Ahojte všetci
Chcem v prvom rade slušne odpovede.
Chcem požiadať svoju banku o malú pôžičku do 1000 eur.
Uvádzam tam aj zamestnanie, moja otázka znie či sa zamestnávateľ dozvie o tom že som brala pôžičku.
Ďakujem Vám za odpoveď.
Na to si aj pýtajú povolenie že nazrieť do registrov. Ak tam je čisto, a je príjem, tak také spotrebáky do 1000€ schvália. Len nechápem čo je to ten predschválený úver. Banka to sama ponúka. To akože zistia si tie veci aj bez vedomia klienta? Lebo na základe čoho mu to akože predschvália? Asi podla obratov. Veď málokde je výplata na ruku.
@thirstymonk áno ja viem že by ho do toho nemalo čo byt, len je to veľmi mala firma kde sme traja dokopy a nechcem aby sa niečo také riešilo a aby došlo k nepríjemným rozhovorom.
@sona77dd Aha rozumiem... no za štandardných okolnosti by sa to nemal dozvedieť.
Banky majú prístup do sociálnej poisťovne, takže si vedia zistiť výšku príjmu. A ak ti navyše do tej istej banky, kde žiadaš úver chodí aspoň niekoľko mesiacov výplata, tak si u zamestnávateľa nebude overovať nič. 1000EUR je však dosť málo a tak si spočítaj či sa ti náhodou neoplatí okrem úveru zobrať iný bankový produkt ako napríklad kreditnú kartu, alebo požiadať o kontokorentný úver. Poplatky za úvery zvyknú byť pomerne vysoké a ak si banka zaúčtuje napr. 150EUR, tak sa ti skôr oplatí napríklad tá kreditka. V každom prípade si prepočítaj či dokážeš splácať a je dobré mať trvalú finančnú rezervu aspoň na tri až šesť nasledujúcich splátok. To platí pre každý úver.
@babkaland predschválený limit banka vygeneruje vždy len klientom na základe obratov na účte. Väčšinou najskôr 3 mesiace po založení účtu a zvyčajne sa každý mesiac preverujú a buď ostanú alebo sa zrušia. Ak na účet nechodí nejaký pravidelný príjem tak nevygeneruje banka ani ten limit. A aj keď predschválený limit je, nieje to záruka, že takýto úver schvália. Stále sa robí náhľad do registrov a posudzuje sa počet osôb v domácnosti a s tým súvisiace náklady, ale neoveruje sa príjem tak je to jednoduchšie.
Prijem sa overuje cez socialku, nema to nic spolocne so zamestnavatelom, iba ak by si vyziadala banka potvrdenie o prijme. Vtedy personalna vyplna tlacivo. Takze bud si ziadaj v banke, kde ti aj chodi vyplata, alebo uved do ziadosti skutocny prijem, nenavysuj ho.
@mojemenonikto no neviem, kontokorent a kreditka sú na krátkodobý úver, kreditka úrok okolo 20%, kontokorent okolo 18% a za každý deň. Spotrebný koľko? 9-10%. Stačí počkať na akciu kde je bez poplatkov, to je každú chvíľu..
@ekira1 Jasne, súhlasím. Preto som hovoril, že si to musí dobre prepočítať. S tým súvisí aj to ako dlho chce ten úver splácať a aký vysoký má príjem, atď atď. Vždy je však dobré pozrieť sa na všetky produkty a aj na ponuky viacerých bánk a až potom si vybrať.
@ekira1 A ešte k tým úrokom. Nahrubo som si teraz v svojej banke hodil 1000EUR na dva roky a vyšla mi splátka cca 50EUR mesačne a úrok 18% 😀. A to si myslím, že som celkom dobrý klient mojej banky. Takže úroky aj na tých spotrebákoch celkom vyleteli. Paradoxne, keď si tam hodím sumu 10000EUR, tak mi úroky spadnú na nejakých 10%. Ono tá výška 1000EUR na spotrebák je pre banku pomerne málo a preto si myslím, že pri tak nízkej sume by asi bola výhodnejšia tá kreditka. Ale ako som písal vyššie, všetko samozrejme závisí od toho aké má Autorka možnosti splácať.
@mojemenonikto môže byť, ja som si nikdy 1000€ nepožičiavala 🙂 Úroky som len zbežne pozrela vo svojej banke, ale bez sumy. Osobne by ma viac trápilo, prečo nemám rezervu 1000€ ako to, či sa to dozvie zamestnávateľ.
Vraj je tam ešte nejaká zákonom daná minimálna suma na život čo musí ostať popri splátke. Ak sa tá suma naruší čo i len o 1€ už to neprejde.
Očúvajte ma sem. Já sem zebrau teda, súhlasil sem sníma a očúvajte čo sa stalo: bankár že rekú dve tisíc, já rekú že to je veľa tolko nepotrebujem, a rekú splátky treba též placic. Tak ón rekú tisíc patsto, já rekú dobre. Dig šun, presne jak sem to dostau týden na to ma vyhodzili z roboty. Tak aký je úrok keby sem to sceu vrácit? Lebo jak to je? Že čím dlkšejší to splácáte, tým váčšé sú úroky. Ale keď to vrátí sa skúrej tak čo povedzá? Aký úrok? Lebo rekú nebudzem riskuvat človeka bez príjmu aby mjel splátky na krku.
Včúleky to treba čo najrýchlejší vrácit aby z teho nobyli problémy. Osobné bankroty, exekúturi a také.
A nebudeš potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa pre banku?
@sona77dd Nie, nedozvie. A keby sa aj dozvedel, tak čo? Tvoje pôžičky nie sú vecou zamestnávateľa. A keďže banky majú prístup priamo do socialnej poisťovne, tak si hneď vedia zistiť tvoje prijmy.