Čo je úľava na dani?

nikaleo17
28. mar 2024

Dobrý deň,

dnes som sa prvý krát stretla s pojmom úľava na dani z príjmu.
Ako to funguje? Viem, že je ročné zúčtovanie ale to má niečo spoločné? Účtovníka nám povedala, že budeme mať väčšiu výplatu ak by sme o tu úľavu požiadali.
Je to dobrá vec ?

Ďakujem

lilianka28
28. mar 2024

@nikaleo17 Asi myslela nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, čo predstavuje pre rok 2024 sumu 5 646,48 eur. Plná výška závisí aj od príjmu.
Túto čiastku si môžeš odpočítať z príjmu a nezdaňuje sa. Máš 2 možnosti. Buď si ju budeš uplatňovať alikvotne mesačne, alebo raz do roka pri ročnom zúčtovaní/daňovom priznaní.
Ak ju chceš uplatniť mesačne, musíš podpísať Vyhlásenie.

fido69
28. mar 2024

@nikaleo17 Musíš sa opýtať účtovníčky čo tým myslela. Podľa mňa daňový bonus na vyživované dieťa v spoločnej domácnosti. 😉

@lilianka28 o nezdaniteľnú časť základu dane netreba žiadať. Tá sa uplatňuje na daňovníka automaticky. 😉

matullienka
28. mar 2024

@fido69 to je kravina mesačne sa automaticky neuplatňuje. Ak chce zamestnanec uplatňovať mesačne musí podpísať vyhlásenie, kde to zaskrtne. Bez toho to účtovníčka uplatňuje až v ročnom zúčtovaní

fido69
28. mar 2024

@matullienka Ešte som nezažil, že by to účtovníčka neuplatňovala v mesačnom zúčtovaní. Pri ročnom zúčtovaní by ti vyskakovali preplatky, ktoré si už mohla mať dávno vo výplate. Teda pokiaľ nezarábaš viac než 2.000 € mesačne, keď dochádza ku kráteniu nezdaniteľnej časti, resp. 3.000 € mesačne, keď už si nič neodpíšeš. 😉

matullienka
28. mar 2024

@fido69 to, že tu si nezažil neznamená, že to tak nie . Ja si tiež uplatňujem raz ročne, a plno zamestnancov, ktorým spracuvam mzdy tiež. A práve o tie preplatky potom ľuďom ide. Ja z toho napríklad dokážem zaplatiť na leto deťom tábory alebo dovolenku

nikaleo17
autor
29. mar 2024

@matullienka ahoj takže táto ulava je v podstate ročné zúčtovanie? A co je lepšie nechať to zbierať alebo vyplácať každý mesiac ?

matullienka
29. mar 2024

@nikaleo17 záleží na tebe, ja si radšej nechám ťa, ročne vyplatiť jedinou sumou čo je tento rok 935 eur ako každý mesiac necelých 80 eur. Ročník mám kolegyňu, ktorá to má tak aj s daňovým bonusom s teraz si to pekné peniaze keď to vyplatia všetko naraz.

nikaleo17
autor
31. mar 2024

@matullienka ako to ze si dostala 935 eur ? Asi máš vysoky plat v hrubom že?

anonymous87
31. mar 2024

@fido69 tiez si ju uplatnej len raz rocne 😉 cize ori RZ… a ano mam preplatok. Uplne normalna vec

matullienka
31. mar 2024

@nikaleo17 ani nie ale to je vrátená daň, keďže som si odpočet na daňovníka neuplatnovala mesačne ale iba raz ročne

anonymous87
31. mar 2024

@nikaleo17 NZCD si moze uplatnit kazdy. Bud mesacne, ano vtedy mas o cca 80€ vyssiu vyplatu, alebo raz rocne v RZ… cize ak si ju uplatnis raz rocne, tak aj ty dostanes cca 900€ od statu akoby spät (polopatisticky povedane)… ak rocny prijem presiahne necelych 25 tis, tak vtedy sa NZCD krati, (ak si ju niekto s vyssim prijmom uplatnoval mesacne, vznika mu NEdoplatok).,..toto vsetko sa potom nasledne vyrovnava v RZ dane z prijmov…
A ako pise @matullienka, pre uplatnenie treba vo Vyhlaseni (tlacivo, ktore ti da mzdarka/personalistka) zaskrtnut, ze si ju chces uplatnovat mesacne. Ak to neurobis, uplatni si ti raz rocne v RZ

angel993
31. mar 2024

@fido69 nezdaniteľná časť sa neuplatňuje automaticky, musíš si najprv podpísať vyhlásenie na jej uplatnenie, ale veľa ľudí si neprečíta čo podpisuje pri nástupe do práce a tak si myslia, že to je automaticky

nikaleo17
autor
1. apr 2024

@anonymous87 mne dali najviac 250 eur a to som bola zamestnaná na plný úväzok a na druhy rok už mi nič nevyšlo aj keď som bola zamestnaná

anonymous87
1. apr 2024

@nikaleo17 tak si si ju asi uplatnovala mesacne. Vtedy ti stat nema co vratit. Treba si pozriet vyplatne pasky, ci tam mas pri kolonke nezdanitelna cast nejaku sumu 🤷‍♀️