Ahojte, potrebujem radu. Predstavte si príklad: Mám v osobnom vlastníctve byt a vezmem si hypotéku na kúpu domu. Pri hypo je potrebné založiť nehnuteľnosť alebo nájsť ručiteľa. Keďže ručiteľa nezoženieme, založíme byt. Moja otázka znie: môžme tento byt predať, aj keby bol založený a z týchto peňazí vyplatiť hypotéku?
@tilly dakujem, ani nevies, ako mi odlahlo...az som sa bala ist do banky, ze ma niekam poslu 🙂
Podľa môjho názoru, je to možné, ale kedže na byte viazne záložné právo v prospech banky, možno byt predať len s jej súhlasom...v každom prípade, treba postup konzultovať s bankou....
...myslim ze po kupe zalozne pravo prechadza na dom, takze byt by mal byt predajny...ale presne podmienky ti povedia v konkretnej banke kde si chces zobrat hypo...
samozrejme, ze sa to da......mnoho ludi prechadza do vacsieho bytu z mensieho, ktory si kupili na hypo....neviem, ake su podmienky a podrobnosti a rozhodne sa netreba bat ist opytat sa do banky.....je to ich praca predsa 😉
a to nemozes zalozit dom, ktory kupujes? tym padom mas byt cisty. Ci este len idete stavat? My mame skusenost len s branim hypoteky na byt, ktory sme kupovali a neskor sme ho bez problemov aj s tarchou predali. A zaroven sme kupovali byt zatazeny hypotekou a nebol problem. Ved kto ma dnes byt bez hypo? Banky si to vedia vsetko osetrit a poradia.
neboj, urcite to pojde, obehaj banky a opis o co ide, chcu klienta a jeho prachy - navrhnu riesenie. drzim palce.
Oni si skor daju pozor, aby si tu hypoteku nesplatila moc zavcasu a nepripravila ich o uroky 😖
@mala_listicka da sa to urobit bud tak, ze tvoj kupujuci bude kupovat byt v hotovosti, cize vyplati uver, dostane kvitanciu a potom prejde vklad vlastnickeho prava, dalej moze kupujuci prebrat tvoj uver, alebo si prenesies uver na rozostavanu stavbu... treba si to dat preratat vsetko v banke a konzultovat to tam... a velmi zalezi aj na kupujucom, nie kazdy bude ochotny prebrat tvoj uver, resp. vyplatit ho
u nás je presne ten istý prípad, my staviame, máme založený rozostavaný dom s pozemkom samozrejme, kt. nám banka "financuje", a byt zatiaľ predávame...
@mala_listicka nemusíte sa obávať, ak sa rozhodnete stavať. Ak by aj bolo potrebné Váš byt založiť, po jeho predaji môžete časť hypotéky vyplatiť. Dajte si pozor na možnosť mimoriadnych splátok, aby ste mali čo možno najnižšiu sankciu pri predčasnom splatení. Mimoriadne splátky mimo konca fixácie sú spravidla bez poplatku do 20%, viac už býva s poplatkom vo výške 4 - 5%. Ak by ste mali záujem o bližšie informácie, kľudne ma kontaktujte. Rada Vám poradím ako postupovať.
@mala_listicka nie je mu to jedno, lebo ak to bude platit v hotovosti, tak musi najprv vyplatit banku a prve konanie bude vymaz zalozneho prava, az potom vyplati teba a byt sa prevedie na neho, tak musi byt ochotny...
tych ochotnych najdes dost, neboj. Jednak dnes je v obehu uz vela bytov na ktorych je hypoteka, bezne sa predavaju/kupuju a na druhej strane, pre kupujuceho je to len male predlzenie procesu. Banka ho bude navigovat krok po kroku.
dokonca my ked sme kupovali prvy byt, boli sme v strese, bali sme sa podvodov a tak a ako kupujuceho nas realitka aj banka upokojili tym, ze v takychto pripadoch si to vsetko vlastne riesi banka, o vsetko sa stara, ved nechce prist o peniaze. Sukromnik, keby bol podvodnik, moze kupujuceho aj podviest, ale banka si vsetko ustrazi. My sme len robili co sa nam povedalo, aj tak sme tomu moc nerozumeli, vseliake kvitancie a vinkulacie, no amen.... tak sme sa nechali unasat prudom 😅
my sme menili pred 2 rokmi
na našom bolo záložné právo a aj kupujúci chcel dať záložné právo
samozrejme kopec predávajúcich nesúhlasilo, ani realitky, nakoniec sme našli.
museli sme si podať žiadosť na prekládku záložného práva- zmena predmetu zabezpečenia
/I. banka ti ponúkne splatenie úveru, II. aby záložné právo bolo prepísané na nový byt- dom - skôr ako ho vlastníš, III. aby záložné právo zostalo na starom byte a prepíše sa na nový až bude vo vašom vlastníctve/
samozrejme budeš potrebovať znalecký posudok na novú nehnuteľnosť, súhlas majiteľov danej nehnuteľnosti so založením .....
sú to riadne behačky no stojí to za to
/ my sme mali už hypo niekoľko rokov nebrali sme novú tesne pred predajom/ treba zájsť do banky, a povypytovať sa, to je asi najlepšie aj keď pri nás sa im to moc nechcelo riešiť- veľa papierovačiek
držím palce 😉
@mala_listicka budete mať dve možnosti: buď kupujúci prevezme na seba Vašu hypotéku a doplatí rozdiel kúpnej ceny priamo Vám v hotovosti, alebo ak si bude brať na kúpu nový úver, určite bude musieť z novej hypotéky vyplatiť Vašu, lebo na nehnuteľnosti nemôžu viaznuť dve záložné práva
@masinka Ten čas preloženia záložného práva nebol kvôli TB, ale kvôli katastru, ktorá má na všetko isté zákonné lehoty.
Ak totiž majiteľ nehnuteľnosti odniesol na kataster záložnú zmluvu na dom (jej vypracovanie mohlo banke trvať aj týždeň), tak zavkladovanie trvá 30 dní. Až po tomto novom záložnom práve banka uvoľní staré záložné právo z bytu, na ktoré vystaví kvitanciu (ktorej vystavenie môže byť tiež cca týždeň, lebo banka musí dostať info o novom zálohu z katastra a potom sa to pridelí človeku, čo kvitanciu vystaví a odošle na kataster, čiže čas pošty, ...) no a kataster keď dostane kvitanciu na zrušenie záložného práva z bytu, tak tiež má na to 30 dní a keďže chce kupujúci nehnuteľnosť bez ťarchy, tak musí čakať na jej výmaz.
Takže suma sumárum - týždeň plus 30 dní plus týždeň plus 30 dní = a máme 2 a pol mesiaca (nie však vinou banky 🙂 )
@mala_listicka nie je to ziaden problem. 90%mladych ludi aj tak kupuje byt na hyp., takze ked ho budete predavat vy, budete mat par dni behania (resp.realit.s vami)po bankach atd. Vobec ziadny problem..tazku hlavu si nerob..
@andreah25 ked som pracovala v banke, tak som mala dost docinenia s katastrami, viem, ako to tam funguje - okrem zakonnych lehot, ktore vyuzivaju maximalne ako sa len da, tam bol problem este s tym, ze zo zakona tam stempel s datumom musi byt do 30 dni, ale nikde nie je napisane, kolko casu maju na to, aby to potom dali do posty, tak to teta moze susit v sufliku este daslieho pol roka (aj ked teraz ked je to uz na webe, tak aspon takto sa k tomu da dostat). ....este ze na katastri je este ta moznost, ze sa to da za mastny poplatok urychlit.....
Ale v nasom pripade to naozaj viazlo v banke, najprv chceli samozrejme znalecky posudok na novozakladanu nehnutelnost, kedze to nerobil ich znalec, tak ho tam potom do aleluja studovali ci ho vobec uznaju, realitacka aj predavajuci tam vyvolavali kazdy den, stale nic nove nevedeli, potom mal niekto dovolenku tak to zase kdesi uviazlo, no proste katastrofa. A z vlastnej skusenosti - v banke maju nove uvery vzdy prednost pre vystavovanim kvitancii ....
Dokonca my sme mali dohodnute, ze sa cakalo iba na kvitanciu aby sme sa pohli dalej, takze tych dalsich 30 dni na vymazanie tam nebolo treba....
No kazdopadne mojim prvym prispevkom som chcela povedat len tolko, ze v idealnom pripade je to predlzenie procesu o dva-tri tyzdne (ked si priplatis za urychlenie a vsetko bezi ako ma), s trochou smoly to moze byt predlzenie o par mesiacov..... takze v pripade, ze kupujuci ma naponahlo ( lebo tiez musi napriklad uvolnit svoj byt aby mal na novy peniazky, alebo ho uz vyhadzuju z podnajmu), tak moze mat s tym problem....
@mala_listicka ja teraz predavam svoj byt, na ktorom je zalozne pravo v prospech banky a nasi kupujuci si na nas byt beru uver z inej banky... cize v kupnej zmluve je presne specifikovane vyplatenie kupnej ceny, t.j. cast ide na vyplatenie uveru na zaklade potvrdeneho zostatku bankou a cast nam na ucet, v banke ziadny problem, uz ani ziadny suhlas s tym, ze moze byt zalozne pravo zapisane na druhom mieste .... fakt absolutne ziadne natahovacky, takze kludne chodte do toho 😉
ahojte.chcem sa opytat...kupila som byt v nitre byvam v nom mesiac...myslela som si ze sa mi tam bude dobre byvat no vsetko ma tam rusi ludia hlucny motorkar atd....zobrala som si hypoteku na ten byt...list vlastnictva mam ja....dal by sa byt predat a kupit niekde dom......
Potrebujem radu kolko trva prekladka hypoteky v banke uz to tam je 30 dni a nic co mame robit?v otp.predali sme byt a majitel nas uz tlaci dakujem
ano, ale treba na to toho spravneho kupujuceho 😉 ale banka ti urcite ponukne riesenie, da sa to 😉