Čo bude s dôchodkovým sporením z predošlej práce?

elissa1224
22. feb 2020

Ahojte dievčatá 😉
Chcem sa spýtať ,náhodou neviete ako to je dôchodkovým sporenym. Pracovala som vo firme 7rokov ,,kde mi založili doch.porenie.
Keďže už v tej firme nepracujem pol roka a momentálne som na úrade práce ,rada by som sa spýtala čo stim dochodkovym?🤔za tých 7rokov je tam určite už niečo naskrabene. Prepadne to teda statu? Ak nebudem pokracovat? Alebo tej poisťovni? Ďakujem 😉

hermionia
22. feb 2020

@elissa1224 ahojj, mala by si mať prístup k svojmu uctu a tam priamo zistíš koľko máš našetrené, a každý rok si mala dostávať výpis zo svojho konta kde máš napísaný aktuálny zostatok a aj to v akom si fonde teda kam si svoje peniaze investovala. A prepadnúť tie peniaze nemajú ako, veď ich máš na svojom účte...

amonet
22. feb 2020

neprepadnu, zhodnocuju sa podla typu fondu ktory mas a keď zacnes pracovat tak to tam moze novy zamestnavatel prispievat

sofokleska
22. feb 2020

@amonet len nie každý zamestnávateľ prispieva ak sa jedná a ten tretí pilier. Ja tom mam tiež bo to bolo povinné vo firme kde som pred tým robila. Teraz tam už nerobím, nový zamestnavatel, na takéto neprispieva...jedine ze by som si tam sama posielala peniaze. Zatiaľ som to nezrušila, ktovie možno raz budem mať opäť zamestnávateľa čo bude prispievať potom budem pokračovať ďalej...peniažky sa nestratia

lucka_ke
22. feb 2020

však ale ten dôchodkový účet nie je viazaný na konkrétneho zamestnávateľa, to predsa neriadi on, ale dôchodková poisťovňa... čiže budeš šetriť po svojej osi, alebo ďalší zam. ti bude prispievať a potom keď dosiahneš určitý vek podľa zmluvy môžeš odtiaľ čerpať

hettinka
22. feb 2020

Pripnem sa, ako je zo s 3. pilierom, ak z pracovného pomeru prejdem na SZČO? Môžem si ďalej sama prispievať? Odpisem to potom z dani?

marci77
22. feb 2020

@hettinka mozete si prispievat sama, ale to sa neoplati, financni poradcovia radia skor investovat inde ako do 3.piliera. Napr. mne sucasny zamestnavatel tiez neprispieva, ten predtym prispieval, ja sama si uz neprispievam teraz, da sa odpisat z dani, ale maximalna suma 180eur (ak si dobre pamatam) na rok

marci77
22. feb 2020

@elissa1224 a to ste podpisovali 2. ci 3.pilier?

mailoabruno
22. feb 2020

@hettinka prispievať si môžeš koľko chces závisí na tebe a odpísať z daní max 180€.
A čo píše marci77 si prežití do akých fondov si prispievať. Lebo každá spoločnosť má iné fondy. Napríklad tento rok tie moje mali výnos 6,2% a mám aj iný typ sporenia fondov a tam to nebolo až tak fajn. Ako hovorím závisí od fondov

87maria87
22. feb 2020

Ahojte,ja mam 2.pilier a zaujimalo by ma tie peniaze co tam mam nasetrene mozem aj vybrat alebo co to prepadne statu ci ako to je?

stankadu
23. feb 2020

@87maria87 peniaze z 2. piliera sa vybrať nedajú. Ak si zrušíš 2. pilier, všetky tvoje peniaze pôjdu do štátnej pokladnice. Nechaj to tak a ak si zamestnaná, peniaze tam budú pribúdať.

87maria87
24. feb 2020

@stankadu Ano som zamestnan,a potom na co to sporim ked neda sa to vybrat?

stankadu
24. feb 2020

@87maria87 ked pojdes do dochodku, tak ti z tvojho uctu budu vyplacat ako sa rozhodnes. Bud ti niekolko rokov pridaju € k dochodku, alebo si to potom mozes vybrat cele alebo 1x do roka cast penazi. Aspom zatial je to takto nastavene. Ale to je 2. pilier. Zase 3. pilier je upne iny.