Čiastočný invalidný dôchodok

viki113
14. sep 2023

Ahojte chcela by som sa spýtať mama si pozialada o invalidný dôchodok najprv jej ho nechváli odvolala sa a schválili jej 60 % no musela doplácať 450€ ... Vedel by mi niekto povedať koľko by jej vyšiel mesačný dôchodok?? a kedy sa po schválení dostane ??
A keď je na PN dostane peniaze aj zanu??
Ďakujem za info 🙂

euka210
14. sep 2023

@viki113 to je vypocet na 4 strany A4 a tazko pochopit..
Pocita sa tam odpracovane roky, vyska pprijmu...niekto moze mat 100e, niekto 200e.

kaktusik007
15. sep 2023

@viki113 nemoze poverat pn a aj invalidny - sucasne v jej pripade. Urcia datum - od toho vyplatia invalidny. Ak dostala za to obdobie vyplatene PN, bude to musiet vratit.

ID sa pocita tak, ze sa vynasobi priemerny osobny mzdovy bod s dochodkovou hodnotou a s dlzkou doby poistenia.

cize - za kazdy jeden kalendarny rok, co pracovala, je potrebne vypocitat osobny mzdovy bod --- aku vysku mzdy dosahovala v pomere k priemernej mzde v narodnom hospodarstve. Ak vzdy zarabala priemernu mzdu, bude to cislo 1 - co je skor scifi ako realita. potom tie osobne mzdove body spocitas, spravis priemer, nasledne podla vysledku - zvysis, znizis ak je treba (vid zakon o socialnom poisteni) a mas priemerny osobny mzdovy bod.

dochodkovu hodnotu pre kazdy rok vies najst na nete no a dobu poistenia si vies tiez zratat --- spocitas vsetky dni poistenia, ktore dotycna zaplatila. K tomu nezabudni potom este pripocitat dni od datumu priznania invalidity po predpokladany datum nastupu na starobny dochodok.

no a nas vysku 100% invalidneho dochodku. Ak je invalidna 60%, tak bude dostavat 60% tejto sumy.

tak teraz uz vies ako sa to pocita, natiska sa vsak otazka --- naco ti tato informacia je, kedze k vysledku, aj ked tu mas presny postup, sa aj tak nedopracujes a nikdy to realne pocitat nebudes???

a este detail - ide o tvoju mamu, v 2004 bola rozsiahla novela zakona o socialnom poisteni, cize ak ma obdobie dochodkoveho poistenia este pred tymto datumom - co asi realne naozaj ma - prajem vela stastia v hrabani sa v starej legislative a v orechodnych ustanoveniach.....

viki113
autor
15. sep 2023

@kaktusik007
Dôchodok je už schválený čaká len peniaze všetko je vybavené moja otázka bola iná ale j tak ďakujem za info

viki113
autor
15. sep 2023

@euka210 ďakujem za info

kaktusik007
15. sep 2023

@viki113 otazka bola kolko bude mat dochodok a na to som ti odpovedala - je potrebne ho vypocitat

alenah31
15. sep 2023

@kaktusik007 prečo by nemohla poberať nemocenské pri PN a súčasne dôchodok? Od 1. júna 2022 je možné súbežne poberať dôchodok a náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti alebo nemocenské už aj vtedy, ak dočasná pracovná neschopnosť vznikla pred priznaním starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku čo je práve tento prípad.

kaktusik007
15. sep 2023

@alenah31 ok, nepostrehla som zmenu legislativy

29467
12. jan 2024

@kaktusik007 ja keď som bola PN a som si podala o ID tak na sociálke povedali že môžem poberať aj PN aj pótom keď mi schvália ID že vraj už neviem presné ale od kedy ale ja som si podávala v marci.

29467
12. jan 2024

Prosím vás bola som rok na PN počas ktorej som si požiadala o ID samozrejmé po roku PN mi obvodná zrušila PN dostala som v práci výpoveď tak som sa bola prihlásiť na úrad práce pol roka som poberala podporu a teraz mi.prislo po odvolaní keďže prví krát mi zamietli ID že mi uznali 45%tak som sa chcela spitat že kde treba ísť nahlásiť že mi uznali ID hlásiť sa nechodím bo na úrade mi dali tlačivo na chorú aby som sa nemusela chodiť hlásiť keďže samá nie som schopná sa presúvať a či treba aj do zdravotnej ísť nahlásiť ak niekto vie poradiť budem veľmi vďačná.