Chcem požiadať banku o pôžičku do 1000 EUR

sona77dd
10. jún 2024

Ahojte všetci
Chcem v prvom rade slušne odpovede.
Chcem požiadať svoju banku o malú pôžičku do 1000 eur.
Uvádzam tam aj zamestnanie, moja otázka znie či sa zamestnávateľ dozvie o tom že som brala pôžičku.

Ďakujem Vám za odpoveď.

thirstymonk
10. jún 2024

@sona77dd Nie, nedozvie. A keby sa aj dozvedel, tak čo? Tvoje pôžičky nie sú vecou zamestnávateľa. A keďže banky majú prístup priamo do socialnej poisťovne, tak si hneď vedia zistiť tvoje prijmy.

babkaland
10. jún 2024

Na to si aj pýtajú povolenie že nazrieť do registrov. Ak tam je čisto, a je príjem, tak také spotrebáky do 1000€ schvália. Len nechápem čo je to ten predschválený úver. Banka to sama ponúka. To akože zistia si tie veci aj bez vedomia klienta? Lebo na základe čoho mu to akože predschvália? Asi podla obratov. Veď málokde je výplata na ruku.

sona77dd
autor
10. jún 2024

@thirstymonk áno ja viem že by ho do toho nemalo čo byt, len je to veľmi mala firma kde sme traja dokopy a nechcem aby sa niečo také riešilo a aby došlo k nepríjemným rozhovorom.

mia16081996
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
thirstymonk
10. jún 2024

@sona77dd Aha rozumiem... no za štandardných okolnosti by sa to nemal dozvedieť.

viestta
10. jún 2024

@sona77dd od koho by sa dozvedeli, ze si si vzala pozicku? Len od teba. Lebo splatky riesis prevodom z uctu, zamestnavatel sa to nedozvie, kolegyniam to vykladat nemusis.

sona77dd
autor
10. jún 2024

@viestta no keďže k pôžičke dávam údaje zamestnávateľa preto som sa pýtala či si len overujú v registri alebo priamo cez neho

viestta
10. jún 2024

@sona77dd dokladujes prijem pozadovanym sposobom, vypisujes vyhlasenie, ze nie si vo vypovednej lehote

gab1sol
10. jún 2024

@sona77dd banka by si nemala overovať u zamestnávaľa nič. Ak áno, tak by mala k tomu vyzvať teba, aby si nejaký ten papier od zamestnávateľa doniesla. Údaje o zamestnávateľovi potrebujú na overenie príjmu dopytom do Sociálnej poisťovne.

mojemenonikto
10. jún 2024

Banky majú prístup do sociálnej poisťovne, takže si vedia zistiť výšku príjmu. A ak ti navyše do tej istej banky, kde žiadaš úver chodí aspoň niekoľko mesiacov výplata, tak si u zamestnávateľa nebude overovať nič. 1000EUR je však dosť málo a tak si spočítaj či sa ti náhodou neoplatí okrem úveru zobrať iný bankový produkt ako napríklad kreditnú kartu, alebo požiadať o kontokorentný úver. Poplatky za úvery zvyknú byť pomerne vysoké a ak si banka zaúčtuje napr. 150EUR, tak sa ti skôr oplatí napríklad tá kreditka. V každom prípade si prepočítaj či dokážeš splácať a je dobré mať trvalú finančnú rezervu aspoň na tri až šesť nasledujúcich splátok. To platí pre každý úver.

mariaaaaa
10. jún 2024

@babkaland predschválený limit banka vygeneruje vždy len klientom na základe obratov na účte. Väčšinou najskôr 3 mesiace po založení účtu a zvyčajne sa každý mesiac preverujú a buď ostanú alebo sa zrušia. Ak na účet nechodí nejaký pravidelný príjem tak nevygeneruje banka ani ten limit. A aj keď predschválený limit je, nieje to záruka, že takýto úver schvália. Stále sa robí náhľad do registrov a posudzuje sa počet osôb v domácnosti a s tým súvisiace náklady, ale neoveruje sa príjem tak je to jednoduchšie.

la_dolce_vita
10. jún 2024

Prijem sa overuje cez socialku, nema to nic spolocne so zamestnavatelom, iba ak by si vyziadala banka potvrdenie o prijme. Vtedy personalna vyplna tlacivo. Takze bud si ziadaj v banke, kde ti aj chodi vyplata, alebo uved do ziadosti skutocny prijem, nenavysuj ho.

ekira1
10. jún 2024

@mojemenonikto no neviem, kontokorent a kreditka sú na krátkodobý úver, kreditka úrok okolo 20%, kontokorent okolo 18% a za každý deň. Spotrebný koľko? 9-10%. Stačí počkať na akciu kde je bez poplatkov, to je každú chvíľu..

mojemenonikto
10. jún 2024

@ekira1 Jasne, súhlasím. Preto som hovoril, že si to musí dobre prepočítať. S tým súvisí aj to ako dlho chce ten úver splácať a aký vysoký má príjem, atď atď. Vždy je však dobré pozrieť sa na všetky produkty a aj na ponuky viacerých bánk a až potom si vybrať.

mojemenonikto
10. jún 2024

@ekira1 A ešte k tým úrokom. Nahrubo som si teraz v svojej banke hodil 1000EUR na dva roky a vyšla mi splátka cca 50EUR mesačne a úrok 18% 😀. A to si myslím, že som celkom dobrý klient mojej banky. Takže úroky aj na tých spotrebákoch celkom vyleteli. Paradoxne, keď si tam hodím sumu 10000EUR, tak mi úroky spadnú na nejakých 10%. Ono tá výška 1000EUR na spotrebák je pre banku pomerne málo a preto si myslím, že pri tak nízkej sume by asi bola výhodnejšia tá kreditka. Ale ako som písal vyššie, všetko samozrejme závisí od toho aké má Autorka možnosti splácať.

ekira1
11. jún 2024

@mojemenonikto môže byť, ja som si nikdy 1000€ nepožičiavala 🙂 Úroky som len zbežne pozrela vo svojej banke, ale bez sumy. Osobne by ma viac trápilo, prečo nemám rezervu 1000€ ako to, či sa to dozvie zamestnávateľ.

hara_vara
11. jún 2024

@sona77dd môže -nemusí

babkaland
11. jún 2024

Vraj je tam ešte nejaká zákonom daná minimálna suma na život čo musí ostať popri splátke. Ak sa tá suma naruší čo i len o 1€ už to neprejde.

babkaland
11. jún 2024

Toto som mal na mysli. Aj kvôli tomuto, to nemusí prejsť.

ekira1
11. jún 2024

@babkaland nie len to, musí prejsť i testom ak by sa zvýšil úrok, aby ostala suma pre život.

ailiba
11. jún 2024

@sona77dd z mojej skusenosti. Volali na vedenie z banky, ci je u nas zamestnana dana osoba a ci nie je vo vypovednej lehote. Bolo to kvoli uveru o ktory si poziadala. Ale vysku neviem (mozno to bolo viac) , len to, ze si uver brala a potvrdzovali si zamestnavatela.

babkaland
12. jún 2024

Očúvajte ma sem. Já sem zebrau teda, súhlasil sem sníma a očúvajte čo sa stalo: bankár že rekú dve tisíc, já rekú že to je veľa tolko nepotrebujem, a rekú splátky treba též placic. Tak ón rekú tisíc patsto, já rekú dobre. Dig šun, presne jak sem to dostau týden na to ma vyhodzili z roboty. Tak aký je úrok keby sem to sceu vrácit? Lebo jak to je? Že čím dlkšejší to splácáte, tým váčšé sú úroky. Ale keď to vrátí sa skúrej tak čo povedzá? Aký úrok? Lebo rekú nebudzem riskuvat človeka bez príjmu aby mjel splátky na krku.

babkaland
12. jún 2024

@ekira1 no ekira teraz vyprávjaj co včiléky?

babkaland
12. jún 2024

Včúleky to treba čo najrýchlejší vrácit aby z teho nobyli problémy. Osobné bankroty, exekúturi a také.

ekira1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lusa18
13. jún 2024

A nebudeš potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa pre banku?

sona77dd
autor
14. jún 2024

@lusa18 nie pri takej výške netreba overili si to cez sociálnu