Mám partnera 2 roky. Zobrali ho na 2.stupeň na jeho vysnenú vysokú školu, v inej krajine. Partner odchádza na približne 2 roky kým študuje. Určite sa bude vracať domov ale je to predsa iné. Ja som sa tiež nedávno pustila do budovania kariéry a začalo sa mi dariť, postupujem vyššie a robím to čo ma baví. Mám možnosť ísť s ním, no kariérne by som bola na 0. Jazyk neovládam perfektne, takže by som išla robiť max predavačku. Po návrate môžem pokračovať v kariére tu ale sú to 2 'stratené roky'.
Išli by ste s ním alebo ostali tu a rozišli / stavali na to, že to váš vzťah prežije?
Pfuuu, no ja osobne by som nešla s ním. Kebyže tu nemáš dobrú rozbehnutú kariéru, tak kľudne choď. Ale toto by bola veľká obeta 🫣
Ak máte silný, stabilný vzťah, prežijete tie dva roky. Zbehnú ako nič 👍
Rozísť sa za mňa, popriať mu vsetko dobre á ísť ďalej
O akú krajinu sa jedna?
@evelynmozagalega hmm, akú kariéru si vybuduje ako predavačka?
ostala by som tu, 2 roky nie je nejaká dlhá doba, aspoň to preverí váš vzťah. A ak máš teraz dobrú robotu, nevzdávala by som sa jej.
Ak tam máš robiť predavačku,tak sú to fakt dva stratené roky.. on študovať a ty financovať domácnosť ci ma štipendium? Každopádne ja by som išla iba v prípade,že tam môžem študovať alebo mat slušnú prácu tiež.. muklovat dva roky za minimálnu by ma nelakalo.
Nerozchadzala by som sa,čas ukáže či to zvládnete a možno Vás to posilní. Nešla by som s ním ale ani by som mu nebránila ísť. Možno sa raz nad postieľkou svojho dieťaťa na seba pozriete a obzrieť späť a poviete si že ako ste silní a ste to zvládli. Alebo...a to alebo môže ukázať len čas. Držím palce bude to tazke
Nikdy by som nešla do cudziny. Ostaň doma buduj kariéru ON nech ide ak mate byť spolu budete ak nie tak asi to tak málo byť. Načo by si s ním išla keby si prácu nemala tak chod ale máš dobre rozbehnutú kariéru a chceš ísť preč. Ostaň doma.
To si musi kazdy zvazit, ze ci obetuje dva roky pri rozbehnutej kariere a pojde do zahranicia vykladat tovar do regalov alebo robit upratovacku. Z coho budete zit v zahranici? LEbo ak on bude studovat a ty zarabat na to, aby ste mali z coho zit, tak na toto by som ja osobne nepristupila. Manualna praca v zahranici Ta kam posunie? Mozno sa ani nenaucis jazyk, ak budes pracovat medzi cudzincami ako si ty sama.
Ja by som sa okamzite nerozchazala, pockala by som par mesiacov a uvidi sa, ze co a ako. Lebo ked sa mate vidiet raz za rok, tak to nema ziadny vyznam.
Ostať tu a skúste popracovať na vzťahu, my sme s mužom tak boli 5 rokov od seba a sme spolu stále
Ahoj urcite si buduj tvoju karieru
Ak mate byt spolu tie 2r vydrzite aj na dialku ale tebe ked sa dari aj ta to bavi by som to nenechala
Máš dvojročný vzťah, ale nevieme, ako vážne to medzi vami je - niekto po dvoch rokoch stále len randí, iní spolu už bývajú, ďalší sú už manželia. Ty si musíš zvážiť, aké vážne to je. Ďalšia vec, zahraničie môže pre teba byť príležitosť, ako sa zlepšiť v jazyku. Ty si musíš zvážiť, či ti on a váš vzťah stojí za to, alebo to ukončíš. Ja by som po 2 rokoch vzťahu teraz už s manželom išla… Ale keď v tom nemáš jasno, asi to medzi vami až také vážne nie je.
Pokial si schopna budovat karieru tu, tak si schopna sa v zahranici naucit jazyk za pol roka perfektne a najst si tam normalnu pracu..
Naber trosku odvahy a chod.
Skusenost zo zahranicia sa neda porovnavat so ziadnou karierou na svk
CHOĎ lebo jazyk, na "kariéru" máš čas celý život, reč sa v SR nenaučis... toto by som poradila aj sebe, aj deťom. a nie kvôli vzťahu, ale choď kvôli SEBE 😉
@belllinka ale veď nemusí byť predavačka navždy, najskôr si zlepší jazyk a potom sa môže prihlásiť na rôzne kurzy, školy alebo aj priamo na univerzitu a získa lepšiu prácu. Každý nejako začínal, ale keď sa bude snažiť, tak sa môže vypracovať. Kto povedal, že budeš pracovať večne ako predavačka alebo v sklade? Ja som študovala aj pracovala naraz a teraz mám najvyššie možné vzdelanie a fantastickú prácu. Nechápem ako môže niekto povedať, že by nikdy nešiel do zahraničia. Veď to je úplne iná skúsenosť, iné možnosti, iné zvyky, iný jazyk. Podľa mňa je to veľmi obohacujúce aj mentálne aj kariérne. Je to konkurenčná výhoda aj v ďalšej kariére na SR. Človek sa naučí riešiť rôzne problémy v cudzom prostredí v cudzom jazyku. Toto ocení každý budúci zamestnávateľ. Netreba stagnovať, ale vystúpiť z komfortnej zóny. Možno aj jej partner tam bude chcieť ostať aj po dvoch rokoch. Kariéra sa dá budovať aj inde než na SR. Keď sa neskôr vrátiš ak budeš chcieť, uvidíš ten rozdiel. Choď kvôli svojej budúcnosti a využi to na maximum.
Podla vztahu. On to tiez najskor nemysli nejak extra vazne..ked odchadza..ci? Ja som obdobne odisla... Rozisli sme sa este pred odchodom. Dlho som to nevedela vyjadrit a poskladat slovne,co citim a potrebujem. A to bola jedna z veci,kt mi dopomohli k rozhodnutiu.
záleží od viacero faktorov
váš vek
krajina
vzdialenosť
(rodina, terajšia práca a kariéra, priatelia, bývanie, financie)
Máme obaja úspory + vedel by pracovať aspoň brigádu aj on a rodina nás tiež podporuje takže nemusela by som ja živiť jeho.
Nepovedala by som, že to nie je vážne, skôr obaja sme si vedomí toho, že akýkoľvek vážny vzťah raz môže skončiť a nemôžeš kvôli vzťahu vzdať všetko. Ja ho podporujem a on mňa tiež, preto povedal, že by bol rád keby idem s nim ale nechce ma brzdiť a chápe ak ostanem tu pracovať na sebe. Ešte uvažujem, že sa poinformujem aké mám možnosti tam. Firma kde som pôsobí aj v zahraničí tak možno by ma vedeli aj presunúť tam, síce nie na pozíciu kde som ale aspoň o niečo lepšie ako vykladať tovar.
A nelieta tak wizzair alebo ryanair? To by ste sa mohli stretavat kazdu chvilu.
Predavacku by som ja osobne nerobila, ak rozbiehas karieru. Ved to je des. A urcite nie skrz to ze "naucis sa jazyk". Ty si nechces ist robit nejakeho mastera? Alebo nejaky jazykovy kurz?
Za mlada by som isla s nim. Ale s terajsim rozumim vravim nie. Aj ked asi by zalezalo do akej krajiny,ak by sa mi tam pacilo,tak by som isla. Kariera pocka
ja by som nesla ale som typ, ktory sa chcel postarat sam o seba a byt co najskor sebestacny, relativne uspesny v tom co robi (kedze to je subjektivne) a ak to vnimas, ze prave na tej ceste si a dari sa ti, podla mna zahranicie je samozrejme dobra skusenost ale hlavne pre ludi, ktori skoncia skolu a nevedia co a idu zacat prave niekam mimo SK ale tak to je samozrejme moj subjektivny nazor
ja by som to vnimala, ze moja praca a kariera by sli na dva roky bokom, kym by partner studoval co ho bavi a co si vysnival, co by som mu priala ale nie na ukor samej seba 🤷♀️ takze ja by som ho pockala tu a verila, ze ak mame byt spolu budeme
Urcite by som isla. V zahranici si zdokonalis jazyk, je to velke plus.. zachvilu mozes hovorit plynule a postupit na lepsiu pracu. Ak ked sa nahodou vratis domov tak mozes pokracovat v kariere. Zahranicie urcite na skodu nebude
@monikkatt a co by si dala na tie 2 roky do zivotopisu? 😅😀 jazyk si zdokonaly aj za pol roka na kurze.
A veta "mozes postupit na lepsie miesto" vdaka jazyku... to je taka zastarala dogma ze az.
Tiež hlásim, že keď na životopis vidím že niekto robil opatrovateľku v Nemecku a skladníka v Anglicku, neposunie ho to vyššie medzi uchádzačmi ak hľadáme účtovníčku
@buberova ale ved su aj ine prace v zahranici ako opatrovatelka a skladnik. Ja som pracovala v obchodnej komore, vo firme na import - export a niekolko rokov som pracovala a ucila na univerzite. Samozrejme nie hned na zaciatku. Preco si ludia myslia, ze tam Slovaci pracuju len ako skladnici a opatrovatelky? Treba na sebe pracovat a clovek sa tam nauci ovela viac ako len jazyk.
@evelynmozagalega ved sama napisala, ze jazyk nevie, ze nic ine sa robit dat nebude
Nesla by som a ani sa dopredu nerozchadzala.Mozno to 2 roku vydrzi,mozno nie.P
@queen_mary jazyk sa nauci za dva mesiace, nie za dva roky. Ak by momentalne mohla fakt robit len predavacku, o dovod navyse, aby na sebe pracovala. Pokiaľ je jedinou prekážkou jazyk, vobec by som sa na jej mieste nebala, ze si nenajdem dobru pracu, ked si ho zlepsim. Ak je schopna budovat karieru na SR, tak bude schopna aj v zahranici. Ved za dva roky sa moze perfektne posunut karierne. Co by ini dali za taku prilezitost.
Žiadne 2 roky v zahraničí nie sú stratené, sú to nové skúsenosti, ktoré ti nikto nikdy na SR nedá. Naučíš sa jazyk, uvidíš novú kultúru a extrémne ťa to obohatí. Je to len plus pre tvoju kariéru, ver mi. Ak sa niekedy vrátiš, budeš nový človek, iný ako ostatný, vnútorne bohatší. Určite by som šla, ale nie kvôli frajerovi, ten sa na teba môže kedykoľvek vykašlať, ale kvôli sebe. Je to obrovská príležitosť a nevieš ako sa to celé zvrtne a nakoniec si vybuduješ kariéru aj v zahraničí a ešte lepšiu. Hovorím z vlastnej skúsenosti, po rokoch sme sa vrátili na SR a som tam, kde by som sa nikdy nedostala keby som nešla von a zostala na SR.