Čo sa to deje na realitnom trhu?

31. aug 2024

Krasnu slnečnú sobotu prajem! 😊 chcela by som sa asi len trochu vyrozprávať, pripadne ak by sa tu našiel niekto, kto sa pohybuje v realitnom odvetvi, tak sa môže kľudne zapojiť do debaty.

Zacnem asi tým, že po 4 rokoch v našom bytiku, kde sme boli dlhodobo v podnajme sa s manželom kvôli práci sťahujeme do BA (sme rodáci zo stredného Slovenska). Nemáme deti, ani v tejto blízkej dobe neplánujeme, keďže sa chceme sústrediť na karieru a nemáme ani žiadne zviera. Ja pracujem od skončenia školy, nebola som nikdy na úrade prace a manžel to iste, teraz začína podnikať, čo je ešte v štádiu rozbiehania, no chcel by to rozbehnúť v Bratislave a to je dôvod prečo sa sťahujeme. Samozrejme je stále zamestnaný aj v aktualnej práci ešte (na home office). Nikdy sme nemali problém s platbou nájomného, keďže nájom vychádzal na nezaokrúhlenu čiastku, koľkokrát sme majiteľom nechali aj “tringelt”, byt, si tvrdím povedať je v ešte lepšom stave, ako sme ho preberali, čo potvrdili aj majitelia.

No a dostávam sa k veci. 😀 Od mája sme chodili nonstop po obhliadkach bytov, či už cez maklérov alebo priamo s majiteľmi. Ešte dopíšem, že nechceme žiadny luxus, hľadali sme primárne 2 izbový slušne zariadený byt, kde je dobrá dostupnosť do centra mesta. To boli jediné podmienky. Keď tak zrátam na koľkých bytoch sme sa boli pozrieť, je to asi 15 bytov, z ktorých nám 10 reálne vyhovovalo, no čo má zarazilo, bolo že nikde sa pre nás nerozhodli, všade sme dostali odpoved - najmä cez realitného makléra, že majiteľ sa rozhodol pre niekoho iného. Ostatní majitelia sa nám už ani neozvali, aj keď sme sa snažili po obhliadke nadviazať komunikáciu. Keďže sme chceli byvať už do nejakého konkrétneho dátumu s ktorým sme počítali, že už budeme presťahovaný, dostavalo nás to mierne povedané oboch do úzkych, keďže nás všade odmietali a my sme nechápali prečo. Samozrejme majiteľ má nárok na to si vybrať, ja by som robila to isté, keby vlastním a prenajímam nehnuteľnosť, beriem aj to, že ľudia sú dnes rôzny, nikdy neviete. Ale my sme seriózny ľudia, manželia, obaja pracujúci a sme bezdetní, bez zvierat. Sme slušní, vzdelaní, nefajčíme, nepijeme, žiadne žurky (aj tak všetkých priateľov mame na strednom Slovensku, tu nepoznáme nikoho). Ešte sme aj celkom introvertní a mame radi svoj pokoj. Napíšem vám to narovinu, už sme sa samých seba pýtali doma s manželom, čo je zle, aké typy ľudí teda uprednostňujú, keď nás odmietajú. Našťastie BYT SME UŽ NAŠLI a budúci týždeň fungujeme už v Bratislave. No odpoveď na toto sme nikde nedostali. Situácia na realitnom trhu je naozaj taká zlá, alebo čo je dôvod? Ďakujem za prečítanie a za vaše pripadne postrehy a možno aj dostanem odpoveď na toto celé 😀.

andaluzia12
31. aug 2024

Možno majú prenajímatelia obavu že si založíte rodinu a veľa z nich nechce mať v najme malé deti …

pukina
31. aug 2024

to nie je o tom, ze by vas niekto uprednostnil alebo nie, skor o tom, ze ste neboli prvi zaujemcovia a zmluva sa uzavrela s tymi, co prisli skor. Dvojizbaky v BA idu na dracku a je ich malo.

marsmykkok
31. aug 2024

Nemáte v BA stabilnú prácu. Každopádne ale hlavne je chorá doba pokým človek nemá bohatého otecka a nekúpi mu byt alebo nie je z menšiny čo dostane bývanie zadarmo a potom nové ked ho vybýva. Trh s podnájmami je malý a dopyt je veľký, kedže dnes sa k hypotéke nedostane ani pracujúci pár pri tých cenách a úrokoch a jediná možnosť ako je bývať je podnájom. V česku je situácia iná, tam je podnájom bežný a trh je veľký a zoženú aj ľudia s deťmi, zvieratami a tak.

tilly
31. aug 2024

Momentálne je väčší dopyt po najmoch, lebo je horšia dostupnosť vlastného bývania. Pred dvomi rokmi to bolo presne naopak. Ľudia si povedali, zoberiem hypo a kúpim, ako platiť nájom. Ale teraz, keď sú drahé a horšie dostupné hypotéky, tak ľuďom nezostáva iné, len ísť do nájmu. Plus k tomu prišli Ukrajinci, ktorí sú v najmoch, takže viac bytov obsadených. K tomu v kovidovych časoch, keď boli HO, veľa ľudí odišlo z najmov, majitelia popredavali svoje investičné byty, keďže boli drahé, takže zas menej bytov na prenájom.
Ale výhľad je taký, že hypotekárny trh sa zas trošku pohne, nebude to také, ako to bolo, ale bude sa viac kupovať, aspoň dúfam, lebo toto leto je to bieda.

lindous
31. aug 2024

Situácia je naozaj drsná, moja skúsenosť je, že kto si to chce ešte nechať prejsť hlavou a rozmyslieť, tomu to nedržia, kto príde a berie, má...

autor
31. aug 2024

@lindous My sme sa práveže zväčša stretli s tým, keď sme volali na inzerát, že niekomu ten byt držali. 😀 iba jeden majiteľ sa ozval, že teda nemajú záujem nakoniec a môžeme prísť na obhliadku. Nám byt vyhovoval, ale keď nám mal dať vedieť, tak sa už neozval.

autor
31. aug 2024

@pukina no na minimálne 5 bytoch sme boli prvý na obhliadke, nakoľko sme volali hneď na inzerát a majiteľ nám aj povedal že sme prví.

h2
31. aug 2024

Netreba sa na to pozerať tak, že vás odmietli, lebo na vás je niečo zlé. Nikto vás neodmietol s tým, že radšej nechá byt neprenajatý, než by ho dali vám. Každý ho prenajal. To je, ako s pohovorom do zamestnania. Môžeš byť ideálny kandidát, spĺňať všetky podmienky, ale ak vás je ideálnych viac, tak proste môže nastať situácia, že tú prácu nedostaneš aj tak.
Okrem toho je tu druhá vec: ste mladí manželia. Pri mladých manželoch sa predpokladá, že si v dohľadnom čase založia rodinu.
Byt už máte, tak nerieš.

fido69
31. aug 2024

Prišli ste noví do Bratislavy, manžel začína podnikať, ty máš pracu v BA? Ak sa manželovi nebude dariť alebo ty si nenájdeš pracu (pokiaľ ju už nemáš)... To sú pre prenajímateľa riziká. Radšej prenajme niekomu kto to už má za sebou a stabilnú prácu. 😉

autor
31. aug 2024

@marsmykkok Ale ja mám prácu zajednanú, iba sa presúvam na pobočku v Bratislave, keďže naša firma má pobočku aj tam. Manžel je na home office, je mu jedno odkial bude pracovať, potrebuje len pocitac a telefón. Obaja mame stabilnú prácu, kde sme už niekoľko rokov. Manžel chce začať podnikať popri práci a chce to rozbehnúť v Bratislave, ale aj keby to skončilo zle a nevyšlo to, tak stále má prácu, kde má príjem a takisto aj ja.

autor
31. aug 2024

@h2 Žiaľ spoločnosť je asi tak nastavená, že keď vidia mlady manželský pár, tak hneď idu určite v dohľadnej dobe plodiť deti, ale ver mi, keby sme takto nastavení a plánujeme to, tak to rovno poviem na obhliadkach, nie sme odkázaní na takéto klamstvá. Ja som veľmi priamy človek, takisto aj manžel. A keby rátame v blízkej dobe s deťmi, tak asi nezhaňame 2 izbový byt, koľkokrát aj veľmi maličký a na dlhodobý prenájom.

autor
31. aug 2024

@fido69 prečítaj si odpoved pod tvojim komentárom, tam sa vyjadrujem k práci

katarinaba
31. aug 2024

V prvom rade ste jedni z mnohych. Nikto neriesil konkretne VASE osoby, v podstate ste boli len cislo. A kludne sa mohlo stat, ze niekto povedal, ze bude ochotny platit o 50 eur viac ak ten byt dostane. Neber to osobne, je to len biznis. Byt uz mas, tak neries.

h2
31. aug 2024

Ja ti to verím, ale to ešte neznamená, že tomu budú veriť aj prenajímatelia.
Ale to je jedno. Proste si vybrali niekoho iného, je úplne jedno, z akého dôvodu. To neznamená, že im na vás niečo vadilo. Proste niekto iný sa im pozdával viac.

autor
31. aug 2024

@tilly úplne to chápem, ale čo má manžel kolegu v práci, tak ten zháňal podnájom asi pred pól rokom a takáto situácia nebola, navyše on má aj 2 mačky a hneď našiel byt.

maranta_leuconeura
31. aug 2024

Hladali ste 2i byt a aky ste mali rozpocet? Nie je mozne, ze ini zaujemcovia ponukli viac? Nenaznacili vam nieco majitelia nikdy?
V BA je naviac 3i bytov, vsetko ostatne je nedostatkove, navyse teraz u nas byva vela Ukrajincov. Z osobneho okolia 3 byty na prenajom vlastnene nami a kamosmi, 3i 1000€, 2i 1000€ sirsie centrum (MHD 10-15 min), 2i 1300€ centrum. Neviem ake ste mali ocakavania, ak ste hladali nieco lacnejsie, tak zrejme sa to velmi rychlo vychytalo alebo prave bol niekto ochotny stovku prihodit

annm81
31. aug 2024

Toto je realita v celom vyspelom svete už zopár rokov. Vlastné bývanie je čoraz menej dostupné, byty sa často skupujú na krátkodobé nájmy (napr. airbnb). Niektoré mestá a krajiny s tým už začali niečo robiť, mnohé ešte nie.

autor
31. aug 2024

@h2 v poriadku, no sme predsa dospelí ľudia, išli by sme sami proti sebe, ak by sme zavádzali tých majiteľov. Skratka logika nepustí a nehovorím že to niekto nerobi, ľudia sú všelijakí, ako som aj uvádzala vyššie v komentoch, aj skúsenosti tých majiteľov s nájomcami robia veľa. Ale pochopila by som to viac, ak by sme sa s tým stretli pri 2-3 bytoch a nie pri 15 bytoch.

h2
31. aug 2024

Tak ten kolega mal asi proste len šťastie a vy smolu. Píšeš, že byt už máte. Ak to bol prvý byt, na ktorého obhliadke by ste boli a hneď by ste ho dostali, tiež by si mala ptedstavu, že prenajať si byt je "brnkačka". Je to vec náhody, fakt sa tým netráp.

autor
31. aug 2024

@maranta_leuconeura rozpočet sme mali do 900€ aj s energiami s tým, že sme nevyhľadávali konkrétne byt v centre mesta, teda nebola to podmienka. Nevadilo by nám aj širšie okolie, boli sme na obhliadkach v rôznych častiach mesta, kde bol nájom aj oveľa lacnejší, vždy sme sa ale pýtali či je to reálna suma , alebo to bude viac, lebo nemáme problém aj keď reálna suma bude vyššia. Niekde sa nám to dokonca zdalo až príliš lacné na Bratislavu.

autor
31. aug 2024

@h2 byt už sme našli, ale nedalo mi to, musela som sa podeliť 😀

tamky123
31. aug 2024

Náhodou mňa baví čítať takéto témy, keď sa niekto podelí o svoju skúsenosť. My chceme byt predávať na jeseň, tak som zvedavá ako to pôjde.

autor
31. aug 2024

@tamky123 držím palce, nech sa váš byt dostane do dobrých rúk.

fido69
31. aug 2024

Ja vždy pri anonymnej téme rozmýšľam či je to pravda alebo len provokácia adminov alebo platenych brigádnikov...

tamky123
31. aug 2024

Ďakujem krasne. Aj vám nech sa dobre býva a nech sa vám darí aj pracovne. ☺️

autor
31. aug 2024

@fido69 anonym preto, lebo nevidím dôvod prečo by som mala vystupovať pod svojim nickom, ber to ako tému do éteru, diskusiu, kde sa môže vyjadriť každý, kto k tomu má čo povedať. Nie každy musí poznať moje sukromie a vedieť každý môj krok. Ale v jednom s tebou súhlasím, tiež sa mi to zdalo ako sen, keď sme na toľkých obhliadkach dostali skoro vždy negatívnu odpoved, ak sa teda dotyčný majiteľ urácil vôbec napísať, alebo zavolať.

autor
31. aug 2024

@tamky123 ďakujem veľmi pekne, tak pracovne sa zatiaľ darí a pre nás sa nič moc nemení čo sa týka prace, no to podnikanie bude pre manžela novinka, tak ale už sme sa rozhodli pre to niečo robiť, čiže mohlo by to vyjsť 😀 aj keď ľahké to určite nebude….

michaelam2
31. aug 2024

Ja som sa napriklad stretla aj s tym ,ze nam povedali, ze uprednostnili par s dietatom, pretoze rovno uzavreli zmluvu na dva roky. Takze je to velmi individualne. V BA je naozaj dopyt po 2 izbovych bytoch obrovsky a ponuka mala.

tilly
31. aug 2024

V realitách je veľa vecí aj o šťastí a náhode

sasa1310
31. aug 2024

je obrovský dopyt, väčší ako ponuka, tak si ľudia vyberajú. A bude to ešte horšie a ceny pôjdu brutálne hore. Málokto bude môcť zobrať hypo a bývať musí každý