Čistý príjem 2025

22. sep 2024

Ahojte, dopredu sa bojim co bude od januara, viem ze danovy bonus ide dole ale postrehla som aj nieco take ze dan z prijmu ma byt nizsia. Hruby prijem mam 1150 uplatnujem si db mesacne na 1 dieta do 15 rokov. Urobi mi to rozdiel v plate "len" 40 eur v cistom alebo to bude viac/menej?

vanilkovazmrzka
22. sep 2024

Dan z prijmu nizsia? To urcite 🙂

melanta
23. sep 2024

Daň z príjmu sa znižuje? Zle si postrehla.

tehulka2011
23. sep 2024

@melanta myslim, ze sa znizuje pre sro s prijmom do 100000€

melanta
23. sep 2024

@tehulka2011 ale autorka sa pýta na mzdu. Jej sa nijak netýka to, že SZČO a firmy s príjmom do 100 000 budú mať nižšiu daň.

tehulka2011
23. sep 2024

@melanta jasne

autor
23. sep 2024

@melanta takze budem mat cisty prijem taky isty minus 40 eur?

melanta
23. sep 2024

Aký mínus? Príjem sa ti nezmení ak ti neznížili mzdu. Nebudeš mať nižší príjem. Budeš mať nižší daňový bonus. A ten už za Matovičovej vlády bol schválený len do konca 2024, takže nerozumiem, prečo to prekvapenie.

mira0611
24. sep 2024

@melanta ale pri znizeny danoveho bonusu od 2025 za Matovica bolo tak, ze do 18rokov kazdy dostane 100 euro a nad 18rokov 50, to je rozdiel.

melanta
24. sep 2024

@mira0611 ale každý priemerne inteligentný človek predsa chápal už vtedy, že po Matovičovi príde iná vláda a tá sa nebude držať Matovičovho plánu. Mimo toho, o deti je povinný starať sa rodič alebo zákonný zástupca, nie štát vo forme príspevkov a bonusov.

kristiii
24. sep 2024

@melanta máme oveľa nezmyselnejsie príspevky a dávky na deti (a nielen na deti), ale jasné, treba siahnuť na bonus pracujúcim rodičom. A ešte to obhajovať.

melanta
24. sep 2024

@kristiii ale ja nesúhlasím ani s inými dávkami. Alebo teda aj množstvo iných dávok by sa malo zrušiť. Ale to nemení nič na fakte, že zníženie bonusu j v poriadku. Tak ako by bolo v poriadku, kedy nebol predĺžený rodičovský a normálny rodičovský sa vyplácal maximálne 2 roky. Opakujem, rodič je zodpovedný za financovanie dieťaťa, nemá to robiť štát vo forme prídavkov a bonusov.

kristiii
24. sep 2024

@melanta vidíš a podľa mňa nie je v poriadku, že po novom dostane DB niekto, kto žiadne dane pomaly ani neplatí a ten čo ich platí fakt že dosť, dostane menej alebo dokonca nič. Keďže už len názov hovorí, že je to daňový bonus a nie sociálna dávka. Ale to je môj názor.

rikarika
24. sep 2024

@melanta áno rodič je povinný za financovanie dieťaťa....druhá strana mince je, že deti sa jednoducho pre zabezpečenie celého chodu ekonomiky rodiť musia....kto bude zarábať na dôchodky terajších pracujúcich?? Migranti?? Celý tento kolobeh pochopili aj komunisti, len my dnes to nie a nie pochopiť....a husakove deti sa šialenou rýchlosťou ženú k dôchodkovým rokom.....

mira0611
24. sep 2024

@melanta teraz som si pozrela moje odvody a zamestnavatelove odvody su vo vyske 852 euro, moja cista mzda je skoro polovica superhrubej mzdy ani v 1 state nemaju taketo vysoke odvodove zatazenia ako u nas a co za to dostaneme? Este keby sme mali spickove zdravotnictvo, lieky zadarmo....ale opak je pravdou.
Nik nechce aby stat vyzivoval deti, ale keby stat nezodral o tolkoto mesacne ludi, tak by to ani nebolo potrebne. Nech mi nechaju tie peniaze a ja sa tak poistim a nasporim, ze nebudem potrebovat pomoc statu.