Čo ak sa prestane platiť úver?

25. nov 2024

Ahojte. Čo ak ten, komu patrí úver prestane platiť ? Čo bude so spoludlžníkom? A keď spoludlžník (ručiteľ) nebude tiež ? ( ten kto ma uver vlastní byt, spoludlžník nevlastní nič ).

melanta
25. nov 2024

Ak neplatí dlžník, nastupuje spoludlžník. Ak neplatí ani jeden, obaja majú negatívny záznam v úverovom registri, obaja môžu dostať do zamestnania žiadosť o zrážky zo mzdy, obaja môžu dostať exekúciu.

melanta
25. nov 2024

Mimochodom, nie je pragmatickejšie a ekonomicky gramotnejšie hľadať spôsob, ako platiť a nie hľadať možné následky neplatenia?

autor
25. nov 2024

@melanta No spoludlžník je na materskej, a ten kto uver ma by mohol prist o byt ? Jedná sa o sestru a jej ex manzela, ona mu chuda rucila prd z toho mala a uz su 2 roky od seba a vobec to on neriesi a len sa vyhraža

lienka.7
25. nov 2024

@autorka minimálne komunikovať s bankou je vhod. K zvýšnemu sa radšej nevyjadrujem...

melanta
25. nov 2024

Ak nie je ochotný riešiť vyporiadanie BSM po manželstve, nech sestra uvedené rieši súdnou cestou. Ak sa nedohodli lebo on odmieta, súd im vyporiadanie majetku nariadi. Jemu nariadi úver prevziať iba na seba. Ak tak neurobí, potom to môže sestra opäť riešiť na súde a súd zakročí. Žiaľ, sestra bola 2 roky nečinná, tak teraz na to možno doplatí, že bude neplatič v systéme aj ona, nedostane roky úver ak bude potrebovať

svetlonos
25. nov 2024

Toto ja by som nerobila, ci ručenie bez nároku na majetok, ci neriesenie bsm po rozvode. Tiez som nola v situácii, kedy som žiadala a dostala odklad úveru na pol roka. Všetko sa dá, pokial ma človek rozum. Ak je jeden debil a druhy dlho neriesi, je to v prdeli a sestra na to škaredo doplatí. Ale predpokladám, že býva ona v tom byte takže vyhovuje jej to... Ja som zacto, aby matka kludne ak sada, bola tie 3 roky doma. Ale v takomto pripade by som riešila radikálne jasle, bsm, pracu, aby som sa do tej prdele nedostala. A odisla by som do zahranicua, ale to som ja...

sissy27
25. nov 2024

Raz aj sestra pojde do prace… a exekutor si pocka…

autor
25. nov 2024

@svetlonos ona riesiila aby ju odtial vyňal ale dostala len vyhrazky a nie nebyva v tom byte ma iny vztah a babo je na md

lienka.7
25. nov 2024

@autorka nemala to riešiť s nim, ale s právnikom a bankou.

melanta
25. nov 2024

Neriešila to, Písať či hovoriť niekomu, kto nemá záujem uvedené riešiť nie je riešenie. Ona mala hneď po rozvode žiadať spísať dohodu o vyporiadaní BSM a ak nemal záujem, mala hneď uvedené riešiť súdne. Takže nech to rieši teraz, kým je čas. Po uplynutí 3 rokov od rozvodu sa BSM ruší resp. všetko sa stáva podielovým vlastníctvom a súd to už riešiť nebude. Čiže hneď dnes spísať žiadosť na súd a podať to.

mk1111111111
25. nov 2024

No, ma smolu, on by musel suhlasit a vynat ju z pozicie spoludlznika, co predpokladam neurobi. Ak prestane platit, bude musiet spalcat sestra. Ak nebude, zapisu ju do uveroveho registra a nedostane sa k uveru po dobu 5 rokov ak by potrebovala. Byt pojde do drazby a hotovo, vyrovna sa dlh banke a ak bude zvysok, ten daju dlznikovi. Ale urcite nezostane nic, lebo banka si bude chciet pokryt hlavne svoje, nie este zarabat aj pre dlznika. Ak by suma z predaja nepostacovala, tak budu vymahat zvysok na dlznikovi a potom aj na spoludlznikovi.

svetlonos
Včera o 20:49

Ale nech to riesi súdne, nie s debilom, ktorý nie je schopný inteligentné jednať. S takym to musí riešiť vyššia moc, ju má evidentne za handru, škoda s nim strácať co I len slovo, škoda veskerej energie.