamestnancov.

bsp39
23. júl 2019

@mataa52 teraz sa meni situacia. Neznamena, ze sucasny vdovsky jej ostane v plnej vyske, kedze bude uz mat aj svoj. Neviem ci vie, ze sa proti rozhodnutiu o dochodku da aj odvolat.

mataa52
autor
23. júl 2019

@bsp39 teraz nechapem. Ma sa odvolať voči rozhodnutiu o vdovskom dôch9dku??

bsp39
23. júl 2019

@mataa52 nie. Len keď niekomu príde rozhodnutie a je nespokojný s výškou, môže sa odvolať.

jumama
23. júl 2019

@bsp39 Odvolat? A na zaklade odvolania by Socialna poistovna urobila co? Autorka prispevku @mataa52 popisuje situaciu: Svokra uz par rokov pobera vdovecky dochodok. Teraz je nezamestnana a nema sancu sa zamestnat. Chce poziadat o predcasny dochodok. Socialna poistovna bude postupovat tak, ako je v linku o subehu dochodkov vyssie. Vycisli sumu predcasneho dochodku a porovna ju so sumou uz poberaneho vdovskeho dochodku. Ktory je vyssi, zostane jej cely, ktory je nizsi, bude skrateny na polovicu. Odvolanie je mozne podat, ale socialna poistova moze znovu len posudit, ci boli vo vypocte zahrnute vsetky doby poistenia a spravne vysky odvodov - vymeriavacie zaklady za dane obdobia a pod, ale nemoze priznat nezakonnu vysku len preto, ze sa niekto odvola.

bsp39
Autor odpoveď zmazal
Zobraz