Čo je 3-násobok sumy životného minima pre jednu fyzickú osobu?

13. jan 2023

Chápem správne, že sa počíta ako výška výška životného minima (cca 234 krát 3 - to je trojnásobok a krát 13 mesiacov?)
Alebo ako ten trojnásobok avšak sa ráta z celých 12 mesiacov?

Mám dieťa v náhradnej starostlivosti. Mám na ňu opakovaný príspevok. Onedlho dovŕši 18 takže to zrušia. Našla som, že po 18 ho môže poberať, avšak prečítajú sa od neho príjmy. Za príjem sa nemá povazovat ten 3nasobok minima(fotka nižšie). Neviem len teda, ako sa berie to minimu. Či môže tých cca 702 eur zarobiť sa celé dve mesiace. Alebo teda v podstate každý mesiac

kaktusik007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
13. jan 2023

asi na ten prispevok je povinna raz rocne dokladovat prijmy, ano? tak v podmienkach naroku toho prispevku je isto uvedene, kedy a za ake obdobie to musi dokladovat...

aniele
13. jan 2023

Neviem, akú formu náhradnej starostlivosti máte. Ale ak pestúnsku, tak môžete požiadať o jej predĺženie o rok, do 19. Našim deťom sme (s ich súhlasom) tak žiadali, keďže ešte nemali ukončené školy (mali odloženú dochádzku, tak im to tak vychádzalo). Ak sa teda odvtedy nezmenili zákony.

zojanka
13. jan 2023

Za celý rok nesmie zarobiť dokopy viac ako 703,26€.

autor
14. jan 2023

@zojanka a keď je pre tím písané, že z toho príspevku sa odcitava príjem, príspevok je dajme tomu cca 200€ mesačne v súčasnosti, tak ako sa to odcitava potom?

autor
14. jan 2023

@aniele náhradná osobná starostlivosť, som jej rodina

9lf9
14. jan 2023

Pri opakovanom prispevku dietati je od sumy odpocitane vyzivne/sirotske/pozostalostna renta/prijem plnoleteho dietata, ak to spolu presahuje sumu opak.prispevku nie je co vyplacat.

autor
14. jan 2023

@9lf9 áno, len v podstate ten príjem keby bol nad 6
700€ ročne, by mesačne neoresahivak tú časť

autor
14. jan 2023

Každopádne teraz sme našli toto, a tu sa už vôbec nespomína príjem dieťaťa od 1.2.2023

9lf9
14. jan 2023

Ano pozeram ze od 1.1.23 je novelovany zakon a nezdanitelny prijem dieta sa nepovazuje uz za prijem pre dany prispevok, takze sa o nom jeho suma neznizuje.