Dá sa prežiť so 112 - 150 eur na mesiac?

kakcka1020
1. mar 2023

Dobrý ďeň.

Mám otázku, aj keď to tu už bolo viackrát ale neboli konkrétne napísané veci.
Nadpis vraví jasne. Dá sa prežiť resp. jesť normálne so 112-150 Eurami na mesiac? Nejde o to, že by som zarábal málo, ale chcem si našetriť veľa za málo času. Žijem sám v BA a do tohto rozpočtu chcem počítať len stravu, všetky iné veci ako napríklad kozmetika alebo niečo do bytu sa neráta, čiže čisto iba jedlo. vychádza to na cca 28-37,5 EUR na týždeň. Všetky diskusie sú buď z 2011 alebo 2015 a pod.

Je to teda možné? Ak nie, koľko je pre Vás min. rozpočet pre jedného na mesiac? A nie, žiadne reštiky ani bolt, wolt, foodpanda nič podobné nepripadá do úvahy. žiadny alkohol, cigarety, nič. Čisto len jedlo.

Poprípade kde je lacnejšie? V Rakúsku alebo na Slovensku? Nejem veľmi mäso, čiže kľudne beriem aj bezmäsité jedlá. Autobus do Hainburgu an der Donau je za tri éčka. Zase nechcem kupovať a jesť odpad, nechcem zase jesť nezdravé veci a odpad, ktorý nám sem doviezli len aby som otočil každý cent vynútene. Všetko s mierou a rozumom.

Ďakujem.

loliki
1. mar 2023

@kakcka1020 Ceny sa zvyšujú non-stop, preto sa to nedá vyrátať, ale môžeš vyskúšať a dáš vedieť. Treba viesť presnú evidenciu výdajov.

pribinak
1. mar 2023

Dá, ale o kvalitnej strave a zdravých potravinách nemôže byt ani reči

Skôr či neskôr sa to prejaví na zdravi a ja osobne by som na strave nešetrila. Mizno skôr na oblečení, možno na kultúre, ale jesť mesiac za 150 eur je pre mna sialena predstava

loliki
1. mar 2023

@kakcka1020 A možno jeden mesiac na skúšku. Ale netušíme, koľko mesiacov by to malo byť.

petamich
1. mar 2023

to mas tak 4-5.00€ na den, za mna nerealne ak chces jest zdravo a rozumne a este aj keby si striktne dodrziaval, ze nepojdes na ziadne pivo, drink, veceru s kamaratmi, kolegami, proste nerealne

a nie v Rakusku to rozhodne nie je lacnejsie, tak 90% potravin je tam drahsich

teoreticky vies usetrit ak budes sledovat akcie, robit podla toho jedalnicky, jest velmi skromne, nic nevyhadzovat ale podla mna do tej sumy akej chces sa nezmestis, ak tak kratkodobo alebo sa to neskor prejavi inde a ani si to neviem predstavit ale mozem sa mylit

kedysi by som ti povedala, ze minimalne 10€ na den a dalo by sa cosi rozumne vykuzlit ale pri dnesnych cenach silne pochybujem 🤷‍♀️ prakticku skusenost nemam

66simonka66
1. mar 2023

Podľa mňa je 150e veľmi málo. Ja osobne si to predstaviť neviem, to by si mal cca 5e na deň. Vyskúšaj a uvidíš, za mňa je to ale nereálne.

zobaka
1. mar 2023

na spagetach, ano

jamimo
1. mar 2023

@kakcka1020 podľa mňa nereálne, vychádza to cca 5,30 na deň. Aj keby si obiehal letákové akcie na bicykli, varil len domáce zeleninové polievky, rizoto z pohánky, kuskus atď... Chápem že chceš ušetriť čo najviac, ak si fit, nedá sa pracovať viac hodín, alebo +brigáda?

jaga18
1. mar 2023

Dnes som sa akurát bavila s bývalou kolegyňou, ktorá pracuje v CDR (detský domov) A hovorila, že na skupine samí pubertiaci, ktorý by aj vaňu zjedli a stravnu jednotku majú určenú 4e na deň ani o cent viac. Kuzlia ako sa dá , ale zo 4e na osobu na deň im musia zabezpečiť celodennú stravu, takže zrejme sa to dá. Ale tiež si myslím, že od zdravej výživy to má ďaleko.

bluka2
1. mar 2023

Dá sa. Ak máš teda k tomu minimálnemu rozpočtu aspoň trochu času. Nebolo kedysi -70% na kopec veci v Tescu a Kauflande tesne pred zatvorením? Musíš spoznať takéto akcie a potom existujú rôzne skupiny, kde ľudia ponúkajú jedlo zadarmo ako napríklad foodsharing. Potom je appka too good to go, aspoň v Rakúsku. V nej sa dajú tiež nájsť miesta, kde si za tých 3,50€ a podobne sumy naložis koľko chces a máš to aj na 2 dni.
Potom môžes ponúknuť nejakú službu, niečo čo vieš výmenou za povedzme domácu zeleninu, vajcia. V lese sa dá tiež dosť toho nájsť podľa sezóny.

kakcka1020
autor
1. mar 2023

@jamimo Ahoj. Viac hodin sa neda, je to kancelarska praca. zaraba sa tam minimalne 1000 eur ale tento mesiac som zarobil 1500 eur, minule zas 1800. brigada tiez nie kedze vacsinu casu robim a ked mam aj kus volna chcem aj nejak vidiet svet a nie len domov-do prace-domov-do prace ako nejaky otrok. cize preto sa pytam, ako by sa ta strava dala poriesit. ked som si kupoval hluposti, minul som aj 300-400 eur, potom v appke banky ma obalamutili na kontokorent a bol som v minuse skoro 2000 eur. ale to bolo fakt, ze som si kupil 10-15 kinder vajec tak som minul okolo 20 eur iba na to. teraz uz nastastie som to zrusil a uz idem iba zo svojho disponibilneho zostatku.

jamimo
1. mar 2023

@kakcka1020 skús variť tak na dva dni, píš si suroviny, váhu, cenu, to ti ukáže tvoje maximálne minimum.

bluka2
1. mar 2023

Raz sem dávala jedálniček nejaká žena, ktorá mala minimálne výdavky na stravu - jedla prevažne zemiaky

jenisjenis
1. mar 2023

@kakcka1020 v dnesnej dobe musis ratat aspon 10 eur na den a to mas teda 300 eur na mesiac.

majlo1234
1. mar 2023

Tak strukoviny su napriklad lacne a vyzivne, zeleninu kupovat sezonnu-momwntalne teda hlavne korenova, tak je tiez lacna. Ovocie jablka banany byvaju lacne vzdy. Mliecne vyrobky neochutene vo velkych baleniach, ziadne salamy sunky, nejake maso dva krat do tyzdna, pecivo najlepsie vychadza bud doma piect, alebo kupovat velky chlieb. To su take vseobecne rady, ale ci sa to naozaj da takto sa dlhodobo stravovat, neviem

0silvia0
2. mar 2023

@kakcka1020 10-15 kindervajec? Vtipne, a ked si nemal co jest si si skladal kindervajcovych panacikov? 🙄

milanemila
2. mar 2023

@kakcka1020 nikdy som take nieco neskusala, ale mohla by to byt zaujimava vyzva, len bude ta to stat dost energie aj casu vymyslat jedla, aby si sa zmestil do toho rozpoctu a teda neviem ako si na tom s varenim. Neviem ako dlho sa musis takto “uskromnit” a zrejme to teda nebude nejaka fancy bio strava, ale napriklad som pozrela aktualny katalog lidl. Bravcove stehno kilo 3,99 (to mas 4 porcie) k tomu ryza/zemiaky a nejaky obyc salat zeleny (tiez maju v zlave). Casto maju v zlave aj hydinu aj vselijake ine. Maso ako take mi nepride ako najdrahsia polozka ak zrovna nekupujes lososa alebo svieckovicu. Cestoviny s omackami, strukoviny (napr taka sosovicova polievka je lacne jedlo). Raz ked ma muz nastval som mu kupila taketo v nedelu ma obed 🙈, nehovorim ze mas jest polotovary, ale nebolo to az take zle pomer cena/vykon. Podla mna sa neoplati dohodobo setrit extremne na strave, lebo sa to prejavi na zdravotnom stave a to sa estelenen clovek nedoplati potom 🙈

domak2
2. mar 2023

Tento typek je super a robí kadejake budget food challenge v uk.

https://www.youtube.com/watch?v=fJDg3lMlmBU

ale teda len po anglicky. Podla mňa sa to da a nemusí to byť ani nezdravé, ale zaberie to dosť času.

kakcka1020
autor
2. mar 2023

@0silvia0 a kde som pisal, ze som nemal co jest? :D :D :D staci si len pozriet druhy koment co som sem dal a taketo by si nepisala...

kakcka1020
autor
2. mar 2023

@milanemila dakujem. ide skor o to, ze chcem obmedzit svoj rozpocet na stravu, pretoze si chcem setrit aj bokom a nebyt len ako otrok ktory chodi domov a do prace. len to, ze momentalne neviem presne urcit, aky je spravny budget, kedze som mal omnoho vacsie vydaje aj kvoli tomu, ze som si vzdy kupoval hluposti a na haldu.

0silvia0
2. mar 2023

@kakcka1020 prepac, ale 10-15 kindervajec je mimo moj pochop. Dospely clovek ak uz zboznuje kindercokoladu si kupi kindercokoladu, nie kindervajce s hrackou🥴

mircalla
2. mar 2023

@kakcka1020 Nie, jedine na ukor zdravej a vyvazenej stravy. Ja miniem viac ako toto na stravu na tyzden pre 4 ludi - bez obedov v skole

mircalla
2. mar 2023

Nie, neda. Tyzdenne miniem viac ako ty uvadzas na mesiac. Keby som aj cely tyzden nejedla nic ine len hnusne mucne jedla ci privarok, bez jogurtov, masa, bez ovocia a zeleniny z toho sa neda.
Niekto tu pise, ze jablka su lacne. No neviem evelina ci kuku 2.50 eur kilo az take lacne nie su.

buberova
2. mar 2023

Podľa mňa by sa to dalo zvládnuť...

Na raňajky napríklad ovsenú kašu (normálne si kúpiš pol kilové vločky a z toho, nie tie instantné kaše) na obedy prívarky, múčne jedlá, ale kľudne aj mäso, veď kilo mäsa stojí v akcii 4€, podľa mňa to budeš mať na 4x, takže 1€ na porciu, k tomu ryža, zemiaky, cestoviny... A večera suchá, pečivo s nejakou nátierkou, cottage, ale aj šunka a syr, toľko tých 100g na chleba sa nájde, k tomu napríklad mrkvový šalát alebo iná zelenina... Nakupovať v akciách, s nálepkou pred skončením záruky.. dá sa pokúzliť...

mircalla
2. mar 2023

@buberova Nuz niektore pisu, ze da sa....potom citam, ze co varia. Kupovat veci pred skoncenim zaruky (absolutne nie), lacne polske nekvalitne maso za 4 eur kilo, v zivote by som to nedala detom jest a sebe tiez nie. Hazard so zdravim.

mircalla
2. mar 2023

@buberova Aj k tym vlockam davam ovocie cerstve do nich, trochu medu, biely jogurt....to daco stoji. Jest same vlocky?
Ale dobre, budiz....len lacne nekvalite maso ci veci pred zarukou ani omylom. Uz sa mi stalo aj to, ze som kupila pred zarukou a bolo to uz nacate ci pokazene. Maso nekupujem ani 1-2 dni pred skoncenim zaruky

1fifinka1
2. mar 2023

Narazila som nedávno na chalana co dostal výzvu v práci prestravovat sa za týždeň z 15€. Mesiac tuším. Bolo to kruté, ale napríklad z prvého týždňa sa poučil a v druhom už kupoval rozumnejšie, v treťom tiež. Ja sama som premýšľala, že čo by som nakúpila, lebo pre mňa minút na lunchmeat a podobne somariny je blbosť. Neviem prečo sa všade píše, lacno rovná sa nezdravo. Prečo hneď. Ja by som kúpila určite aj ovocie, aj zeleninu, strukoviny, zemiaky, mliečne výrobky. Dnes sa dá v akcii rozumne nakúpiť. Ovocie stačí 3/4 jablká, na dva tri dni na desiatu, to je cca 1€, keď kúpiš červené. Žiadne trojeurove. Dve rajčiny, dve papriky, dáš si k raňajkami, k chlebu, k rožku. Ak máš rád müsli, ovsene vlocky, biely jogurt, stojí 30 centov. Ní sú to mega drahé položky a sú zdrave. Kúp si zemiaky, z toho máš placky na večeru v rúre, zdravú verziu, bez oleja, alebo len grilovane zemiaky s nejakým navrchu korením, posypané syrom, k tomu zeleninu, alebo halušky na rôzne spôsoby. Kúp si kura celé, cca 5/6€, trupy daj na polievku, stehna máš na dva obedy, prsia mín tiež. K tomu ryža, šalát poliať dresingom doma robeným. Rovnako vieš kúpiť aj bravčové. Hoci pol kg. Šošovicovy prívarok s vajíčkom máš tiež min na dva dni. Všetko sú to relatívne lacné obedy, aj strava, a nemyslím ze nezdravé. Nevyhadzovať, variť menej, všetko zjesť. Nech to zas neješ týždeň. Podľa mňa sa to dá. Treba dobre plánovať.

lucka243
2. mar 2023

tiez si myslim, ze sa to da..len treba tomu venovat trochu casu..zaciatky byvaju tazke ako u vsetkeho..stravujes sa v praci - obed? z rozpoctu teda iba zvysne jedla za den + vikendy?

1fifinka1
2. mar 2023

A nepočúvaj tu o bio mäse a podobne. S tými zárukami súhlasím. Do toho by som nešla. Ja osobne. Teda možno pecivo. Mliečne a mäso ja osobne nie.

beky223
2. mar 2023

Za 150e sa podľa mňa stále dá, ale bude to taký skôr internátny život, ktorý ti za chvíľu pôjde na nervy. Musel by si tomu venovať dosť času, aby si vedel čo kde nakupovať najlacnejšie, ako variť, nech máš aspoň trocha vyváženú stravu. Myslím, že pri takejto sume by potom dosť pomohol food prep.

trema
2. mar 2023

Mna tolko stoji strava, ale mam domacu zeleninu a ovocie a stravujem sa prevazne vegansky, obcas vajcia.. nejem ziadne mucne jedla ani potraviny pred koncom zaruky 😀 pozeram zlavy, kupujem vo velkom, oriesky z netu a tak..