Čo hovoríte na finančných poradcov pri vybavovaní hypotéky?

26. máj 2024

Čo hovoríte na finančných poradcov pri vybavovaní hypotéky? Mali sme jedno stretnutie zatiaľ, ale kolegyňa ma odhovára zevraj sa nám tým že mame finančného poradcu predraží hypotéka. Aké máte názory vy?

gab1sol
26. máj 2024

Finančný poradca, ktorý spravuje vaše financie kvôli vášmu nedostatku času, fajn, finančný “poradca”, ktorý ide na províziu, nie. Ja osobne som zastancom, že ak ide o moje peniaze, moje budúce splátky, ktoré ovplyvnia chod domácnosti, mala by som tomu rozumieť a vedieť si to vybaviť sama… Vlastná skúsenosť - bez môjho zásahu nám nechceli dať ani 10k (už existujúca hypotéka + 2 kreditky s vysokým rámcom). Až keď som to ja začala riešiť, pýtať sa, čo áno, čo nie, ako to vieme nakombinovať, tak zrazu nám ponúkajú aj 240k ameriku. Kto iný by mal poznať stav vašich financií lepšie ako vy?

cavalierka
26. máj 2024

Určite áno! Prezistí každú banku a vy si vyberiete tu, co vám najviac vyhovuje. Je sprostosť, že sa predraží hypotéka. To není realitka 😂 Poradcov platia inštitúcie, pre ktoré sprostredkovávajú produkty a služby. Bankoví poradcovia sú vyškolení len na základné produkty, ale tak do hĺbky vedia poradiť len finanční poradcovia. Navyše pri založení hypo vám poradia aj s výberom poistenia nehnuteľnosti, životného poistenia, ktoré je potrebné pri hypotéke mať. A radšej to mat cez jedného človeka ako behať sem a tam. My sme boli nadmieru spokojní. Splátka hypo nás vyšla oveľa menej než co nám tlačili v banke do hlavy 😊
Ale nie je finančný poradca ako finančný poradca. Treba si toho človeka preveriť na stránke NBS, či je tam evidovaný.

gejb
26. máj 2024

Práve naopak. Dobrý finančný poradca vám vybaví najvýhodnejšiu hypotéku.

babulkomale
26. máj 2024

Pokial je profik skutocny poradca a nie trtko z OVB ktory musi nahanat stale nove a nove zmluvy a prepoistovat poistovne, aby mal provizie, tak ano.
Nasho mame uz dlhe roky a vsetko vzdy vybavi k spokojnosti.

petamich
26. máj 2024

prave naopak sikovny financny poradca vie vybavit lepsie podmienky ;) len to nesmie byt Janko co prave maturuje s oblekom od otca a pod zastitou OVB

autor
26. máj 2024

@petamich a môžem sa spýtať prečo nie OVB?

petamich
26. máj 2024

prave preto, ze najimaju ludi bez zakladneho financneho vzdelania, daju im dvoj-dnove skolenie a uz su poradcovia a je verejne zname, ze odporucaju produkty, kde maju najvyssiu proviziu, cest vynimkam ale OVB poradcovia okolo "dobry financny poradca" ani neobletelo

betulinka1
26. máj 2024

Zatial som vsetky hypo riesila cez finančného poradcu. Nic sa neprerazilo a dokazal vybavit, porovnal banky, rovno povedal, ktora banka akceptuje aky prijem, kedze som kombinovala mzda a dividendy. Keby som si mala obehávať vsetky banky osobne, tak musim mat tyzden dovolenku.

autor
26. máj 2024

@petamich aha jasne ďakujem za info to som vôbec nevedela

butterflyeffect
26. máj 2024

Nie je financny poradca ako financny poradca, obcas sa najde aj taky ktory ozaj robi pracu ako sa ma ale je skor viac takych ktori urobia vsetko pre vyssiu priviziu a budu klientovi tvrdit ze najlepsia podmienky pre klienta su v tej banke kde on dostane najvacsiu proviziu 🤷🏻‍♀️

keiko33
27. máj 2024

My by sme hypo bez finančnej poradkyne sami ani nedali. Muž je živnostník, ja som bola na rodičáku, tak to nebolo jednoduché. Naša poradkyňa má dlhoročné skúsenosti, pozná riaditeľov bánk. Sme malé mesto a keď bol problém v danej banke, že sa niečo podľa miestneho vedenia nedalo, tak rovno zavolala vyššie, dokonca do centrály v Bratislave. Tento rok nám koncil fix. Hneď ako nám prišiel domov papier som jej volala a ona urgovala najprv miestnu pobočku, no keďže naši sú prispatí, tak volala do Ba. Z Ba nám volali a dali nám bez vyjednávania najvýhodnejší útok na trhu. A z našej pobočky sa nám ozvali až po viac ako mesiaci a boli prekvapení, aký máme výhodný úrok, lebo oni by nám taký nedali. Takže finančný poradca áno, ale treba si vybrať správne.

gab1sol
27. máj 2024

@keiko33 ktorá banka to má tak, že o výške úroku rozhoduje pobočka?

keiko33
27. máj 2024

@gab1sol ja som nepovedala, že rozhoduje pobočka. Ale na pobočke v malom meste mi nemôžu ponúknuť to, čo napríklad niekto na centrále v Ba. Keďže sme ich klient a oni vidia koľko nám peňazí tečie cez účet, tak podľa toho oni nám vedia ponúknuť lepší úrok, aby sme od nich neodišli. Iná banka naše finančné pomery nepozná. Snáď som sa vyjadrila zrozumiteľne.

gab1sol
27. máj 2024

@keiko33 lenže vždy a všetko ide cez centrálu, teda je úplne jedno z ktorej pobočky, či kraja Slovenska ide požiadavka klienta… A vôbec na to nemá vplyv veľkosť pobočky, či mesta…

butterflyeffect
27. máj 2024

@gab1sol presne tak ako pises! niektori ludia maju ocividne skreslene predstavy o fungovani bank. Ze je na rozodnuti pracovnika banky alebo riaditela na pobocke 🤣 vzdy ma pobavilo ked mi niekto prisiel na pobocku s tym ze si ide ziadat o uver ktory mu na inej pobocke nedali 🤣

ejbyk
27. máj 2024

@butterflyeffect no nám sa to že jeden rovnaký klient dostal v inej pobočke (tej istej banky v tom istom meste) hypotekárny uver a na našej pobočke pri kolegyni to neschválili.... ona z toho chudera dostala naozaj reálne slabú mozgovú príhodu bola niekoľko mesiacov PN....bol to strašne komplikovaný prípad, ťažká komunikácie s klientom, dokazovanie, papierovanie, a nakoniec jej to neschválili. nasratý odišiel do druhej pobočky s rovnakou požiadavkou a do týždňa mal hypotéku schválenú....
za tú našu kolegyňu by som dala ruky nohy do ohňa, šikovná, dlhoročná pracovníčka...a potom chudera keď sa to dozvedela ju postihla ta mozgová....to tak jedno s druhým, kto pracuje, alebo niekedy pracoval v banke...vie čo je to za stres.

gab1sol
27. máj 2024

@ejbyk súhlasím s tým, že práca v banke (najmä na pozíciach, kde sa plnia plány) je obrovský stres. Ale tu určite nemohlo ísť o rovnaké podmienky, teda klient musel povedať niečo viac, čo zmenilo pohľad na žiadosť. Alebo sa uvoľnili podmienky banky (aj to sa občas stáva). Príp. klient vedel, čo bol pri prvej žiadosti problém a k druhej si to už vyriešil. Stáva sa… Kolegyne mi je veľmi ľúto, čím si prešla.

nelka93
28. máj 2024

Ja som si hypo riešila sama, mamina cez poradcu. Obe sme dostali najlepšie možné podmienky v tej dobe 😅 ja som robila v banke, takže som si ti vedela obehat sama, mamine sa k všetky veci stará financak, ktorý začínal v OVB pred 30 rokmi asi

tomaskrejci
29. máj 2024

Správny "finančák" vám ušetrí čas a peniaze.
pripraví ponuky z každej banky, vie o všetkých podmienkách a skratkách a kedy čo a ako riešiť a háji vaše záujmy, aby vám banka pri hypotéke zároveň nepredala x ďalších zbytočných produktov. a nič za jeho služby neplatíte a dokonca Vám môže vybaviť výhodnejšie podmienky, ako keby ste šli sama do banky.