Ahojte, chcem sa opýtať na takýto prípad: Keď je niekto evidovaný na úrade práce a odíde z toho úradu práce, tak si musí platiť zdravotku sám. Povedzme, že tento človek bude už 2 mesiace preč z úrade práce, takže by si mal platiť tú zdravotku, ale on ju odmietne zaplatiť a zrazu zomrie. Takže to znamená, že ten človek mal posledné 2 mesiace svojho života zaplatiť zdravotku, ale nezaplatil ju, no už je mŕtvy. Ako sa bude riešiť tento nedoplatok ak je už daný človek po smrti?
Dlh zdedia jeho dediči - ak nemá nič, čo sa dá predať a z tých peňazí sa v prvom rade uhradia dlhy. Ak ten dotyčný nemá nič, len dlžoby, dediči môžu dedičstvo odmietnuť. V tím prípade sa na to poskladáme my všetci.
@pribinak Ale čo ak ten človek nemal veľa peňazí pred smrťou (iba pár stoviek € na účte a tie pred smrťou previedol svojmu kamarátovi) a ani žiaden iný majetok? Potom tá dlžoba nejako prepadne?
Ak v čase smrti nič nevlastnil, tak zomrel ako nemajetný (s dlhom). Na konaní o dedičstve sa potom dediči vzdajú svojich nárokov. Dlh zanikne.
ono to zavisi aj od notara - mali sme nieco podobne, po smrti jednejo rodica sa všetko rozdelilo s pravom dozitia pre druheho rodica. Nakoľko po druhom rodicovi sa dedicske nerobilo (nebolo preco) tak sa dlh voci poštovej banke zamietol (nie som si na 100% ista ako presne to bolo štylizovane, ale sumu dlhu voci postovej banke sme neplatili
To znamená že aj ma dlhý pôjdu do dedičského konania. AK ma nejaký majetok kto prevezme majetok musí za neho zaplatiť dlhý. To sa tak nedá že dedičstvo si vezmete ako rodina príklad ale dlhý nie. TY si berieš majetok príklad aj s dlhmi. To aj jedno aj druhé alebo vôbec. TY nemôžeš príklad chcieť že mal dom s pozemkom ale povieš že jeho dlhý nechceš to tak sa neda. TY si vezmeš dedičstvo aj z dlhmi.
Ale ved zdravotku si ludia platit nemusia. Zdravotka sa plati preto, aby si zdravotne ukony nemuseli hradit pacienti v plnej vyske. Ten co zdravotku nema, resp. nema doplatenu, ten si musi zdravotne ukony platit dam. A kedze je mrtvy, nikto to nededi. To nie je ako keby mal nesplateny uver.
Áno “prepadne”, zacvakame ju my všetci - strata v hospodárení zdrav. poisťovne
ale za 2 mesiace to máš nejakých 120 e...však to nie je zas tak veľa...
@deti95060810 pridaj kúsok... minimálny základ je momentálne skoro 85€/mesiac
Jeho dedičia budú platiť pasíva ak chcú dediť aktíva