Dobrý deň,
rada by som sa opýtala ohľadne situácie, ktorá mi vznikla po obdržaní ročného zúčtovania preddavkov za daň 2024.
Momentálne študujem na VŠ a popritom brigadujem.
Za rok 2023 som pracovala v troch brigádach. Budem ich označovať písmenami A,B,C. Brigádu A som ukončila 15.6.2023, pričom som na brigádu B nastúpila 1.06.2023. Tým, že som mala Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka na brigáde A, tak som si toto vyhlásenie v brigáde B začala uplatňovať až od 1.7. 2023.
Od apríla som taktiež pracovala v brigáde C, kde som počas celého roka nezdaniteľnú zložku podpísanú nemala.
Dnes mi však prišlo ročné vyúčtovanie dane s tým, že mám vrátiť približne 200€. Vzhľadom na to, že som brigádnik, a zatiaľ mi stále peniaze boli vracané ma to zaskočilo a začala som riešiť to , čo sa vlastne stalo. Prišla som teda na to, že (PRAVDEPODOBNE) ma v brigáde C od apríla až do decembra 2023 evidovali akokeby som toto vyhlásenie o nezdaniteľnej zložke podpísané mala, aj keď som ho určite nepodpisovala. Čiže v podstate som si akokeby pred zákonom uplatňovala toto vyhlásenie o nezdaniteľnej zložke u dvoch zamestnávateľov naraz, čo teda ale nie je pravda, keďže som to mala podpísané len u jedného.
Moja otázka teraz nie, ako sa môžem voči tomuto brániť, keďže to nevzniklo mojou chybou? Bolo mi povedané, že danú sumu už musím zaplatiť, ale chcela by som nejakým spôsobom vymôcť dané peniaze od brigády C, ktorej účtovník túto chybu spôsobil.
O čom sa môžem prosím Vás v tomto prípade oprieť? Ako ďalej postupovať? Pre mňa to naozaj nie sú malé peniaze....
Vopred ďakujem za pomoc.
Ale ja som toto vyhlásenie 2x nepodpísala, to znamená že to v druhej brigáde museli podpísať za mňa, keďže chceli pravdepodobne platiť nižšie dane. Je toto konanie v poriadku? Ak by som vedela, že za mňa počas celého roka nič neodvádzali určite by som to riešila, keďže som sa práve takejto situácii chcela vyhnúť. Na brigáde C majú celkovo dosť bordel v zmluvach, čiže ani výplatné pásky nesedeli tak, ako mali.
@bluefish no otazka je, ci ti v tej brigade C aj reálne vyplatili o 200 eur viac. Lebo ak ano, tak si nepomozes nijako, ano, je to ich chyba, voci tomu sa mozes ohradit, ale ak si raz realne tie peniaze dostala (cize si mala o tolko nižšie dane z brigady C), tak ich vratit musis.
A to si si nevšimla aj sama? Brigádnik má zvyčajne danú hodinovú mzdu, teda počet hodín x hodinovka = čistá mzda, rovnako na výplatnej páske je to zrejmé 😕
Stále píšeš "pravdepodobne" ... veď si to over ... ak je to tak, bol Ti neoprávnene znižovaný základ dane, teda si dostávala viac peňazí ... podáš dodatočné daňové priznanie (my to evidujeme ako DP podané po ročnom zúčtovaní), peniaze, na ktoré si nemala nárok, vrátiš ... ak tak neurobíš, každoročne sa u nás robia zostavy, príde sa na to.
@bluefish a ak nesedeli pasky, hned po prvej paske si sa mala ozvat, bola by si na to prisla skor. A nie, oni fakt neplatili nizsie dane, ale ty. Ved o tom je NČZD. Hlásila si im, ze mas aj inu brigadu? Lebo ak o tom nevedeli, mohli to urobit v dobrej viere, ze ti pomozu. Co ich, samozrejme, neospravedlňuje, ale toto bolo treba riesit hned, pripadne si sama mala na to upozornit, ak sa nepytali.
@eleanor2510 áno, vedeli, že mám ešte inú brigádu, a vedeli aj to, že tam mám podpísane NČZD.
Každopádne ďakujem všetkým za rady a pomoc.
Zaplať to. Aj uctovnik je človek. Ale ak chces,kľudne to ries cez právnika,daj ich na súd a vymahaj od nich 200 eur.
@bluefish za každý odprac. kal mesiac ti vo všetkých zamestnaniach museli (lebo je to povinnosť) vystaviť výplatnú pásku. Zamestnanec by si mal po doručení pásky skontrolovať základné položky - hneď by ti došlo, že to bolo na páske uplatňované u oboch. Nevieš sa brániť nijako - mzdárka urobila chybu, no ty si sa mohla ozvať, musela si vidieť, že je mzda vyššia keďže sa ti veľká časť z nej nezdaňovala. Práve pre toto sa to RZD robí. Rovnako by si musela vrátiť akúkoľvek neoprávnene vyplatenú zložku mzdy ak na to zamestnávateľ v lehote príde - a tiež sa nevieš "brániť". .
V zmysle § 222 Zákonníka práce sa za plnenie bez právneho dôvodu považuje akékoľvek plnenie, na ktoré nevznikol zamestnancovi alebo zamestnávateľovi právny nárok. V prípade, ak dôjde zo strany zamestnávateľa k vyplateniu vyššej mzdy, na akú má zamestnanec nárok, a zamestnanec vie alebo na základe okolností vyplatenia vyššej mzdy by mal predpokladať, že ide o nesprávne určenú alebo omylom vyplatenú sumu, má zamestnávateľ nárok uplatniť si u zamestnanca nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia. Nárok zamestnávateľa na vydanie bezdôvodného obohatenia sa premlčí v lehote do troch rokov, odkedy zamestnanec prijal omylom vyplatenú sumu.
@bluefish sice si to vyhlasenie nepodpisala, ale tie peniaze si aj tak dostavala na ucet, akoby si ho podpisane mala.
Teraz ich len vratis.
Presne ako ked ti na ucet poslu omylom peniaze. Proste ich len vratis.
Neprijemne je, ze si ich dostavala postupne a vratit musis naraz.
@bluefish ahoj dostala si aj nejaku pokutu od daňoveho lebo mam podozrenie ze budem mat ten isty problem čo ty
A čo chceš vymáhať ? Iba vrátiš to, čo si neoprávnene dostávala keďže ti uplatňovali NČZD 2x