Čo nás čaká po ekonomikej stránke?

6. apr 2022

Som úplne znechutená otec chová vo veľkom zvieratá je obrovský problém zohnať pšenicu.Vsetci jeho známi zháňajú po celom Slovensku.Egypt a iné krajiny brali z Ruska, Ukrajiny a teraz skupujú v Európe vo veľkom stúpla cena a je nedostatok a to mal roky rovnakých dodávateľov a už nemajú.
Včera som počúvala v rádiu o automobilovom priemysle ako sa plánujú prepustiť tisícky ľudí.Ved Slovensko je postavené na automobilovej výrobe.
Kamarát predáva nové autá platy mizerné, llebo nemajú čo predávať, lebo nie su auta na Octaviu sa čaká rok aj pol.
Čo si myslíte kam to všetko povedie?
Koľko očakávate infláciu?
Ktorému odvetviu sa vlastne darí?

stastna17
6. apr 2022

co nas caka? ani nepisem, budeme sa mat par rokov velmi zle.
Odvetviam sa bude darit stale takym ktore nemozu zastat, doprave-kamionovej ,dovoz-vyvoz, toto bude bezat a bezalo aj pocas korony stale este viac, tak isto gastro-ludia musia jest, obchodu ako takemu - obuv, potraviny, supermarkety .

bluka2
6. apr 2022

Sú ľahšie a ťažšie časy, najlepšie je to brať ako to príde bez veľkej analýzy, strachu a negatívnych prognóz. To, že sa niečo nedá istý cas zohnať, je v iných krajinách bežná prax a človek sa prispôsobí a naučí inak fungovať a plánovať a dá sa.

autor
6. apr 2022

@bluka2 bude drahšie krmivo drahšie potraviny...17 t ľudí chcú prepustiť z automobilového priemyslu.
@stastna17 gastro už pomaly zakapalo.

stastna17
6. apr 2022

ale len ti slabi,slabsi stale pokapu pri kazdej krize, silni este isli hore. a nasi tie chovaju uz sa neoplati chovat ako pises krmivo drahsie ako ked kupis v obchode hotovu sliepku ked si poratas.

bluka2
6. apr 2022

Pracuješ v automobilovom priemysle? Nehas, čo ťa nepáli

barborachors
6. apr 2022

Co nás čaká? Budu sa opat stavat a obyvat 2-generacne domy, bude sa pestovať a vyrábať ako kedysi. Velke opustene domy na vychode sa zacnu obyvat. Bude velka bieda. Ludia z miest odidu na dediny, firmy budu prepustat. Bude sa masovo prepúšťať z fabrík a kedze bude jedlo drahe ludia budu musieť pestovať na poliach ako nasi predkovia. Svet sa vráti do 50 rokov. Bude to katastrofa. Možno sa zasa zavedie vojencina a mozno pride aj k zostatnovaniu. Toho sa bojim najviac. Snad sa to nestane a naplni sa len polka z tohoto scenára....

liljana
6. apr 2022

Ludia si zvykli na dobre casy, vsetko na uvery, zit dnes na ukor buducnosti. Bude 1-2 roky horsie, potom sa to utrasie, vojna na Ukrajine nebude do nekonecna, rusky debil pride k rozumu, pridu nove stimuly od vlad.
Ved len covid. Ludia si zvykli, ze budu doma sediet na pandemickej ocr a brat peniaze od statu za nic. To sa neda donekonecna a stat si nebude tlacit (poziciavat) peniaze do nekonecna.

liljana
6. apr 2022

Ficovci rozkradali v dobrych casoch masivne stat, v dobrych casoch nic neodlozili. Teraz ludia frustrovani covidom, vojnou zvolia Fica, ten to este viac zadlzi a rozkradne, az dostaneme statny cross default. Potom budu zbankrotovani ludia na ulici bez domova a bez prace, sa mozno zamyslia nad tym, koho volit. Populistov-rozkradacov typu Fico, Orban, co ich dostanu na ulicu alebo reformatorov typu Miklos.

oblecenie99
6. apr 2022

Naši bývajú na južnom zemplíne v dedine, stavím sa s vami o všetko, že nikto nič pestovať nebude. Ľudia si už odvykli od toho. Vidím to na vlastné oči, v záhrade sme len my, zvyšok tam má ovocné stromy, bazén alebo rovno burinu. Aj tí najchudobnejší, ktorí nemali ani predtým a mohli by pestovať. Ani táto situácia to ľudí k tomu neprinúti. Druhá vec, tak, ako idú hore ceny v obchode za potraviny, idú aj za veci na pestovanie, čiže sa obávam, že to také jednoduché nebude ani u tých, ktorí si chcú vypestovať vlastné: otec chcel toho roku dať zasiať pšenicu, napokon to neurobil a teraz je aj rád, lebo na ten menší kúsok poľa by ho vyšlo umelé hnojivo (len materiál, nerátam prácu) na 400 €, čo je raz tak vysoká cena ako minulý rok. Sadbové zemiaky išli tiež nenormálne hore, doteraz naši sadili a predávali, teraz budú mať len na vlastnú spotrebu, lebo by sa nedoplatili, a to sa bavíme len o vypestovaní - a stačí mráz, väčšia voda či naopak sucho, škodcovia a celá úroda je v keli.

solange7
6. apr 2022

Tazko povedat, nam sa v biznise dari tak ako este nikdy. A pritom nikoho neosklbavam. Niesom urcite jedina.
Tiez vnimam zvysenu inflaciu ale tazko teraz robit prognozy. Musime pockat kym sa situacia ako tak stabilizuje. Vsetky okolite staty uz davno rozhodli ako ulavit ludom, niekde su znizene dane, niekde zasa ine... len u nas sa akosi stale nevedia dohodnut. Vidim to tak, ze za 2 roky budeme mat vo vlade zasa hranola a tento krat remix s fasistami. To bude este len jazda.

hellwant
6. apr 2022

Čo viem bolo povedané nie, že sa bude prepúšťať v auto priemysle, ale že sú ohrozené tie miesta, ak nebude materiálu na výrobu- to je rozdiel. Uvidime pracujem v zavode KIA, zatiaľ okrem pár dní, keď sa nerobilo vyrabame aj bonusy sú, aj špeciálny bonus sme dostali. Zle to nie je zatiaľ. Snáď to bude ok. 🤷‍♂️
Bohužiaľ ťaźké roky nas asi neminú, ale horšie to majú tí chudaci z Afriky, čakam ďalšiu migračnú vlnu, ak bude veľký hlad...

darina77
6. apr 2022

@liljana podľa mňa terajšia vláda rozhadzuje a kradne ešte viac ako Fico,

liljana
6. apr 2022

@darina77 No nemas pravdu, je to cisto tvoj subjektivny pocit. Vela penazi ide na covid. Vo vlade je slaby clanok, co sa tyka rozkradania, B.Kollar. Ale toho volili volici, tak co zvolili, to maju. Paradoxne Kollara volili najma zeny, lebo je "sexy", ked ma niekto prachy a 11 deti. To ze su to asi spinave mafianske peniaze, nevadi. Ved peniaze nesmrdia.
To ako tu 12 rokov kradol Fico, tu vytvoril doslova generaciu novodobych "grofov", co vlastnia obrovske pozemky, zamky, kastiele, polovnicke reviry.

mpg
6. apr 2022

@darina77 Táto vláda dopláca na svoju neodbornosť, nevyužívajú ani to, čo dostanú z EU (aj kvoli covidu). V okolitých krajinách to už dávno ide na rôznú pomoc a u nás sa ešte ani nezačalo. A či sa ďalej rozkráda, to sa ešte iba uvidí, po čase na rôzných predražených nákupoch.

zmrzlinka2021
6. apr 2022

Netreba panikarit, krizy su prirodzene v ramci zdravych ekonomickych cyklov.
Vzdy sa clovek vie prisposobit 🙂

zmrzlinka2021
6. apr 2022

@liljana ved to zeny voliace kollara a potom my tu steneme, ze ako si mozu brat debilov alkoholikov a kurevnikov a degesov... no asi tak 😉

sisaka
6. apr 2022

Nečaká nás nič dobré. Podľa prognóz sa táto ekonomicky dobrá doba konči a podľa všetkého sa naše deti nebudú mat tak dobre ako my, budeme sa musieť vrátiť k lokálnej výrobe, lokálnemu poľnohospodárstvu. Tým pádom tá pestrosť už nebude taká na akú sme zvyknutí a aj cena bude vyššia.
V západnej Európe, USA, Kanada, Austrália … sa pracuje na Great Reset, neviem, či sa to dá ešte zastaviť, tak ale nevzdávame a bojujeme, ake sú plány pre Slovensko, to neviem, politická situáciu moc nesledujem a neviem, kto za ktorým politikom stojí

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
darina77
6. apr 2022

@liljana ako ja som nevolila Fica, chcela som zmenu, ale táto vláda ma sklamala. Kollára veľa ľudí volilo aj skrz tie nájomné byty čo sľúbil

dahlia25
11. apr 2022

No nič dobré nás nečaká, ale budeme sa musieť prispôsobiť. Veď ešte len teraz sú ceny šialené, a to je nič oproti tomu, čo nás čaká. O pol roka si budeme hovoriť, ako lacno sme kupovali benzín v apríli (momentálne cca 1.65 - 1.75)
Maslá za 3€? Budeme sa smiať.
Podnikateľom sa dvíhajú náklady enormne ( z vlastnej skúsenosti hovorím, len energie sa zvýšili o min. 100%, to už vôbec nehovorím o materiáloch a službách). Nebudú finančne schopní dvihnúť platy, drvivú väčsinu malých a stredných podnikateľov likviduje už trhová situácia a inflácia, nie to ešte dvíhanie platov. A preto bohužiaľ všetko bude drahšie, nie len potraviny. Treba si uvedomiť, že na to, aby sme udržali ako spoločnosť momentálny životný štandard musíme všetci zarábať oproti minulému roku o minimálne 10% viac (taká je uvádzaná inflácia 2022, avšak podľa môjho skromného názoru to môže vyskočiť na 14-15%).
Problémy, ktoré si opísala, sú len zlomok toho, čo sa deje. Poradila by som ti len jedno - šetri, ak máš možnosti dopestuj si čo môžeš a hlavne nedrž peniaze v hotovosti. Ani na sporiacich účtoch. Keby máš úrok hoci aj 5% ročne, stále chudobneješ o ďalších minimálne 5% (lebo 10% inflácia - 5%. úrok). Prerábáš. Na investovanie odborník nie som, ale napr. zlato si drží hodnotu stále, prípadne rozumné akcie na burze sú tiež dobrý krok.
Veľa ľudí to netrápi, lebo nemajú finančnú gramotnosť, nesledujú, čo sa deje, nerozmýšľajú alebo len chcú zatvárať oči. Potom ale nech neplačú a nenadávajú na tých, čo sa majú lepšie (ako je to na SK zvykom, hejže).
Ono je bohužiaľ medzi nami veľa ľudí, ktorí sú ako z toho vtipu:
Róm hovorí: “ja nechápem čo sa všetci sťažujú na zdražovanie. Veď ja tankujem stále za rovnako, stále za 10€”

acrobaleno
11. apr 2022

Už dlhšie sa predikovalo, že táto bublina hojnosti jedného dňa praskne. Tak ako v 2007-2009, tak aj teraz prišiel covid a vojna a je to tu. Treba vydržať. Po recesii vždy príde rast.

autor
11. apr 2022

@markus1 otec má zvieratá, ktoré sa nedajú kŕmiť, tým čo píšeš.Ani nemá na to priestor.

@acrobaleno tiež si myslím, že ľudia vyskakovali vysoko a COVID znížené platy, či ľudia bez práce ukázali ako ľudia žijú od-do