Zienky zaujima ma kolko by mal byt prijem rodiny v cistom podla vas a na kolko clenov. Napr. trojclenna rodina ( rodicia plus dieta) 800eur. A kolko by podla vas mal zarabat chlap. Zaujima ma hlavne vychod. Dakujem
@ella2014
toto je velmi individualne, kazda rodina ma ine naroky a potreby..., niekde su hypoteky, niekde nejsu...
nejsom z vychodu, takze netusim aky by tam mal prijem, ale jedlo tam urcite nie je lacnejsie ako na zapade, mozno je tam lacnejsie iba byvanie, sluzby a tovary nie....
ked neboli este slovenske koruny, tak som mojmu muzovi hovorila, ze ked bude domov nosit 35000 skk, tak mozem zostat doma a budeme krali, a uz to vobec nie je pravda, co som tvrdila🙂
@ella2014 Je dobré ešte to rozdeliť na minimálnu sumu a optimálnu sumu. Tak pre trojčlennú rodinu s hypotékou na krku podľa mňa minimálne 1000 eur, optimálne 1500 eur, nech si môžeš dovoliť občas kúpiť aj to čo nevyhnutne nepotrebuješ. Muž by mal vedieť zabezpečiť aspoň tú minimálnu sumu 900-1000 eur mesačne. Žiaľ realita na východe pokiaľ viem je taká, že túto sumu majú problém zabezpečiť často aj keď obaja partneri pracujú.
Toto je diskutabilne, poznam ludi co pekne ziju aj ked kazdy zarobi v cistom cca 400EUR (pred odpocitanim nakladov spominanych mimou) a poznam takych co ziju na ... a zarabaju 20000EUR. Cize je to od toho co kto potrebuje... u nas, ked nestrazim vydaje a kupujem co sa mi zachce (aj co netreba) a chodime na vylety, autom, taxikom... je to aj s najmom cca 1200EUR (nemame ziadne uvery, hypo ani nic.). Cize u nas by to stacilo... a stacilo by aj menej. Ak by som nekupovala co nam netreba bolo by to urcite menej.
@simca06022011 neverim ze zo 400 moze rodina slusne zit... to fakt nemozes nikam ist..nic si kupit..ides si kupit jedne topanky, 80 euracov v cudu, ides vecer do kina a na veceru - 2 ludia.... 30 eur v cudu..este tam nie je strava, oblecenie, doprava...vylety...
@mima4 myslím, že na východnom Slovensku preto ľudia ani nechodia na večere a do kina, topánky za 80 eur sú čižmy ray ya 3-4 roky... V Bratislave si neviem predstaviť tak žiť, tam naozaj tých 1500 v čistom dokopy je fajn, ale poznám veľa ľudí, čo z 400 eur na osobu na východe dokážu vyžiť... Ja by som to nevedela 😉
@melleanor
@luslus
@renab
baby ale ja netvrdim, ze neda sa prezit, prezit ano, ked clovek musi tak musi, ale na slusny zivot to nie je. Proste vacsina takych ludi len uvazuje co si moze dovolit, restiky, kultura, vylety, dovolenky su pre nich radsej tabu a rozumiem plne ich "ja toto nepotrebujem", je to prirodzene, ze cloveka chudoba frustruje. Ja som len napisala minimalny prijem na slusnejsi zivot, ale to neznamena, ze clovek sa rozhadzuje.
@mima4 nie kazdy kto si moze dovolit 80eur topanky a 1000 eurovy vylet kazdy mesiac je stastny ;) to mi ver. Ja rozhadzujem ako sa da ako som pisala viac ako 1200eur neminiem ani ked male celu kolekciu z nextu objednam... proste neminiem... je to o tom, co kto potrebuje a kam potrebuje chodit. NIE kazdy musi chodit do restiky, nie kazdy potrebuje byt na vyletoch a topanky tiez nekupujeme kazdy mesiac ;)
@stefka33 mam ti poposielat nejake blocky?? :P nazbieram 🙂))
My mame izbovy byt,mesacne platime zan 400 eur so vsetymi nakladmi....mm zaraba 700-800 eur uz teraz,nakolko si menil pracu a bol iba na dohodu mal necelych 400 eur+ja 250 na 2 deti, zije snami aj brat ten mi dava mesacne 200-300 eur,nekupujeme si drahe oblecenie, ani na drahe vylety nechodime, sem-tam zoo a kupat sa....a mam pocit ze rovnako sme natom s peniazmi ako pred rokom, je nehorazne kolko penazi sa minie na stravu....a to malokedy kupujem nejake hotove jedlo, skoro kazdy den varim,peciem.....detom plienky,mlieko,oblecenie a peniaze su fuc.....ked sme mali menej penazi som varila lacnejsie jedla a vsade nakupila za akciove ceny,pokial som mala malu a mala som cas pobehovat po obchodoch...lenze teraz uz ked mam maleho tak rychlo rychlo nakupit...nekupim ani vsetko co potrebujem a zaplatim 30 euro v obchode....na velku noc sme minuli vyse 300 eur a to sme kupovali len nevyhnutne veci.....len na pecenie som nakupila za 50 eur🙂
Whoa ja byvam v BA ale topanky za 80€ nemam ani jedny 🙂 Ale ja mam na take veci smolu, ci stali 80 alebo 8 mne sa rozpadnu za rovnaky cas :-P
K veci: ide o to, s cim clovek porovnava a co potrebuje. Situacia minuly rok u ans bola taka, ze hypoteka na krku, byt stiahol s hypo aj zalohove 450€mesacne, a to nie je internet, elektricenka, telefon... Moj prijem bol menej ako 500v cistom a priatel prvy polrok robil v skole, lebo ina robota nebola, tam nezarobil ani 400ciste a od juna skoncil ako nezamestnany... Hockaka polozka navyse i ked len 20€ pre nas znamenala rozmyslat kde na to vezmeme..
Dnes ma nastastie celkom dobru pracu, spolocne donesieme domov cca 1300€ (obaja dokopy, nielen on) co je menej ako tu podaktori pisu, ked sa odrata hypoteka, zalohove platby, doprava atd.. Ale my mame po minulom roku pocit ze zijeme kralovsky dobre 🙂
Takze naozaj individualne...
prosim vas a kde zijete???nic v zlom,ale mam pocit,ze 3/4 zien v tejto teme sa hraju na nieco alebo nemaju predstavu o platoch alebo maju chlapa len ako studnu na peniaze.kazdy vyzije z prijmu,aky ma.mozme tu polemizovat o sumach,ale bohuzial kazdy gazduje s tym,co ma
@simca06022011 No len sa opováž!!! 😀 😀 Už teraz ich mám odložených asi 200 nezaregistrovaných. Normálne som to začala nenávidieť a to dokonca viac ako žehlenie. 🙂
Podla mna vseobecne sa skatulkovat neda ale ak si vezmeme 5 clennu rodinu ktora bud zije v podnajme alebo plati hypo tak je to cca 400 euro za 3-4izb byt alebo dom okolo 100m2 k tomu 100 euro tyzdenne strava, bavime sa o mase, zelenine, jogurty, desiata do skoly, mnohe manzelovi robia desiatu alebo davaju vreckove na obed ci same chodia na obed z prace takze sme na sume 800 eur, to sme nepocitali Auto poistka nan, benzin, niekto ma firemny niekto nie...alebo si hradi inu dopravu do prace mhd permamnentka rocenka a pod a sme minimalne na dalsich 100 eur...to este stale nemame cim prat, umyvat, nemame co na seba a na deti obliect, v kuse im treba topanky, papuce, cvicky, vy same ci manzel tiez nebude jak hajtrak takze opat 100.... a sme na 1000 euro mesacne.... a to este stale ste neboli na ziadnom vylete, nezaplatili ziaden kruzok sebe ci diatatu, nesli ste kadernicke......
zit sa da aj z mensieho prijmu proste niekto sa dokaze zariadit a dokaze dobre hospodarit ale ziivot o urovni , tym mam na mysli aby vsetci clenovia rodiny bolo socializovany /kruzky, Kino, vecera v restike, opatrovatelka, aquapark ) tak je to o inej sume ako si vacsina moze dovolit
Takkze budte radi za to co mate lebo iny nema ani tolko 🙂
@sunshineka Dosť dobre nechápem, čo sa ti nepozdáva. Ako tie sumy uvedené? Alebo téma celkovo?
@ella2014 a ty si ako na tom s vasimi prijmami? 🙂
no ja som momentalne uz sama s detmi a ako ratam , aj keby som sa uplne uskromnila, teda lne strava a drogeria + vsetky mesacne poplatky co musim platit(inkaso, tlevízia, mobil,ziv poistka, poistnie bytu, auta, skolne pre deti, strava v škole), potrebujem cca 600Eur aby som prezila z mesiaca na mesiac a to s odretými ušami. Teda ziadne oblecenie, kniha, kino, navstevy hypermarketov. Keby mi rodicia nepomahali zahynieme.
Nikdy som nesetrila, nepripravovala som sa na tuto situaciu (este som k tomu bez prace) no ale teraz sa ucim a je to tvrda skola.
Myslim si ze muz ma doniest domov min 1000Eur aby ta rodina bola v klude , ale nie kazdy ma vzdelanie a dobre platenu pracu, takze je to velmi relativne.
@anatalia77 zijeme vo vacsom meste a mm zarobi 600 eur v cistom a ja mam rodicovsky
@mima4 tak na vychode dokazeme fakt prezit z minima. ja mam matersku 225e a manzel 80e. a z toho platime elektriku, vodu, net..... a este aj prerabame. sice je pravda, ked chceme nieco kupit do domu, tak nam trva kim nazbierame. momentalne potrebujeme odpadovu zumpu, bude nam trvat asi rok kim nasporime ☹
a o aute zatial len snivam 😀
@froschka ja neviem dievčatá ako môžete vyžiť zo 400 či 800 eur na rodinu, klobúk dole, ale to je živorenie. Určite nemôžete splácať hypo, takže bud bývate s rodinou, tam potom chápem že máte nižšie výdavky na bývanie a energie, alebo máte od štátu byt. Aj tak si to neviem predstaviť.
Poďme na BA kraj. Byt 3 izbový cena 100 tisíc priemer, žiadny luxus, na 30 určite rátajte takých minimálne 500 eur mesačne.
Energie=bytové nech sa páči 200 eur. (net ani rozšírené programy TV človek nemusí mať, ale dajme tomu cca 20 eur)
Nech len 2 dospelí a 1 dieťa. Tak ja neviem kolko sa dá šetrit, ale podla mna strava cca 400 eur.
Za prácou a cestuje, benzín rátajme 100 eur. Cestovné MHD dajme tomu 20 eur.
Škôlka či jasle. No nech sa páči, ak doplácate na súkromku, tak určite 120 eur mesačne ide znovu z rodinného rozpočtu.
Ak máte štátnu škôlku, tak rátajte s cca 23 školné, 36 strava, a nejaký krúžok 11 eur= 70 e
Potom sú tu telefony= nech 20 eur spolu
Žitovné poistky=80 eur
Potom: drogeria, kozmetika, oblečenie, topánky, potreby do škôlky či školy, hračky, lieky...
Rôzne poplatky= dan z nehnutelnosti napr.
Poistky nehnutelnosti
Nábytok alebo potreby do domácnosti, spotrebiče= nie je to základná potreba, ale velakrát sa v domácnosti niečo zničí, opotrebuje.
Niektoré výdavky má človek jednorázové, niektoré sú pravidelné. Ale ak by ste to spriemerovali, tak vás to mesačne tiež vyjde nejakú sumu.
A kde ešte máme nejakú dovolenku, školský výlet, kino, detské centrum, výlet, plávanie, korčulovanie, divadlo.... To už sú luxusné veci, že?
Mne to vychádza cca 1400 eur mesačne. Len výdavky na prežitie, povinné poplatky, ale chýbajú tam ešte kozmetika, drogeria, šatsvo, lieky atd. Takže ani toto nie je finálna suma 😉 Toď realita.
@ella2014
po odpocitani nakladov na hypoteku a enerie na byt v cistom minimalne 1000 eur, pravdaze, ked nechce rodina zivorit, ale slusne zit.
plat chlapa?
no pokial ma zenu, co chce, aby ju muz zivil a zabezpecoval finance...tak teda musi zarabat tak ako vyssie uvadzam.