Čo všetko patrí do našetrených financií?

linda144
18. dec 2021

Ahojte, veľakrát sa tu riešilo koľko majú ľudia našetrené, aká má byť finančná rezerva a podobne. Mňa žiadne sumy nezaujímajú, to je každého osobná vec. Čo ma ale zaujíma je to, čo si vlastne pod pojmom našetrené peniaze predstavujete? Čo všetko tam spadá? Len čisto peniaze odložené bokom, na sporiacom účte ? Alebo tam rátate aj napr. sumu v druhom a treťom pilieri, sumu v investičnom fonde a podobne? Dakujem za názory.

sissy27
18. dec 2021

@linda144 za úspory ja osobne považujem to, čo mám aj v prípade potreby k dispozícii. Dôchodkový pilier mi ešte vyše 20 rokov bude v podstate nanič, takisto napr sporenie k poistke čo mám, tak budem považovať za úspory až v momente, kedy ich budem mať reálne k dispozícii. Ale každý to môže vnímať inak.

vevesh
18. dec 2021

@linda144 ja ratam to, co je rychlo spenazitelne. Cize hotovost (doma, na ucte, u suseda, atd.), auto, zlato. Sporiaci ucet jedine, ak je pristupny a neviazany. Takisto fondy. Jednoducho vsetko to, za co mozes dostat dostatok penazi v kratkom casovom horizonte (do 3 dni), aby si v pripade nudze vyzila...

linda144
autor
18. dec 2021

@sissy27

@vevesh ďakujem za názory. Ja mám podobný názor, podľa mňa sú to peniaze hned k dispozícii. No manžel má iny názor - všetky peniaze dokopy, lebo sú to naše peniaze len kde tade rozdelené a investované.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca84
18. dec 2021

@linda144 ale ak sa vam pokazi auto, tak si asi tazko kupite nove z druheho piliera 🤷‍♀️

zuzanka.zuzu
18. dec 2021

@vevesh zlato je spenazitelne do 3 dni? bavime sa o investicnom ci babkin prstienok? lebo ten v zalozni sice predas ale prudko podhodnoteny resp.nie za nakupnu cenu... a auto je financna rezerva v akom zmyzle? 🙈 akoze ano, ak predas mas prachy hned ale podla mna to nespada do absolutne ziadnej definicie "nasetrenych penazi " 😂

vevesh
18. dec 2021

@zuzanka.zuzu tak, ak si kupis historicke auto, tak ano, je to investicia a vies to velmi rychlo predat. Takisto zlate mince maju svoje hodnoty🙃 a v pripade nudze ani prsten po babicke nie je na zahodenie, ked nemas na jedlo...ziadny peniaz nie je zly alebo menej hodnotny, ale je pravda, ak mas zivotne naklady 10 litrov, tak ten prsten je len naplast na oko a potrebujes predat nahrdelnik od cartiera, aby si vyzila...🙈🙉🙊

hellwant
19. dec 2021

@vevesh prepacte Vevesh , ale v ziadnom pripade historicke auto hned nepredate. Date inzerat, niekto sa ozve, ale to potrva, bude zjednavat, zistovat stav, jazdne schopnosti.

zuzanka.zuzu
19. dec 2021

@vevesh tvoj prvy komentar bol mimo realitu, tento druhy este viac... myslim si ze autorka tu chcela riesit seriozne investicie/uspory (2.a 3.pilier, sporiaci ucet, investicny fond) a dostala radu ako predat prstienok v zalozni aby bolo na chlebik 🙈 som 100% presvedcena ze si nepochopila temu 🙂

susedbielek
19. dec 2021

Minule vyšla štúdia, ktorá tvrdila, že sme na tom z hľadiska bohatstva druhý najhorší v EU. Pri tomto tvrdení rátali s 2. a 3. pilierom. Len pre zaujímavosť, tak hrozne sme dopadli, lebo sa nerátali vlastnené nehnuteľnosti.

spadnutaslivka
19. dec 2021

@susedbielek s 2. a 3. pilierom sa počíta do budúcnosti, nie do rezervy pre prípad núdze. A hlavne ideme do čias, kedy čo nemáš na dôchodok našetrené, tak proste mať nebudeš. V zahraničí (nehovorím, že všade) si na dôchodok proste musíš našetriť. Našetril si dosť za 20 rokov práce? Kľudne prestaneš robiť a ideš si užívať. Máš 70 rokov a našetrené nič? Nuž tak makáš, kým nezdochneš :/ Blbé, ale proste náš dôchodkový systém nestačí a až na nejakých, čo teraz nechcem rozoberať, proste sa z výšky našich dôchodkov proste vyžiť nedá.

sense
19. dec 2021

Rezerva sú pre mňa úspory kt mam hneď k dispozícii v príp nudze, 2 a 3 pilier sú síce úspory rovnako ako investície ale nie finančná rezerva...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
heleninamama
19. dec 2021

Rezerva sú peniaze, ktoré reálne nepotrebujem. Žiadny sporiaci účet, z ktorého si vyberiem napr. na novú chladničku, lebo z bežnej výplaty na to nemám. A žiadnych pár tisíc odložených bokom, ak žijem v byte, na ktorom je vysoký úver a k tomu splácam lízing a spotrebák.
Rezerva pre mňa je, ak mám všetko dôležité vyplatené (byt, chalupa) a kúpim si za zvyšnú hotovosť byt, ktorý mi navyše stále zarába a k tomu jeho trhová cena rastie. A ak treba, viem ho ihneď predať - kvôli stavu a výbornej lokalite.

katuskapd
19. dec 2021

My rátame bežný účet, sporiaci ucet, investičné účty, mali sme aj stavebné ale to sme teraz použili na nové bývanie. Nerátame poistky so sporením.

vevesh
19. dec 2021

@zuzanka.zuzu pochopila. Tu sa vsade rata, ze vsetko bude fungovat tip top. Vo svete to tak nefunguje. Ak ti spadne server /elektrika/burza alebo sa zavre banka (lebo medved) vsetky elektronicke peniaze kade tade ti budu na 2 veci. Preto je dolezite setrit aj v hmotnych veciach takisto. Kto chce pochopit, chape. A vidno, ze ludia sa z historie nepoucili.

vevesh
19. dec 2021

@hellwant predate. Asi s predajom aut nemate bohate skusenosti. Vsetko je otazka penazi a dopytu a penaznej potreby majitela auta.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hellwant
19. dec 2021

@vevesh to nemam, ale vy asi nemate skusenosti s tym ze ked nahle potrebujem vymyslim si 10000 eur a mam veterana za napr 150 000 a potrebujete ich do 3 dni, tak predaj auta dosiahnete rychlo ked idete pod cenu. To je fakt vyhodne, ale nie pre predavajuceho. Rychlo znamena rychlo a nie trapit sa predajom, stane sa nieco zle, mysel bude utrapena a riesit este obchod?
Veterana beriem skor na rozhodnutia typu napr. ideme stavat nechceme pozicku, pekne v klude rozhodim siete, pockam na mnozstvo zaujemcov. A v klude dohadujem cenu a nie pod rychlostou, to potom aj vidno, ze vas nieco tlaci.

vevesh
19. dec 2021

@hellwant problem vacsiny slovakov (ale aj europanov) je dostat co najvacsi mozny obnos penazi za to co mam ....a teda to znamena cakat a cakat. Niekedy cas nie je a teda toho veterana za 150 litrov nepredate, ale za 100 ano a aj do 3 dni...lepsi je vrabec v hrsti ako na streche...

zuzanka.zuzu
19. dec 2021

@mamula20 že nie do stavebného 😂 "stavebný pozemok" neznamená, že je vybetónovaný, ale že je tam možné stavať dom, rovnako tak aj pestovať mrkvu 😂
vy dve ste sa teda ozaj našli 🙏 téma bola o sporení a ide to do katastrofických utópií 🙄

PS: @vevesh ty si VOBEC nepochopila, že sporením máš získať benefit a nie tratiť 50 000 🙈 ja nemám slov 😂

hellwant
19. dec 2021

@vevesh ale nie je vsetko naraz. Vzdy sa udeje 1 alebo 2 veci. Ďalsia vec ak sa to stane naraz nik sa o vas obraz ani veterana zaujimat nebude. Budu riesit podstatne veci- jedlo, zbrane, satstvo. Mnoho ludi si neuvedomuje ze umelecke predmety v takychto casoch su na nic, s nimi sa zaraba v kludnych casoch, ked je prebytok penazi, ludia potrebuju konicky atd. Vo vojne a extra velkej krize sa take veci ukradnu a majitela zabiju, pripadne ich hlboko pod cenu predate(vymenite)par vyvolencom, lebo potrebujete zakladne veci na prezitie, ci zdrhnut inde a vy stratite.
Zlato mali pred 2sv. hlavne Zidia, hadajte co s nimi Hitler urobil. Skuste ist so zlatom pocas vojny nieco kupit, nik vas uz neuvidi a ak sa vratite, rozchyri sa to a budete celit rabovacke.

vevesh
19. dec 2021

@zuzanka.zuzu otazka je, co patri do nasetrenych penazi. Cize aj takych, co mas hned k dispozicii alebo vies hned spenazit. Ak ziskas 50 litrov extra niekde na dividendach super, ale blizime sa k casom, kde budes rada, ze nejake peniaze vobec mas, bohuzial. A elektronicke peniaze su take nuly niekde. Ak sa vypne elektrina (v niektoeych statoch uplne normalne), nemas nic. A to nechapes ty.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hellwant
19. dec 2021

@vevesh s tymto suhlasim, o 50k menej ho predate hned , ale pointou rychlej rezervy nie je taka strata, toto ste nepochopila. Pointou rychlej rezervy je strata iba z hladiska inflacie( nema byt velka rezerva) a nie zbavovania sa hodnotnych veci na ukor velkej straty. Potrebujem 10 k predam 150k auto za 100 k a tych 90 k co mi ostane po vyuziti 10k zas musim riesit, lebo mi ich inflacia zozerie🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vevesh
19. dec 2021

@hellwant moja rodina vojnu zazila a div sa svete, prave tieto veci ich zachranili pred hladom. Preda sa aj zlato, aj umelecke predmety aj vsetko. Ano, pod cenu, ale to ti je jedno, ked si za to kupis listok z krajiny, zbran ci jedlo. Pretoze za kazdych casov budu ludia, co peniaze budu mat. Zidia mali aj akcie a nehnutelny majetok- a co sa s nimi stalo? Ti, co mali rozum popredavali, co ako lacno a usli do ameriky ci izraela.

hellwant
19. dec 2021

@vevesh vypnutim elektriky nic nestracas ach jaj..... to sa tyka keby padli burzy a nastal velky krach, ale s vypnutim elektriky nic nestratite. Nikdy nemate vypnuty cely stat, keby aj sup za hranicu a vytiahnes z bankomatu u susedov. Ci uz vidite cely kontinent bez elektriky? To uz je fakt mimo temu. Rec nebola o katastrofach....

vevesh
19. dec 2021

@hellwant a aby som uzavrela, rozumny clovek ma z kazdeho cosi. Ak ti padne elektronika, mas hmotne veci. Ak ti zhabu hmotne veci, mas este cosi v elekronickych peniazoch.

vevesh
19. dec 2021

@hellwant vazne😀, skus vytiahnut peniaze v azii ci latinskej amerike. By si bol prekvapeny, ze ti je bankomatova karta na nic...