Ahojte, potrebovala by som Vašu radu. Platím si doborvolné nemocenské poistenie už 13 mesiac vo výške 49 niečo €, predtým to bolo 47,70, teda najvýšší vymeriavací základ. Mali sme v pláne otehotnieť, ale nastali komplikácie, takže na bábo sa tak skoro nespomenie ☹ . Momentálne som zamestnaná, ale ked som si začala platiť DNP som bol aj nezamestnaná. Prosím neviete niekto, ked zruším DNP, či o tie peniažky prídem, je to nejakých 650 €, alebo sa to dá ešte nejako inak využiť, aby som o to neprišla... V dnešnej dobe sú to fakt pekné peniažky... a ked to zruším, či mi tam platí tá lehota 270 dní, alebo ako to teraz vlastne je?? U nás na pobočkách sú strašne ,, ochotné" pracovníčky, asi tak.. ĎAKUJEM!!!! Vaša Zuzka
ak tak by som na tvojom mieste znížila VZ kedže si zamestnaná, je ti zbytočné platiť tolko, za to obdobie čo si už aj zamestnaná môžeš požiadať o vrátenie preplatku, a ak chceš peniažky získať nazad, tak len PNkou alebo OČRkou inak sa k nim nedostaneš...
Ak prestanes platit len tak zo dna na den, narastie ti dlh, kt.budes musiet doplatit. Ak uz platiz nechces, musis sa z dnp odhlasit 😉
presne ako napisali baby.. ja by som sa hodila na pn mozno aj na mesiac dva... ( s doktormi sa dohodnut da) a pekne dostanes pnku 640 eur mesacne.... netreba vsetko nechavat statu.. ved si pyta dost od nas
Ahojte, tak to je pre mňa novota, že sa neprijímajú prihlášky na DNP, je to zakotvené niekde v zákone, alebo je to len na rozhodnutí a sympatiách tetušiek zo SP? Ak je to v zákone, ktorý § o tom pojednáva? Ďakujem za objasnenie.
no to by som aj ja chcela vediet, lebo nic take som nepocula, ze by schvalili...dajte prosim vediet...
Zuzicka1188 ak si to nechces platit, treba sa odhlasit, lebo samo Ti to poistenie nezanikne..a co sa tyka zapoctu obdobia, ked chces mat narok na PN z DNP, tak sa posudzuje, ci si za posledne 2 roky mala platenych aspon 9mesiacov, takze ci Ti tie peniazky prepadnu alebo nie, zavisi od toho, kedy by si isla na PN-ku/matersku. Napr. isla by si na PN-ku 1.9.2011, tak sa bude posudzovat obdobie od 1.9.2009 do 31.8.2011 a v tomto obdobi musis mat platenych DNP aspon 9 mesiacov, aby si mala narok na PN-ku z tohto DNP...snad som to napisala zrozumitelne a hlavne spravne, ak nie, tak ma niekto opravte... 😅
Nieje to pravda, že majú zakázané príjmať prihlášky na DPN, nakoľko pred týždňom som bola na soc. poisťovni a nebol žiadny problem 😉
zuzicka1188 ako píšu predomnou jedine isť na PN, potom dpn zrušiť alebo zmeniť na najnižšie a keď otehotnieš si ho založiť nanovo
luciferova ma pravdu, nemozes prestat platit len tak, musis sa riadne odhlasit, lebo dlh ti bude narastat, hoci je to tvoje rozhodnutie ze platis dobrovolne a budu to od teba vymahat...na to si treba dat pozor...
jednoznacne chod na pn-ku...ved hadam nenechas peniaze statu, ktory nas aj tak v kuse krada!!! a ked uz nebudes chciet pn, tak sa odhlasit a pocas pn sa neplati
to sa da "ist" len tak na PNku?
platit si dobrovolne nemocenske poistenie, kvoli vidine vyssej materskej je pekne, no nie kazdej "chytrej" sa podari otehotniet hned...nastastie...dufam, ze toto "privilegium" coskoro zrusia..je to nepsravodlive voci tym, co sa o dieta snazia niekolko rokov, netusia, kedy pride ta vytuzena chvila, voci tym, co im dieta do zivota pride neocakavane a nastastie aj voci tym, co s tym chceli "vymrdat"..sorry za vyraz, ale nedalo mi...
Dadis sa spamataj. Je mi luto tych, ktorym sa nepodari otehotniet. Ti, ktori otehotnia nechcene v dnesnej dobe vymozenosti - smola. Ale preco takuto vyhodu niekomu upierat, kto si rozumne planuje rodinu?je normalne,aby matka vyzila z 200 eur? Ved je to chore!!!podla mna by mali strajkovat najmä mamicky. Ak by mali toto zrusit, tak s tym budem suhlasit len vtedy, ak upravia vysku materskej minimalne na 500 eur.
ale veď už bolo v televíznych novinách, že sa to bude rušiť 😉
tuším od nového roka
vždy si daj k dátumu ročného zúčtovania daní aj potvrdenie od sociálnej poisťovne že siplatíš príspevok v celkovej sume, takto ti na daniach každý rok vrtáa cca160 €, môžeš to využiť na čerpanie pn (zamestnávatel jednu pnku a sociálna poisťovna druhú pnku)dalej to môžeš využť aj ako druhú OČR (starostlivosť o dieťa, partnera rodiča) momentálne majú pracovníci sociálnejpoisťovne zakázané príjmať žiadosti na dobrovolne nemocenské poistenie takže ak prestaneš platiť tak sa tam už nebudeš môcť pridať (ak nenarazíš na ochotnu tetulu) pretože s platením DNp sa todosť rozmohlo, tak dostali taký príkaz. ja si platím už 4 rok a ešte sme s druhým neotehotneli ale nechcem prestať platiť.