Čo je to zmenka?

jarka721
18. júl 2013

baby asi trocha od veci otázka,ale vysvetlite mi niektorá čo je to zmenka?pred rokmi som si chcela privyrobiť cez spol INVESTAGE ako fin.poradca (uzatvárala som pôžičky)zarobila som nejakých 600SK a teraz sa mi po 10rokoch ozvali ,teda nejaký advokát že som podpísala nejakú zmenku a mám im zaplatiť 7000Sk-230€.............horšie je ,že ja som nič nepodpisovala ,no majú môj podpis 😒 ☹ čítala som na nete o takýchto podvodoch ,tak to asi skončí na súde ☹

sissy27
18. júl 2013

@jarka721 je to cenný papier, ktorý štandardne zaväzuje určitú osobu zaplatiť sumu uvedenú na zmenke v určitej lehote... celkom určite sa obráť na právnika, buď tvoj podpis sfalšovali alebo ti pri podpise zmluvy podstrčili prázdnu zmenku, ktorú si podpísala, alebo si ju podpísala spolu s inými dokumentami ani nevieš...

jenasviac
20. júl 2013

@jarka721
zdá sa, že nás je viac

andreah25
21. júl 2013

@jarka721 Tak ako písala @sissy27 , je to cenný papier, na základe ktorého je vyjadrený záväzok dlžníka zaplatiť veriteľovi určitú dohodnutú sumu. Štandardom však je, že zmenka ako taká je vždy súčasťou iného dokumenty, napr. úverovej zmluvy, zmluvy o pôžičke, dohode o vyplňovacom práve k zmenke alebo inej zmluvy, z ktorej je zjavné, prečo sa vlastne zmenka podpísala na základe čoho a aké sú jej podmienky uzatvorenia, vypovedania, príp. predčasného splatenia a pod. Takéto zmenky sa bežne podpisujú v banke, pri braní úveru, tam je to však presnejšie definované ako blankozmenka, pretože na nej nie je uvedená dlžná suma - táto sa tam doplní na základe dohody o vyplňovacom práce k blankozmenke, kde je v dohode určené, kedy a za akých podmienok môže banka túto sumu doplniť - je to vždy v prípade nesplácania úveru klientom a na základe dohody sa do zmenky potom uvedenie zostatková hodnota úveru/dlhu vrátane všetkých sankcií.

Ak však tvrdíš, že si nič také nepodpísala, tak nikomu nič neplať! Určite si daj ale overiť ten podpis na spomínanej zmenke, či je skutočne Tvoj, pretože pokojne to môže byť aj podvrh. Kópiu danej zmenky by Ti isto mali poskytnúť (určite bude kópia nejako znehodnotená, napr. preškrtnutá s uvedením, že sa jedná o kópiu) - dobre si potom túto kópiu pozri a najmä sumu, ktorá je na nej uvedená - mala by si rozoznať, či tam tá suma bola od začiatku, alebo bola neskôr doplnená/dopísaná. Ak bude zjavné, že bola neskôr dopísaná, tak musí k zmenke existovať dohoda o vyplňovacom práce, kde by potom mal byť tiež Tvoj podpis.

Čiže, najskôr si vyžiadaj kópie všetkých dokladov, na základe ktorých od Teba dané peniaze žiadajú a ak bude podpis skutočne Tvoj, alebo keby aj nebol, tak určite to rieš cez právnika.

jenasviac
21. júl 2013

pri dohode o vykonaní práce, je dohoda o vyplnovacom zmenkovom práve a použití zmenky, ktorú spoločnosť IA je oprávnená vyplniť, keď spoločnosti vznikne povinnosť z dôvodu vypovedania sprostredkovaných zmlúv vrátiť províziu obchodným partnerom. Zmenky začali chodiť po cca 7-8 rokoch od uzavretia zmlúv, aj takým, ktorí nemajú žiadnu sprostredkovanú zmluvu.

bety50
21. feb 2014

Pozri si reláciu reportéry na STV 1 v archíve zo dňa 20.2.2014

draik
22. feb 2014

Zmenka je zo zásady abstraktný cenný papier (=nie je v nej uvedený dôvod plnenia), nie je teda potrebné, aby ju sprevádzala nejaká zmluva a podobne. Na vymáhanie záväzku stačí samotná zmenka. Ako však bolo uvedené vyššie, môže zmenka slúžiť ako zabezpečovací nástroj napr. k úveru, preto sa sa v úverovej zmluve spomína, že na zabezpečenie splatenia dlžník vystaví zmenku.
Zmenka nikdy nie je súčasťou iného dokumentu, pretože ide o samostatný cenný papier.
Ak by došlo k súdnemu sporu, veriteľ v prípade neplnenia zmenky podá návrh na vydanie zmenkového platobného rozkazu. Ten súd zašle odporcovi, ktorý má na podanie námietok voči zmenkovému platobnému rozkazu len tri dni. Pre zmenkový platobný rozkaz na rozdiel od klasického platobného rozkazu platí fikcia doručenia - to znamená, že aj v prípade, že si odporca súdnu zásielku neprevezme, hoci sa v mieste bydliska zdržuje(= nie je v nemocnici, na dlhšej dovolenke a pod), bude zásielka považovaná za doručenú.

bety50
1. apr 2014

Predžalobná výzva došla aj takým , ktorý pre danu spoločnosť neurobili žiadnu zmluvu, teda nikdy im nič nebolo vyplatené, takže ani nič nemôžu dlhovať. Sumy na zmenkách aj dátumy sú vymyslené. Bola podaná hromadná žaloba na neznámeho páchateľa.

zuzullienka
25. feb 2015

@jarka721 mozte sa mi ozvat zabiakova@centrum.sk