icon

Čo robiť, keď nemáme doma čo jesť?

andreaz777
22. mar 2016

Dobry den.. mam 19 rokov a zijem sama s otcom. Ked som mala 18 moja mama zomrela na rakovinu a ostali sme na tom financne dost zle. otec je uz dochodca a platime este pozicku... Casto sa nam stava, ze nemame co jest.. som s toho uz znicena. Vsetko sa snazim platit si sama.. Prosim hlavne dievcata a zeny, poradte mi nejako.. chodim este na strednu a ja uz skutocne takto nevladzem..nechcem byt hnusna a zavistliva, ale je mi strasne smutno ked vidim moje spoluziacky a spoluziakov ako maju vsetko a nic si nevazia..ako vyhadzuju jedlo len preto ze mama im nachystala nieco co im nechuti..mozete mi sem napisat aspon nejake recepty, ked doma toho nie je az tak vela, napriklad bez mlieka alebo vajec.. Dakujem za kazdu odpoved...

Strana
z3
fuska
22. mar 2016

Tuto je skupina "jedla do 5 eur". Skus sa inspirovat.
https://www.modrykonik.sk/group/6171/
A inak, zaujimave, ze niekedy nemate co jest, ale na internet mate. Ved to stoji neskutocne prachy.

barnica
22. mar 2016

Uplne najlepsie je si urobit celomesacny rozpocet. Proste viete ze mate 300eur tresnem... tak 100ide na pozicku. Takze 200ostane. A na pat tyzdnov kym nebudu zase peniaze to vyjde 40e na tyzden. Treba varit na dva tri dni najlepsie. Cestoviny su lacna zalezitost a vies ich urobit na x sposobov vyborne su len tak s maslom a troskou zeleniny. Rizoto a podobne. Dohodnut sa trebars ze maso bude len v nedelu a dodrziavat to. Robit skor veci ako perkelt a privarok ako pecene a vyprazane maso. To jedine ma napada. Rozpocet vam pomoze v tom ze viete si rozvrhnut kolko penazi mate a co s nimi. A jednoduche recepty a lacne najdes kdekolvek na nete. Ale ak chces poposielam nieco do spravy.

katrin21
22. mar 2016

Moja, je mi to luto.. mas to ťažke.... prajem vela sil a nech sa vam cim skor polepsi...

napadaju ma lacne jedla typu:

granadir (zemiaky, fliacky, sol, cibula, cervena paprika, olej)
pecene zemiaky ...
cestoviny s niecim ( ak je tvaroh, alebo od niekoho orechy, alebo mak....)

z muky sa da lacno navarit : halusky rozne ..
vyhodne su polievky : zemiakova zapražena, rascova, fazulova, sosovicova.... polievka zasyti na dlhsiu dobu a je na viac dni, hlavne ak das viac zemiakov a husteho, zasytii dobre...
slepy gulas : zemiaky, majoranka, parok , koreniny....

Tiez mozes kupit kura v lidli je teraz v akcii tusim za 1,45E kilo a to mas jedlo na viac dni... vykostis, z kostry spravis hrniec polievky , vyvaru.....
z ostatneho napr. paprikaš, alebo upecies....

Ja az tak z lacneho nevarim, tak ma toho vela nenapada, ale tak aspon co ma napadlo , som napisala...

zvolila si to ako otazku, takze prispiet sa da iba raz.. mozno by bola lepsia diskusia...

nelendelina
22. mar 2016

Moja ty sa vyser na truby pochopia ked budu mat rodinu co to je klobuk dolu pred tebou ja si tiez pozriem recepty co su tuna skus este recepty tej gisky onoves co vari aj vo svokre ona vari lacno a dobre a to je polievka a hlavne jedlo.

jasminet
22. mar 2016

je tu milion tem o rozpocte - u nas funguje, ze do obchodu sa ide so zoznamom, doma si spisem, co budeme cca varit cez tyzden, podla toho spisem suroviny, kt. treba kupit + tie ktore doma mat "musim" vzdy.
da sa nakupovat a varit podla akcii - ak je v akcii bravcove maso, urobim bud segedin, perkelt atd atd. ak mame vela zemiakov - tak zemiakove placky, ak nie je maso tak falosny gulas zemiakovy, francuzske zemiaky.... ak zvysia varene zemiaky mame sulance atd atd atd...
uplne naj je varit na viac dni, aj ked pri velkom pocte stravnikov je to tazke - gulas, kapustnica, zeleninove polievky, vyvar...
ak kuracie kupujes, tak cele kura, rozporucujes - z kosti urobis vyvar, stehna na paprikas, prsia odlozis na nieco ine...

sue
22. mar 2016

@andreaz777 prijmi prosím úprimnú sústrasť 😔

...a k tvojim otázkam neskôr, ale : keď ste na tom tak zle. Máte vybavený vdovský a sirotský? Nedá sa vaša situácia vyriešiť zmenou bývania?

...k jedlu. Mne sa najviac osvedčilo plánovanie jedálnička, varenie viacerých porcií a mrazenie tých nadbytočných.
Nakupovanie v akciách vo väčších množstvách...

katuliena82
22. mar 2016

cestoviny s vajickom, granadir, s paradajkovou omackou, pecene zemiaky, zemiakova fucka (zemiaky popucene a zmiesane s vodou kde sa varili az vznikne kasa, na to poprazena cibulka), zemiaky uvarene a posypane kyslou kapustou a slaninkou, pecene zemiaky, privarky na vsetky sposoby, strukoviny

0silvia0
22. mar 2016

aby zvýšilo na jedlo, treba niekde ubrať. Ak by si potrebovala napr. pomoc s oblečením, treba napísať, určite sa u niekoho nájdu vhodné veľkosti na teba... určite mnohé maminy veľmi rady pomôžu...

tyelde
22. mar 2016

@fuska mna stoji internet 3€ mesance...pomaly je o tom potom, ale nie je to vrazedna palka...

K veci, skusila by som najma tie polievky ako vyssie radia, kludne aj z mrazenej zeleniny za par centov, s vodou, korenim a na lepsie zasytenie nejake cestoviny napr., to je lacne, rychle, vydrzi aj viac dni a uprimne mne tie zeleninove polievky aj celkom chutia...pripadne si skus najst brigadu kde sa pracuje s jedlom, my ak sme navarili privela tak po smene sme si mohli zobrat zadarmo, alebo za odmenu ak bola velka trzba...a kamoska robi v pekarni a vzdy si odtial berie domov chlieb co sa nepredal za symbolicku cenu a pritom mu nic nechyba....drzim palce 🙂

michala.s
22. mar 2016

Mila Fuska na strednej skole sme mali hodiny informatiky kde sme mohli chodit aj na internet, tak isto po vyucovani ostavala miestnost este 2hodiny otvorena a dalo sa tam ist na internet ak niekto nemal doma internet.
Pre zakladatelku temy by som asi poradila polievky, mozno sa skus s nejakou kamaratkou aspon pred tatinovym dochodkom dohodnut, ci by ti nevedela pomoct aspon vo forme potravin. Ale ja ked sa snazim varit ozaj lacno tak cestoviny, rizoto, polievky. Rajcinova, cesnakova, hviezdickova polievka...

natalym
22. mar 2016

Brigáda? Moja dcéra á 17 rokov a brigáduje. Kupuje si sama oblečenie, platí mesačník, kávy a pod.

womankc
22. mar 2016

máš vybavené sirotské, vdovské a tak , možno ešte nejaká možnosť je na sociálke , že by si niečo mala nejaké príplatky

kyslá kapusta, zemiaky , lacno sa dá kúpiť napríklad bravčové sádlo a vytopiť z toho kopu škvarkov a masti potom použiješ do veľa jedál ....
a pozeraj aj také tie výpredajové veci v potravinách tesne pred spotrebou dá sa kúpiť kopu vecí dobrých ešte za pár centov
granadír je lacný, varené zemiaky s podusenou cibuľou na vrch a trošku smotany či jogurtu, pečené zemiaky v rúre , zeleninová polievka s vločkami , zemiaková polievky , zemiaky na kyslo , rizoto s hocičím, čo sa doma nájde , keď len zavárané šamióny, alebo s hráškom / mrazený , keď dobre dochutíš koreniny, soľ dá sa aj to
halušky s kyslou kapustou
hrachová polievka , šošovica ako prívarok s obyč párkom napríklad a navar viac, budeš mať aj na dva dni , kapustnica stačí podusená cibuľa spaprikou dať kapustu , krúpy , zemiaky kožky zo slaniny si dávaj do mraziaka , potom keď nič nie je , je to super do kapustnice, alebo polievok dodá to chuť
Z rodiny by Vám nemal trošku kto pomôcť????????????

bubinko1506
22. mar 2016

je mi to luto a klobuk dole, ze v takom mladom veku zvladas domacnost. k tym jedlam mi napadli este zemiakove placky, karfiol - ci uz vyprazeny alebo ako placky, dalej palacinky, pecene zemiaky (ked k nim pridas trosku slaninky pred dopecenim, tak im to doda este lepsiu chut a budu sytejsie), rozne polievky - napr. ked spravis hustejsiu fazulovu so zeleninou a kuskom udeneho mäsa, tak zasyti a mate ju na viac dni. este rizoto by mohlo byt fajn, resp. cestovinovy salat so zeleninou

dari226
22. mar 2016

ked ostanu suche rozky urobit si stuhanku tu zmiesat s vodou a na troske oleja v panvici vyprazit,ked naozaj nemate v dome nic toto aspon na chvilu zasiti.
karfiol zmiesat s vajickom a mliekom a do rury zapiect+ korenie,ryza tiez nestoji tolko a mozno na cibulke fazulka k tomu a mas.
viem ako sa citis nezavidenia hodne ale uvidis raz sa budes mat inak a budes si aspon vazit viac ako ty co maju vsetko a ani nevedia ake to je nemac co jest ☹

thinka001
22. mar 2016

Hm ohladom financii otec urcite pobera vdovecky dochodok, ty by si mala dostavat sirotsky, ale moze zajst aj na okresny urad odbor socialnych veci, ci by mu nevysiel prispevok na byvanie, tebe by bolo vhodne sa v skole opytat na studijnom na štipendium, myslim ze kazda skola moze resp.mala by take nieco poskytnut pre ziaka so znevyhodnenej rodiny..

mariba77
22. mar 2016

Je naozaj vela receptov, ako navarit aj lacno aj rýchlo - ja osobne zbožňujem Sójové kocky v rajcinovej omáčke a cestoviny (porcii je vela a cely obed tak 2€?) zo sóje sa dá toho vela variť - fasirky, plnená paprika a fakt je lacná 🙂 to nevravím o kyslých polievkach ako strukova, sosovicova, samotna hrachova kasa - vobec nemusis dávať smotanu, stačí mlieko a dá sa z toho super najest... A takisto všetko co baby spomínajú vyssie...

chymenitta33
22. mar 2016

@fuska- Nesúd, aby si nebola súdená! ideš tu riešiť internet, ked ani nevieš ako to je! že može byt pripojená k niekomu na wifi alebo stojí pri nejakej firme kde je wifi...radšej čuš...

Zlatko držím palce, neboj Všetko zlé je na niečo dobré:-/ a dá ti to veľa...

karin1905
22. mar 2016

ahoj,mozno odveci reakcia,ale ak chces,posli mi do IP svoju adresu a velkost aku nosis a ja ti poslem nejake veci🙂

hradnapani
22. mar 2016

niektore velke potraviny (myslim ze aj Kaufland) maju po 19.00 hod lacnejsie niektore tovary (pecivo, zelenina,ovocie), skus popozerat po obchodoch v okoli v trochu neskorsich hodinach. Viem, ze niektore zeny takto nakupuju vela za malo penazi a tomu tovaru v zasade nic nie je. V chladiacich boxoch bezne najdes lacnejsie chladene vyrobky, ktorym cochvila konci spotreba,ale v zasade su konzumovatelne, ale kvoli nasim zakonom musia byt z obchodov po datume spotreby striktne vyradene (okolite krajiny ich vsak bezne este posuvaju trebars do nejakych domovov a tak, lebo oni sa nestavaju zavadnymi presne v den spotreby.)
Skus tu v debatach popozerat diskusie na podobnu temu, lebo vela rodin, kde su male deti sa boria s takymito existencnymi problemami.

qtinka29
22. mar 2016

Ja keď varím zemiaky a mám chuť na polievku,tak zlejem zo zemiakov vodu....do hrnca dám kúsok oleja,opražím krupicu,vmiešam jedno vajce-treba rýchlo miešať až vzniknú také hrčky,potom zaliať vodou zo zemiakov-prípadne ešte doliať vodu,pridať rascu,dochutiť-je rýchla,lacná a dobrá.Milujem aj hráškovú-do hrnca dať variť jeden zemiak,pridať mrazený hrášok,osoliť ,po uvarení rozmixovať asi dve tretiny-zvyšný hrach nechať v celku.....príloha opečený chlebík.Kamoška ,keď bola v horších časoch,tak robila deťom vyprážanú cibuľu-super pochúťka.Ja som za mladi tiež nemohla veľmi vyskakovať,žila som prevažne na soji....len ju treba dobre pripraviť.napríklad,keď kúpiš celé kura-to vychádza cenovo dobre,vieš z neho urobiť tri jedlá-stehná a krídla upečieš,prsíčka môžeš vypražiť,alebo so smotanou a zo zvyšku s dvomi mrkvami a petržlenom urobíš polievku......Hrach,fazuľa,šošovica na milion spôsobov........držím palce,treba veriť,že bude lepšie.....

jana_eyre
22. mar 2016

ahoj, viem velmi dobre o com pises.. u nas to bolo velmi podobne.. ked som uz zila s rodicmi sama a bola som na strednej /mam este 3 starsich surodencov/ mama si nedokazala najst pracu, lebo sa musela starat o otca, ktory bol tazko zdravotne postihnuty a nechceli jej uznat opatrovatelsky.. takze sme zili z mojich 500skk pridavkov, otovho invalidneho dochodku 7000skk a co mama prilezitostne zarobila ako upratovacka.. obcas nieco prihodili dospeli surodenci /oni to ale tiez nemali lahke/ ale bolo to velmi tazke.. mama sa snazila platit hlavne byvanie a dlzoby, kolko krat sa stalo, ze sme nemali ani chlieb.. /raz som skusala jest papier 😅 nic moc poviem/ niekedy som si nasla brigadu aj ja, ale v tom case to nebolo popri strednej take bezne ako teraz.. /btw na internet som chodila k sestre 😠 a mala som dokonca aj mobil v ktorom bol obcas aj kredit/
na nakup sme chodili raz za mesiac po dochodku a kupovali najma zakladne potraviny..

no ale uz dost o mne, tu je par receptov, ktore zasytia a su z par surovin:

univerzalne cesto na pizzu, zemlicky, da sa z toho robit osuch na sladko, slano - cokolvek.. mama mi z toho robila desiatu 🙂 a vsetci spoluziaci mi odkusovali :D
500g hladkej, alebo polohrubej muky
300ml vlaznej vody
1susene kvasnice, alebo polovicka cerstvych
2-3l oleja
1caj.lyzicka soli
pol lyzicky cukru

do vody si zarobis kvasnice, spolu so solou, cukrom a olejom - vylejes do muky, zmiesas a nechas asi hodinu kysnut.. po vykysnuti si urobis bud teda zemle, alebo nechas v celku a urobis napr. pizzu - staci troska kecupu/pretlaku, jedna cerstva paradajka, syr a daj piect na cca 200°C.. na posuch staci kysla smotana, ci biely jogurt a posypat koprom, alebo na sladko das napr. zavarane slivky a posypes kryst. cukrom..

potom napr. zemiaky na rozne sposoby - pecene su najlepsie a aj zdravsie, alebo ich mozes pokrajat aj so supkou /umyte/ na kocky, trocha predvarit - nech troska zmaknu.. pokrajaj cibulku na drobno daj oprazit do sklovita, prihod tie zemiaky, mozes dat troska cesnaku.. ked je to hotove, mozes poliat osolenym jogurtom..

zemiakovy privarok:
zemiaky pokrajame na kruky, kocky, varime.. v druhom hrnci si oprazime na oleji postruhanu cibulku, troska cesnaku, pridame cervenu papriku.. pridame muku a zalejeme trosickou vody - prilejeme k zemiakom a obed je hotovy..

metenik
Hruba, alebo polohruba muka
sol, rasca, prasok do peciva
kysla kapusta, trocha mlieka
mast/olej

do pol kila muky pridame sol, rascu, prasok do peciva, mlieko, dve hrste vyzmykanej a pokrajanej kapusty s olejom vymiesime s olejom, dobre vypracovane cesto upecieme, mozeme este potriet maslom, mastou..

toto su recepty, z ktorych by vyzivovy poradca asi radost nemal, ale ked je nudza vyborne zasytia a doma sme ich mavali casto.. je ich aj viac, ale nemam moc casu, ak budes mat este zaujem, mozes mi napisat a ja ti poslem..

zaklad je, robit si dobry nakup ked pridu nejake peniaze.. dolezite je mat doma vzdy muku, olej, mlieko /nemusi ho byt vela, staci kupit trvanlive za 50c do varenia/, lacny biely jogurt, cestoviny, susene kvasnice, pretlak, cibulu, cesnak, zemiaky, syr, paradajky a jablka - aby bolo aj nieco zdrave..

mozno skus najst nejaku brigadu popri skole.. mozes skusit call centrum - je to sice otrava, ale da sa tam zarobit aspon cosi..

drzim palce, dufam, ze som ti aspon trocha pomohla..

petra141181
22. mar 2016

ahoj na rychlo ma nenapadne iadny recept ale je tu skupinka jedla do 5 eur je tam velmi vela chutnych receptov skus sa pozriet ta iset nacerpas inspiracie .. .Drim palce nech sa va cim skor polepsi

dominika6
22. mar 2016

Je tu skupina s nazvom
Jedla do 5 eur

zuzana76
22. mar 2016

polievky s chlebom su fajn, ked urobis vydatnejsiu, tak vas zasyti a je to varene, lacne polievky su - cesnakova, ja odporucam robit cesnacku zo zliatej vody zo zemiakových halusiek- to su take co sa na ne dava bryndza alebo kysla kapusta a mas strapacky, tu vodu nevylievaj, ale do nej pretlac cesnak a urob zaprazku, lepsiu cesnacku som nejedla, kremova cesnacka so zemiakmi, to sa zase vsetko spolu uvari s trochou mlieka a rozmixuje, slepy gulas, frankfurtska parkova polievka, strukovinove polievky na cerveno so zaprazkou a korenovou zeleninou, alebo na kyslo s mliekom a octom, karfiolovo- brokolivoca polievka, vsetko spolu uvaris, das zaprazku a trochu mixnes, nech su tam aj kusky, ale nech je to zaroven trochu kremove, do akejkolvek polievky mozes dat uprazeny chlieb, zuzitkujes aj strasi, troj- stvrodnovy, ktory je uz tvrdy na jedenie, pokrajas ho na kocky a das na plech zapiect do rury na 5-10 minut, nepotrebujes ani olej na prazenie chleba, je to dietnejsie takto, dalej cibulova polievka francuzska s chlebom, polievka kulajda, polievka z kyslej kapusty s parkom, alebo aj bez, borsc bez masa, polievka sarisska lusta z kapusty, fazule a slaniny, je vynikajuca, nam ju robievaju v skole, neviem sa jej dojest, ak by si potrebovala nejaku radu ohladom varenia tak napis, alebo ak by ti nebol jasny recept, najest sa praveze da aj lacnejsie, s ockom by ste to podla mna za 100 eur mesacne urcite zvladli a podla mna aj za menej, teda najest sa tak, ze nebudete hladni, samozrejme vyskakovat sa urcite neda, uprimnu sustrast

buuuubuuuu
22. mar 2016

Ahoj,to ma mrzi ze to mas takto tazke,napis mi spravu skusim nejak pomoct 🙂

zita19
22. mar 2016

mas to tazke, obzvlast ked nie si zbehla vo varenia ani v nakupovani
Mozno ti pomozu recepty, ktore najdes v tychto skuponach tu na MK. Su tam mile babenky, urcite ti poradia aj ako setrit na nakupoch
https://www.modrykonik.sk/group/6171/detail/
https://www.modrykonik.sk/group/6454/detail/
https://www.modrykonik.sk/group/7995/detail/
https://www.modrykonik.sk/group/8317/detail/

lenkasov
22. mar 2016

ah tažko sa čitaju taketo slova.... je to v dnešnej dobe tažko ...

olifcek
22. mar 2016

andrea, prosim, napis mi do IP. adresu, kde byvas, oblecko, ake nosis, i velkost nohy, aku mas. budem triedit oblecko, tak az by sme sa trafili, poslem.

Oli

qidko
22. mar 2016

Fuska ty musis vzdy do kazdeho zabrdnut este nevies co ta caka tak neodsudzuj...........moja zlata viem presne ocom pises ja taketo situacie az velmi dobre poznam Ked otvoris chladnicku a ta zyva prazdnotou a tebe treba obed pre rodinu ach jaj veeeeelmi tazke.....skus sa opytat na socialke ohladom prispevku na byvanie,myslim ze dievcata ti dali super rady ohladom varenia a ja sa ties budem inspirovat drzim palce aby ste to zvladli ☹

loginexistuje
22. mar 2016

Pories si sirotske, ocinovi vdovske a pod. Plus ak si na strednej skole obrat sa na svoju triednu ucitelku alebo vychovnu poradkynu pripadne priamo na odbor skolstva na VUC a poziadaj o socialne stipendium. Informuj sa na miestnom urade mozu vam dat jednorazovu davku v nudzi, mozes mat narok na obedy za euro na mesiac.

Jedla si skus vyhladat aj na nete ale tak cestoviny na tisic sposobov, chodit do obchodov vecer hladat zlacnene kutiky .. varit polievky a pod.

Strana
z3