Dá sa pozastaviť daňový bonus?

ivanalusi
3. apr 2024

Prosím vás mal už niekto skúsenosť jedná sa otot že muž je pracujúci a ja som poberala minulý rok rodičovský príspevok a manžel keď si vybavil daň tak odovzdal aj doklad o poberaní rodičovského príspevku a tak uplatil aj na mňa ale ja už z deťmi snim už nebyvame odišli sme ale neviem čo ďalej neviem či sa to dá pozastaviť aby tu danú čas ktorá mu vyšla na mňa nedostala alebo ak má niekto skúsenosť budem rada Dakujem

thirstymonk
4. apr 2024

@ivanalusi ci spolu byvate, alebo nie, to nikoho nezaujima. Riadi sa to datumom rozvodu. Ak rozvod nebol, stale ste manzelia a ma pravo na teba poberat danovy bonus.

alenah31
4. apr 2024

@thirstymonk ale zaujíma - môže si uplatniť NČZD na manželku(manžela), ktorá/ý s ním v zdaňovacom období, za ktoré žiadosť podáva žila v domácnosti - §11 odst. 3 zákona. Čiže pokiaľ teraz odišla (z toho čo píše mi vychádza, že teraz niekedy sa odsťahovali) - nárok mať nebude až pri vykonaní RZD v r. 2025 za rok 2024.
@ivanalusi jemu sa "vrátia dane" za rok 2023 - ty si odišla teraz, on nárok na vrátenie má, v r. 2023 ste spolu v domácnosti žili - to nesúvisí s tvojím odchodom teraz.

thirstymonk
4. apr 2024

@alenah31 aha sory, zle som to pochopil