Dá sa poberať mesačne daňový bonus popri živnosti?

13. feb 2023

Dá sa poberať mesačne daňový bonus popri živnosti?🫣 Druhá otázka pri ročnom zúčtovaní ako neplatiť daň?.muž ma možnosť pracovať na živnosť troška ho odhováram

kabinka11
13. feb 2023

1.otazka - nie
2.otazka - málo zarobiť

melanta
13. feb 2023

Má možnosť pracovať na živnosť? Živnosť si človek zakladá preto, že chce v niečom podnikať. Ak má možnosť pracovať na živnosť pre niekoho a robiť činnosť, ktorú bežne robia zamestnanci, tak to nemá pre neho jedinú jednu výhodu. Iba nevýhody. Konkrétne:
- nemá fixný plat, môže mať dohodnutú mesačnú odmenu, ktorú faktúruje tomu, s kým je v obchodom vzťahu a tu prízvukujem, že obchodný vzťah, čiže nie je chránený zákonníkom práce.
- odvody si platí sám a teda PN a OČR má platenú podľa toho, aké odvody si platí sám. Ak žiadne, tak PN aj OČR má neplatenú.
- nemá platenú dovolenku, nemá stravné - ak mu aj povedia, že mu to platiť budú, kedykoľvek môžu prestať, pretože právny nárok na to má iba zamestnanec.
- mesačný bonus nemá, pretože neodvádza daň každý mesiac, ale raz ročne.
- Dostať úver je u väčšiny živnostníkov ťažké, pretože aby neplatili vysoké odvody každý mesiac, optimalizujú si daňové priznanie a oficiálne majú príjem nízky.
Firmy rušia zamestnancov a najímajú živnostníkov preto, aby ušetrili, aby nemuseli platiť odvody, dovolenky, stravné, PNky a aby nemuseli dávať odstupné a aby mohli človeka vyhodiť kedykoľvek, keď to budú potrebovať. Je to trend posledných rokov na Slovensku.

elenka74
13. feb 2023

Ja by som ho riadne začala odhovárať, nie len troška.