Čo si mám všímať pri kúpe bytu?

osky
16. máj 2023

Na co treba dat pozor,co si vsimat?
Myslim,co Sa tyka vybavenia...
Ako napr.zistim,ze steny su vlhke aj ked su novo omalovane,
Kurenie a tak...
Na co dat pozor pri podpisovani zmluvy atd ..
Zaujima ma vsetko.
Vdaka

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelelienka
16. máj 2023

Ako uplne prvu vec by som si overila, ze je byt skutocne vo vylucnom vlastnictve majitela a nema ziadne tarchy - takze online kataster. Treba mat dobru zmluvu a platbu riesit vylucne cez vinkulaciu v banke, resp. notar. Ziadne zalohy bez adekvatneho potvrdenia a pod.
Vsimat si stav domu, chodieb, vytahov, ci je zatepleny, ak nie, mozno sa bude v blizkej dobe navysovat fond oprav, popytat sa aj na stav rozvodov.
V samotnom byte vyskusat vsetky kohutiky, pokojne si nechat ukazat stupacky, prezriet ci su na stenach praskliny a vseobecne podrobne sa pozerat. Vraj existuje aj sluzba, ktora ide s tebou pri preberani bytu a kontroluje ci je vsetko ok, urcite vedia aj o takych miestach kde byvaju casto skryte vady. Ja to rozhodne planujem vyuzit pri preberani bytu (novostavba, ale urcite sa daju aj starsie byty).

esmey
16. máj 2023

Zober si na obhliadky niekoho kto sa do toho vyzná alebo si zaplať inšpektora nehnuteľností, ktorý vie odhalit skryté chyby. Može ti to ušetriť hromadu peňazí napr. pri vyjednaní na nižšej kúpnej cene.

zuzu003
16. máj 2023

Zmluvy pred podpisom odporucam dat zrevidovat pravnikovi/advokatovi.