Čo robíme zle ohľadom financií?

22. jan 2023

Som zufala. Stale premyslam co robime zle. Mame hypo mesacne 230 eur, byt a chatu, prijem 2.000, 2 deti na SŠ a nevychadza nam to. Manzel je v pohode, mame sa uskromnit, ale ja chcem aj vylety, aj setrit, nie len zmesiaca na mesiac prezivat. Kde si privyrábate? Pracujem v zdravotnictve, 7- 16.00.

sense
22. jan 2023

A kam dávate zvyšných 1770e.? Ono nemôžeš chciet mat všetko aj šetriť, aj sa ne uskromniť aj si užívať. Ak vám to nevychádza tak musíš bud menej, šetriť, alebo sa uskromniť na bežných veciach alebo zvoliť iné vyžitie.... Výlety tiež nemusia stat kopec peňazí. A ak šetris à aj ušetríš tak neprezivas z mesiaca na mesiac

3009
22. jan 2023

Predaj chatu a budeš mať.

akinomel
22. jan 2023

Nebuď zúfalá. Mnohí nemajú takýto príjem. Urob si domáci rozpočet, uvidíš koľko peňazí kam ide a kde je to možné prehodnotiť. Výlety sa dajú robiť aj za menej peňazí, šetrenie do rezervy je potrebné (môj názor). Poznáš svoje deti, pozri výdavky na telefóny, oblečenie, voľný čas. Urob to, keď si v kľude a hlavne maj radosť, že ste spolu a zdraví. Nedaj sa opantať zlými pocitmi, lebo určite nemáte nedostatok. Držím palce!

aknamorka22
22. jan 2023

My sme na tom podobne. Deti však máme ešte malé a ja som na RD. Najviac platíme za stravu. Keď sme spočítali všetky mesačne platby + strava tak to vyšlo cca 1500€. Ostatok sa vždy niekde minie. Na výlety veľmi nechodíme. Ani po restikach, detských kutikoch, nekupujeme drahé oblečenie. Chceme našetriť na nové auto a nie je šanca.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaga18
22. jan 2023

Príjem máme o pár stoviek vyšší. Hypotéku 450, synova výška 450. Zo zvyšných cca 1500 mi vyjde každoročne dovolenka, odkladame plus prerábame dom . Máme 4 deti, starší od strednej školy brigaduju, neprispievaju síce do domácnosti, to od nich nečakám, ale svoje hobby, rozmary si financujú sami.

surama
22. jan 2023

Oni sa nezda, ale najviac clovek vyhadzuje na stravu. Skus si urobit jeden mesiac prehlad a budes prekvapena. Vsetko islo hore a potraviny obzvlast, takze jedlo tvori naozaj velku cast vydavkov.

mogaa
22. jan 2023

ak si chceš privyrobiť - víkendy máš volné...takže kludne vykladať tovr alebo kasa Tesco,Kaufland, Lidl...alebo po práci nejaké upratovanie....otázne skôr je, či ti to stojí za tie výlety keďže ty budeš unavená a nevyspatá.....ja si tiež privyrábam, ale nechodím po výletoch....viem e to robím pre budúcnosť, nie že si potrebujem užívať

katuskamala1
22. jan 2023

My mame vsetky ucty a hypo cca 900euro.a myslela som si, ze ked budeme mat prijem 2000 tak to bude idealne. A nie. Ked tak vsetko zdrazelo, tak strava, benzin, zhltnu takmer vsetko a to sporime na jedle, nevyhodim ani smietku, nevarim kazdy den, kupujem akciove veci. Oblecenie uplne minimalne, mne tak asi 4x za rok za tricko nedam viac ako 10euro. Deti tiež bazarove veci vacsina, alebo dostanu od babky.. Ale staci choroba, nechas v lekarni na vitaminy desiatky eur, alebo ti treba kupit novú wc dosku, v aute vymenit olej, a taketo totalne somariny ale nutné a je po vyplate..
Nasla som si iny prijem, popri RD chodim upratovat chaty (a to som profesne teda inde uplne..). Odporucam tiez prijem zvysit, napr prenajom chaty a bude na "rozmary"

mira0611
22. jan 2023

Ahoj, a nad tym si nerozmyslala, ze by si chatu dala na par mesiacov v roku na prenajom? Z toho by si si mohla vytvorit peknu financnu rezervu.

Ste 4, okrem hypo predpokladam, ze platite, tv, net, pausal na televizor, elektrina, plyn, poistenie na nehnutelnosti...takze Vam ostava asi 1300 na mesiac+tankovanie, ak mate 2 auta tak aj pzp, pneumatiky, servis...ak by sa ti aj nieco zvysilo ku koncu mesiaca aj tak tam mas vydavok nejaky nepravidelny podla mna ako PZP, alebo detom zaplatit vylet do skoly, narodeniny, vianoce....
Ak mate mobily od operatora, tie by som co najskor splatila a potom uz iba v hotovosti kupovala. Chatu by som dala pekne do poriadku, aby sa dala prenajat, na tyzden si mozes vypytat aj 300-500euro, zalezi od stavu, polohy. Popozerajsa kolko stoji na v tom okoli kde mas ty, prenajom chaty na tyzden, alebo vikend.
Upratat pred/po turistoch by som na tvojom mieste chodila sama, aby som nemala vydajvky aj na upratovaciu sluzbu, resp.najst na okoli starsiu pani, ktora ti rada tam poupratuje za normalne peniazky.
Ta chata je dobra investicia nepredavaj ju! Nechaj, aby ti zarobila peniaze!

siska53
22. jan 2023

Sme na tom podobne, len vacsia hypoteka a deti na zs.. tiez v poslednej dobe nic neusetrime a na konci mesiaca ledva zopar eur na ucte ( Teda pred vyplatou som myslela). Ledva aspon detom tabor.. aj to pomohli stari rodicia a zamestnavatel.

autor
22. jan 2023

Dakujem za odpovede. Nie sme na tom tak zle, ale aj tak ma coraz väčšiu uzkost z buducnosti 😔

andrejka1974
22. jan 2023

Treba si zistiť kde veľa míňate ,možno míňate veľa na stravu dá sa ušetriť rôzne

zmrzlinka2021
22. jan 2023

@autorka
Nemusis mat uzkosti z buducnosti. Stazovanie a lutovanie sa je slovensky narodny sport, ale ty to proste mozes odmietnut a zit stastny a naplneny zivot.

Prijem nemate nejaky velmi dobry, ale nie ani velmi zly, vsetko je to od narokov na zivot. Zial, dnes ludia "sutazia", kto ma co, ake majetky auta, luxusne dovolenky a to v tebe a v mnohych inych ludoch sposobuje tuto uzkost. Pritom mate byt s relativne smiesnou hypo, chatu (hocikedy predate a mate 80-100 tis. EUR mozno), mate s manzelom pracu a hlavne ste zdravi. Horsie by bolo, keby ste zili niekde v najme za 800 eur mesacne a jeden z vas dvoch by sa ocitol na dlhodobej PN.

Prosim, neporovnavaj sa s okolim. Aj vylety - nie je nevyhnutnost navsteva restiky a minut tam 80-90 eur, ci kupovanie haraburd - vsetko sa da robit aj v podstatne lacnejsej verzii.

iveta7677
22. jan 2023

@autorka My sme traja, syn je stredoskolak, byvame v rodinnom.dome. Hypoteka s poistkou 280 eur, spotrebak na auto 200 eur, energie 150 eur, telefony, internet cca 70 eur, strava 500- 600 eur mesacne, nekupujem ziadne drahe potraviny. Benzin cca 250 eur pre 2 auta, synovi davam vreckove chodia von s partiou. Potom stale platim nejaku poistku, alebo nieco, synove obedy v skole. Este dokoncujeme dvor, osatenie...

autor
22. jan 2023

@zmrzlinka2021 dakujem. Toto som potrebovala počut/ citat 😊

jaroslav81
22. jan 2023

Všetko išlo za 3 roky tak strašne hore, že už aj rodiny s príjmom 2000€ budú len živoriť, s menším budú pod hranicou chudoby. Poďakujme sa našej skvelej vláde, trebalo nakupovať nezmyselné vakcíny a robiť očkovacie lotérie namiesto toho aby riešili drahé energie a vysokú infláciu.. Teraz je už neskoro. Takýto problém má už každá druhá rodina. Pred 3 rokmi sa s príjmom 2000€dwlo kráľovský žiť, ale doba sa zmenila

loginexistuje
22. jan 2023

skusila by som to tak ze ty by si mohla zobrat nejaku novnu smenu cez vikemd v nemocnici
dti viac pomoct v domacnosti a cez leto brigady ten prijem je tak tak na hrane a ci budu deti starsie tym naroky stupaju (na jedlo vzdelanie atd

zmrzlinka2021
22. jan 2023

@jaroslav81
Este raz - netreba hladat vinikov vo vlade - vsade vo svete je mega inflacia.
Vies cim vznikla?
Najma tlacenim novych penazi do ekonomiky pocas covidu. Keby sme vtedy sa uskromnili a nebolo by x davok a hluposti a radsej by sme "schudobneli", dnes by sme nemuseli mat mega vysoku inflaciu.
Toto sa deje v celom svete, nema to nic s vladou.

Ty kebyze si na cele vlady v krize, tiez by to dopadlo rovnako, ver tomu. Krizovy manazment dokaze nieco odbremenit, pomoct, eliminovat, ale dosledky krizy citis. Proste to je fakt.
Je to ekonomika... zivot...

marca12
22. jan 2023

Ste bohati ludia,to si uvedomujes? Mate byt a chatu. Cokolvek sa stane,predate chatu,ty sa naozaj nemusis stresovat. Co uz maju povedat a ako maju spavat ludia,ktori ziju v podnajme? Kedykolvek mozu byt na ulici. Ja by som kazdemu,kto fnuka poradila,prestat pozerat na okolie. Neporovnavat sa s inymi. Dnesny trend je kazdy prd zavesit na soc.siet. z toho,co som si vsimla,tak ti,co najviac postuju usmiate tvare z vyletov a dovoleniek,su najmenej stastni ludia,vsetko je to strojene,maju takisto problemy ako aj ini ludia a mozno aj vacsie ako ty. Dnes sa uz velmi setrit neda. Odloz si blocky z obchodov za cely mesiac a tam uvidis,kam idu peniaze

tiezjedna
22. jan 2023

Aké máte ďalšie výdaje? Hypotékou to určite nekončí...

zmrzlinka2021
22. jan 2023

@marca12 kazdy ma problemy ale logicky nikto sa nimi netuzi chvalit pred desiatkami / stovkami ludi na fb

stannkal
22. jan 2023

Všetko je to len uhol pohľadu. Treba sa pozrieť v prvom rade na pravidelné výdavky. Na jedle by som ja osobne nešetrila, ale urcite sa najdu ine vydavky ktore by sa dali skresat. Chata tiež nie je nevyhnutnosť pre život a určite vás jej prevádzka a údržba tiež čosi stojí. Keby som si mala vybrať, radšej sa zbavím chaty než začať viac pracovať.

mooonika1975
22. jan 2023

@zmrzlinka2021 prijem majú nie veľmi dobrý ? Uf, tak neviem, keď si zobereiš, koľko ľudi robi v službách, v obchodoch, v školstve, tam sa nad 1000 nedostane nikto, práveže zarobia viac ako je štandard.

matabb73
22. jan 2023

Nainštaluj so aplikáciu Rýchly rozpočet a všetky výdavky aj príjmy si zapisuj. Sú tam už nastavené kategórie, ale môžeš si vytvoriť aj vlastné. Na konci mesiaca si pozrieš jednotlivé kategórie a uvidíš na čo míňate. Príjem máte dobrý, ani hypotéka nie je veľká. Nedá sa mať vždy všetko. Aj šetriť, aj si dopriať. Teraz veľkú časť rozpočtu vezmú potraviny a bývanie.

mooonika1975
22. jan 2023

My máme dve práce, tie sú na výdavky povedľa. Ja učim AJ, a muž jazdi. To robime povedľa práce. Keď je čas. 2000€ nie je ani málo ani veľa, pri väčšich deťoch však fakt len tak tak. Ešte treba začať odkladať na výšku. 😉

zmrzlinka2021
22. jan 2023

@mooonika1975 Ja pisem zo svojho pohladu, nie nejake objektivne data. Pre kazdeho je ta hranica niekde inde. Ja sa pohybuje vacsinou medzi vysokoskolsky vzdelanmi ludmi, kde je ta uroven v niektorych pripadoch podstatne vyssia.

Resp. aky je podla teba velmi dobry prijem na rodinu s dvoma detmi?
U mna 5tis+ v cistom. Planujes dovolenku, vyberas nie podla penazi

liljana
22. jan 2023

@jaroslav81 S Matovicovou dementnou vakcinou a loteriou mas samozrejme pravdu. Ale ze si elegantne preskocil masivne rozkradanie minulej vlady za 12 rokov najvacsieho rastu v dejinach ludstva, ze smerak Kicura stihol tesne pred odchodom rozkradnut na zaciatku pandemie aj nakup rusiek, to uz ta tu asi schvalne nenapadlo. Pandemia, vojna na Ukrajine a inflacia a s nou spojene tazkosti zasiahla cely svet, za tazkosti na celom svete nasa vlada asi nemoze, ze ano?
Co povies na vcerajsie neplatne referendum iniciovane Smerom za 10 mil eur? Tie peniaze ti nechybaju?

mooonika1975
22. jan 2023

@zmrzlinka2021 čo by som chcela, a čo je možné sú dve rozličné veci. Tu je zaplatený pedagog ako cestár, niekde v inej krajine ako manažer, takže treba isť podľa toho , ako to tu funguje. Mne je to také nespravodlivé voči ostatným, ktorých je okolo mňa 80%, čo majú menej omnoho, pisať, že je to málo. Koľki by chceli aj 2000 a boli by happy.

Inak, aj pre mńa je to málo. ALe mala si to tak napisať, že pre TEBA. Nie, že je to málo.

jaroslav81
22. jan 2023

@liljana v iných krajinách majú platy 3000€ a viac a potraviny rovnako drahé ako my alebo ešte lacnejšie... Pozri si ako pomáhajú vlády susedných krajín, znižovanie DPH na potraviny, zastropovanie cien atď... My máme najdrahšie potraviny z celej EÚ v pomere k platom.. A rovnako aj najdrahšie nehnuteľnosti