Čo s depozitom, ktorý mi nechce majiteľka bytu vrátiť?

5. nov 2020

Dobrý deň prajem, 2 roky sme bývali v podnájme. Všetko bolo v poriadku majitelka bola spokojná s nami. Pravidelné chodila do bytu robiť úpravy atď. Problém nastal až keď som jej oznámila, že z bytu odchádzam. A keď som otvorila otázku vrátenia depozitu. Po xy dňoch začala posielať fotky, že som sa nasťahovala do nového bytu a na matraci je malá skvrna, že chce aby som kúpila nový. Detto vstavaná rúra, že dvierka sú v znútra špinavé. Pritom vnútro rúry je ako úplne nové. Že sa môžeme dohodnúť tak, že zakup aj novú rúru. Poslala ešte malú škvrnu na lampe, ktorú zrejme s lupou musela hľadať nič iné tam nebolo. Neviem ako ďalej postupovať podľa mňa ide o bežnú amortizaciu veci z používania. Nič nie je zničené, zlomené, poškodené. Ako ďalej postupovať. Ďakujem za názory. S pozdravom

pieksamaki
5. nov 2020

To su dnes ludia.....ach jaj....no nezavidim ti.

deti95060810
5. nov 2020

však spomeň že to posunieš právnikovi - ten ako prvé sa jej opýta či platí daň z prenájmu....😉
O depozit by som sa "bila" - nie je to malá suma...

maria1678
5. nov 2020

ak nič nie je evidentne poškodené, zlomené a pod. tak by som nič nekupovala. Ak depozit odmieta vrátiť, tak by som si ho odrátala z posledných mesačných platieb, kým tam ešte bývate a nájom by som neplatila. No upovedom ju o tom, neprestan platiť len tak a potom by som normálne odišla. Prípadne si zabezpeč právnika a nech jej napíše nejaký list.

amelia000
5. nov 2020

Je tu skupina pravne poradenstvo, mozes napisat tam.

pieksamaki
5. nov 2020

Dvierka umy.da sa to demontovat a umyt....nech nema nna teba nic dalsie....

autor
5. nov 2020

Dámy ja už v byte nebývam. Toto začala riešiť ak som sa opýtala na depozit. Ešte aj obklad v kuchyni, ktorú jej robotník zalepil od lepidla pri lepeni jej mám preplatiť a pritom o nej dobre vedela. Povyberala príbor z príbornika a urobila fotografie vraj som ich zobrala. No zúfalá som neviem čo robiť.

amelia000
5. nov 2020

Pozri zmluvu a napis do skupiny pravne poradenstvo tam ti poradia pravnici a zadarmo. (Najskor si precitaj pravidla skupiny)

fokuska
5. nov 2020

A co mas napisane v protokole ked si byt preberala a co v tom ked si najom koncila a byt odovzdavala? Idealne je robit taky protokol aj s fotodokumentaciou a ak je podpisane, ze byt si odovzdala v dobrom stave, tak darmo teraz vymysla co vsetko je zle.

Ale ak je to pripad, ze v zmluve nie je riadne osetrene kedy sa depozit vrati a kedy nie, byt si opustila bez toho aby ste spisali protokol, tak je tazko o nieco sa opierat.

pieksamaki
5. nov 2020

Byvali ste viaceri?....a este jedna vec...majitelka pocas byvania robila upravy? To muselo byt narocne z pohladu sukromia....ak nieco sice zveladovala....ale nemas svoje sukromie.
Ako to je na preberacom protokole? Ked potom robila este pocas byvania....tak to je tazko...
Vsakn najspravodlivejsie by bolo 50:50...kedze dokazy su uz asi tazsie zohnat...ked tam nebyvas.

maria1678
5. nov 2020

to je chyba, ja som depozit vždy riešila pred odsťahovaním a nikdy nebol žiadny problém, ak by bol, postupovala by som tak, ako som napísala. Prečo si odišla z bytu, ked si nemala vyriešený depozit ???

nyusika
5. nov 2020

@fokuska
ja pochybujem , ze ma aspon nejaku priadnu zmluvu, nieto protokol z odovzdavania bytu.

nyusika
5. nov 2020

s depozitom sa moze autorka rozlucit, to mal triesit este rped odstahovanim sa.
zial

fokuska
5. nov 2020

@nyusika No ved toto...

moonlight1210
5. nov 2020

Teraz si urobi fotky, ake chce, co si “znicila”.

Este zalezi od zmluvy. Ak tam bolo vyslovene uvedene, ze depozit by pokryval platby neuhradeneho najmu, tak ho musi vratit, ak najomne bolo uhradene cele. Bez ohladu na skody. Na to zlozeny totiz nebol.

Ak sa pise, ze sluzi na pokrytie skod sposobenych najomnikom, tak je to smola, lebo teraz si vyrobi “skody” a neuspejes nikde, ani na sude.
Resp. mozes uspiet, lebo ani ona nema protokol, ktory dojazuje, ze skody boli zistene pri odovzdavani bytu a nevznikli nasledne.
Ale zas ste stale tvrdenie proti tvrdeniu.

jaass
5. nov 2020

O akú sumu ide? Odvolaj sa na právnika ...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
5. nov 2020

Žiaľ, protokol som nespísala nakoľko neboli žiadne problémy počas prenájmu. Vraj keď chcem riešiť právnika, môžem sa priamo s jej švagrom porozprávať ak potrebujem aj právny výklad. Ide o sumu 550€.

nyusika
5. nov 2020

co mas uvedene v zmluve o prenajme - na co sluzi depozit ?

fokuska
5. nov 2020

Tak presne ako pise @nyusika co je napisane v najomnej zmluve?
A poucenie do buducna: protokol sa nespisuje kvoli tomu ze su problemy alebo ze nie su. Protokol sa spisuje VZDY prave preto, aby boli obe strany v pripade buducich problemov. Jednak pri prebrato bytu - aby bolo jasne co bolo poskodene pocas uzivania bytu a jednak pri odovzdani bytu - aby bolo jasne v akom stave je odovzdany, ci su veci opravene a pod. Najomca je kryty a vie, ze prebehla kontrola a nic na neho nebudu moct dodatocne vytiahnut.

deti95060810
5. nov 2020

no len či platí tú daň z prenajímania.... lebo veľa ľudí jednoducho neplatí... To len aby si vedela ktorým smerom sa máš pohnúť aby si sa ešte k svojim 550 e dostala....😉

autor
5. nov 2020

V zmluve je uvedene, že slúži na krytie zistenia prípadných nedostatkov v byte. Nerata sa do toho amortizacia veci vramci používania a bežného opotrebovania veci.

fokuska
5. nov 2020

No tak velka chyba ze si neodovzdala byt tak, ze by prisla aj ona, presli by ste si cely byt a vsetko by si tam pred tebou skontrolovala - zistene nedostatky by ste sa dohodli ci este opravis, alebo odpocita z depozitu - hned o vsetkom spisat protokol, podpisat oboma stranami, vyplatit cely alebo zvysny depozit, odovzdat kluce a vybevene.

janai1
8. nov 2020

No, ja keď som odchádzala z prenajatého bytu, tak majiteľ si obzrel byt a hneď pri podpise zmluvy o ukončení nájmu tam dopísal, že depozit sa vracia v plnej výške... To sa nedá tak, že ti po x dňoch napíše závady... Veď keď tam už nebývaš, tak nevieš čo tam kto robil... A hlavne v BA je to väčšinou tak že nájomca sa vysťahuje k 30./31. a 1. sa tam už sťahuje nový nájomca 💁