Čo s prístavbou pred vybavovaním hypoteky?

tibor77
11. jan 2017

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s nasledovným problémom,keďže som sa už pýtal zopár ľudí,ale nikto mi nevie jednoznačne poradiť.Ide o to,že mám v pláne si zobrať hypotéku na kúpu rod.domu,kde vlastne už bývam viac rokov s manželkou a so svokrou.Bude to vlastne rekonštrukcia plus pristavba,ale chcem to v banke riešiť ako kúpu od svokry,aby to bolo jednoduchšie a nech nemusím behať do banky s faktúrami pri rekonštrukcii.Rodinný dom je na katastri zakreslený správne len tu nastáva klasický problém starých rodinných domov,že je tam vedľa prístavba rozmerov 3x8m.Tak mi teraz niekto hovorí,že to mám dať zakresliť,ale chcem to vlastne zburať v buducnosti a namiesto nej postaviť novú prístavbu tak zas budem potrebovať povolenie na buranie.Iný mi zas poradil,že mám dať zakresliť takú plochu na ktorej sa potom v buducnosti bude realizovať nová prístavba,ale keď príde z banky znalec naceniť dom možno s tým budú problemy,že tam nesedí realita s dokumentom.Tak teraz rozmýšľam nad dvomi verziami:

1. Dám spraviť geometrický plán a dám zakresliť prístavbu nie s reálnym rozmerom,ale s rozmerom novopostavenej prístavby.Zavolám znalca sám nech mi nacení dom a potom by už teoreticky nikto neprišiel ohľadom hypoteky z banky skontrolovať čo tam je reálne.

2. Nedám zakresliť prístavbu vôbec.Ako geometrický plán zoberiem vlastne záznam z katastralnej mapy /keď im to stačí v banke/ len v tom prípade by som sa zas musel dohodnúť nejak so znalcom z banky.

Je to možno maličkosť,ale bez toho,aby som vedel na toto riešenie sa neviem ďalej pohnúť s vybavovaním hypotéky.

Ďakujem za radu.

Prístavba znamená nacapena na dom alebo niečo vedľa? My máme tiež prístavby za domom a pri hypo znalec riešil iba dom, ani pozemok, ani plot, ani prístavbu. Bol to známy a robil si poznámky a fotky a v banke to stačilo - mohli sme si zabezpečiť vlastného. Myslím že lepšie sa dohodnes s vlastným.

h2
11. jan 2017

Neviem Ti poradiť s celým Tvojim problémom, ale ako geodetka sa vyjadrím k bodu č. 1: Geodet Ti nespraví Geometrický plán (GP) s rozmermi, ktoré by nezodpovedali skutočnosti, to urobiť nesmie.
Podľa môjho názoru, kúpa nehnuteľnosti nie je úkon, vyžadujúci GP, banke by mala stačiť kópia z katastrálnej mapy a znalecký posudok. S tým by tiež nemal byť problém, znalec oceňuje to, čo sa na pozemku reálne nachádza. Búracie povolenie na "neexistujúcu stavbu" nevybavuj, len by si si narobil problémy, že je to postavené na čierno, prístavbu zbúraj, vybav stavebné povolenie na novú prístavbu (neviem, aké rozmery bude mať, ale ak bude do 25 m2, ani ho nepotrebuješ, stačí ohlásenie drobnej stavby). Až keď budeš mať prístavbu hotovú, môžeš si ju dať zamerať geodetovi, ten Ti spraví GP podľa toho, ako to skutočne vyzerá a potom si to dáť zapísať na List vlastníctva.

tibor77
autor
12. jan 2017

Prístavba je nacapená na dom 🙂 Aha,ďakujem za informácie...takže ten geometrický plán bude asi zbytočné dať spraviť,tiež by som sa teraz nechcel "hrať" s touto jestvujucou prístavbou,keď aj tak bude zbúraný tak to by boli len vyhodené peniaze.Podľa všetkého bude najlepšie,keď zavolám nejakého znalca s ktorým sa dá lepšie dohodnúť aj čo sa týka prístavby a aj možno sumy,keďže by som potreboval cca.50tisíc eur a ked chcem pôžičku pre mladých tam mi preplatia 70% z hodnoty nehnuteľnosti tak s ním musím nejak vykúzliť,aby mi to nacenil na 70tisíc eur,hoci to bude asi dosť ťažký oriešok,ale uvidím čo sa dá spraviť.Dúfam,že v banke to už nebudú riešiť,že čo je to za dom alebo či katastrálna mapa korešponduje s realitou 🙂

edn
12. jan 2017

Ja si myslim, ze h2 to vystihla.. ale kazdopadne by som nic neriesila, kym nepride znalec a jeho by som sa opytala.. podla mna sa s nim bude dat dohodnut tak, ze to ani nemusi brat do uvahy - nezapocita to do odhadu a bude sa tvarit, ze to neexistuje.. urcite by som to nedavala zakreslovat a potom nevybavovala povolenie - stoji to vela penazi a casu, lebo na Slovensku s tym maju vsetci ohromny problem.. ale kazdopadne zalezi na znalcovi.. my sme mali troch - jednemu vadilo, ze nemame zakreslene,druhemu nie a pri tretom sme to mali zakreslene, ale vobec ho to nezaujimalo a ani si neskontroloval, ci uz je to dobre.. takze by som sa opytala toho konkretneho znalca..ale ak to nema ziadnu hodnotu, tak by som sa tvarila, ze to tam nie je.. 🙂

katriona1
12. jan 2017

@ tibor77 já jenom k tomu znalci, my máme sice byt, ale znalce jsme měly vlastního, ne z banky i při koupi a i při refinancování později, v obou případech nacenil byt co nejvíc se dalo, ale ani jednou to banka neakceptovala ( při koupi tam byl rozdíl mezi odhadem znalce a banky až 12tis.eur ) oni mají svoje znalce, kteří to ještě kontrolují, takže uvidíš jak se ti to podaří dohodnout, hodně štěstí přeji 🙂

deny3
12. jan 2017

všetko záleží od znalca, ale čo som mala v ruke znalecké posudky, všade je priložená aj fotodokumentácia, aj pôdorysy stavby. Znalec veľmi riskuje, ak nezaznamená skutkový stav. Ak banka zistí rozdiel, medzi tým, čo je na lv a mape a čo je v znaleckom, budete musieť si to dať do poriadku, to znamená dodatočné povolenie stavby s užívaním, k tomu samozrejme geometrák, ostatné doklady povedia na st. úrade.
A nie je pravda, že ak aj budúcnosti budeš chcieš urobiť prístavbu do 25 m2, že bude stačiť ohlásenie, nie, akonáhle sa jedná o prístavbu k jestvujúcej stavbe, stále je potrebné stavebné povolenie.

tibor77
autor
13. jan 2017

Ďakujem za príspevky...hoci stale som tam,kde som bol,ale viem,že každý prípad je individuálny.Keď to dám zakresliť,bude to ok so znalcom,v banke len zas plus výdavky na katastri a pri povolení s búraním.Keď to nedám zakresliť a a ešte sa aj nejak dohodnem so znalcom je otázka čo povedia v banke,keď im tam treba priniesť fotky a tam bude prístavba a na katastrálnej mape to nebude.Buď použijem Photoshop alebo ako povedala pani v banke dovtedy to zbúram :D :D Ach mal som si kúpiť radšej byt :D No nič,idem nájsť nejakého znalca a opýtam sa ho aký má na vec názor on,ako by sa to dalo vyriešiť čo najbezbolestnejšie.

kika050
13. jan 2017

Ahoj. Ono podľa nového zakona musíš to mať zakreslené aj znalec z banky ti to povie. Po novom je to čierna stavba tym pádom môžeš platit pokutu,alebo zbúrat alebo teda spravit ten plan a zadať že tam je.
My sme tiež riešili problem z garážou a musime ju dat tam. Ide aj o to ,že banka ti to dá aj ako podmienu inak možno hypo nedostaneš! A nie každá banka ti da tolko ako žiadaš plus teraz nedavaju skoro ani 80% hodnoty domu tak aby si nebol prekvapený keď ti to vlastne banka ani neschvali.
Na tvojom mieste to dat rovno na papier tým padom nemáš žiadne opletačky.

janulabb
13. jan 2017

@deny3 znalec nie že riskuje, ale posudok bez zamerania, zakreslenia skutkového stavu a fotodokumentácie, (nestačia fotky vlastníka, vyhotoví ich sám) ani nevydá, pracujem pre znalca.
@tibor77 vo vašom prípade sa jedná o malú prístavbu, množstvo ľudí má dodatočne postavené podobné chlievy, dielne a pod. a veľa krát sa stáva, že nie sú v katastrálnej mape v katastri, ani na LV. Takéto prípady riešime nasledovne: prístavbu máš v pláne zbúrať, je hlúposť platiť geodeta pre zameranie stavby, následne ju dávať zapisovať do katastra, stojí to peniaze a najmä katastre majú na zápis čas dva mesiace. Znalec zameria stavby, vedľajšie stavby a všetko príslušenstvo. Následne v posudku porovná údaje katastra nehnuteľností so skutkovým stavom. Napíšeme, že stavba je postavená na parcele x, ale nie je zapísaná v katastri ani zakreslená v mape. Nič nezvyčajné, jednoducho prístavba zrejme nebude predmetom záložného práva. Zvykneme uvádzať, že v zmysle vyjadrenia p. xy bude stavba x v dohľadnej dobe asanovaná. Že na jej mieste bude vybudovaná nová, banku v danej chvílu nezaujíma, pretože nová prístavba môže byť predmetom záložného práva až neskôr, keď bude zameraná, zapísaná v katastri a zakreslená v kópii z katastrálnej mapy. Na to však budeš potrebovať zas nový posudok.

tibor77
autor
16. jan 2017

@janulabb Ďakujem pekne za odpoveď,veľmi si mi pomohla.Keď sa to takto bude riešiť cez znalca je to ešte lepší prípad.Už len rozmýšľam nad tým či si najdem a zaplatím nejakého ja alebo to budem riešiť cez banku,kde by to bolo zadarmo.Len v tom prípade si neviem vypýtať ponuky z iných bánk,keďže všade je potrebný pre výpočet cena nehnuteľnosti a tú nebudem vedieť až keď mi toho znalca odtiaľ pošlú a ktovie koľko by trvalo v piatich bankách prejsť túto procedúru tak si ho nájdem sám a bude to rýchlejšie.No som už aspoň trošku vpredšie s tým. 😎